Facebook/Renato Usatîi

Usatîi îi cere unui consilier din Cahul să-și depună mandatul, după ce s-a vaccinat fără rând

Renato Usatîi a solicitat demisia lui Sergiu Rența, consilierul Partidului Nostru din raionul Cahul. Reacția vine după ce acesta s-a vaccinat împotriva COVID-19, chiar dacă nu face parte din persoanele incluse în etapa I, cea a lucrătorilor medicali. 

Într-un live din 30 martie, primarul municipiului Bălți a criticat faptul că unele persoane beneficiază de vaccinuri prin mijloace frauduloase. Acesta a declarat că politicienii își permit să plătească pentru vaccin și a amintit că el însuși a fost imunizat cu Sputnik V în timpul unei călătorii în Dubai.

„Eu îi retrag mandatul de partid și îl rog să-și dea demisia din funcția de consilier. Așa ceva nu se poate. Sergiu Rența, ai pașaport românesc, tu puteai să te duci în România și să te vaccinezi, dar să nu spui că te-ai imunizat și să ștergi postarea”, a declarat Usatîi.

Facebook

Zilele trecute, în Republica Moldova a izbucnit un scandal cu privire la utilizarea dozelor de vaccin anti-Covid. Totul a început după ce avocatul, liderul Partidului Schimbării Ștefan Gligor a scris pe pagina sa de Facebook că, potrivit unor surse, în raionul Edineț au fost imunizați, fără rând, anumiți consilieri raionali ai Partidului Socialiștilor (PSRM) și apropiați ai acestora. Cu o reacție la acest subiect a venit și consiliera prezidențială Ala Nemerenco, care a menționat că a auzit despre astfel de cazuri la Edineț, Ungheni și Chișinău.

Contactat de NM, președintele raionului Edineț a negat că s-ar fi vaccinat, însă a admis că unii consilieri au beneficiat de Pfizer.

Ulterior, Ministerul Sănătății a informat că a creat o comisie care va examina și stabili dacă au fost înregistrate încălcări în procesul de vaccinare.

Amintim că tot pe 30 martie, deputatul PDM Ion Leucă a recunoscut că s-a vaccinat anti-Covid la Glodeni. Acesta a argumentat că rămăseseră doze disponibile.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: