În Republica Moldova a fost declarată stare de urgență în sectorul gazelor naturale. Hotărârea a fost luată în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale. Membrii acesteia s-au întrunit, în după-amiaza de 13 octombrie, în ședință, pentru a dezbate situația cu privire la importul gazelor naturale. În cadrul unei conferințe de presă, vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că, de astăzi, se va utiliza păcură, pentru a se reduce consumul de gaz de către Termoelectrica.
„În cadrul Comisiei pentru Situații Excepționale a fost anunțată stare de alertă în ceea ce privește sectorul de gaze naturale. Anunțăm stare de alertă anume pentru a preveni declanșarea unei situații de urgență și pentru a fi pregătiți de orice scenariu: vreau să fie clar – starea de alertă este pentru ca instituțiile responsabile să poată întreprinde măsuri concrete de protejare a cetățenilor și a securității energetice a țării. Starea de alertă a fost decisă în baza hotărârii de Guvern”, a anunțat Spînu.
Vicepremierul a remarcat că esteo criză care a afectat și alte țări.
„Moldova este inevitabil afectată de aceste creșteri de prețuri. Guvernul pregătește o serie de măsuri. Am avut o discuție cu conducătorii întreprinderilor responsabile de sectorul energetic: Moldovagaz, Termoelectrica, CET-urile, Moldelectrica, Energocom, pentru a vedea care sunt pașii de urmat. Tot astăzi, a fost convocată ședința Comisiei pentru Situații Excepționale. (…) Avem o strategie clară de depășire a crizei, pentru ca consumatorii să fie ajutați și protejați”, a menționat Spînu.
Potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, autoritățile vor întreprinde următoarele măsuri:
- măsuri compensatorii pentru consumatorii de gaze
- eliberarea și utilizarea păcurii din contul rezervelor actuale, pentru a se reduce consumul de gaz de la Termoelectrica, începând cu 13 octombrie
- mandatarea Energocom, în vederea achiziționării gazelor naturale din Ucraina și România
Andrei Spînu a precizat că rezervele de păcură sunt suficiente pentru o lună: „Purtăm negocieri în continuare pentru ca contractul de livrare a gazelor naturale să fie semnat în condiții bune pentru Republica Moldova. Pentru noi este foarte important ca oamenii să nu fie sever afectați de criza globală. Statul va proteja cetățenii vulnerabili”.
„Am spus în permanență că ne așteaptă o majorare a prețului la gaze, dar nu știm care va fi această majorare. Ajutorul pe care îl vom oferi va fi în funcție de cât va constitui prețul la gaz în Republica Moldova”, a mai menționat Spînu.
Joi, 14 octombrie, va avea loc o discuție cu reprezentanții Gazprom la subiectul datoriilor istorice pe care le are Moldovagaz față de Gazprom. De asemenea, se va discuta și despre implementarea Pachetului III energetic.
„Aceste discuții vor fi purtate mâine și sper că și vineri, pentru ca, la finalul lunii, să ne apropiem de o decizie în vederea contractului pe o perioadă mai lungă”, a menționat Spînu.
Andrei Spînu a subliniat că Guvernul ia în considerare posibilitatea achiziționării gazelor din alte țări: „În cel mai pesimist scenariu, pornim de la prețurile care sunt acum la bursă”.
Andrei Spînu a precizat că textul deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale va fi publicat pe 14 octombrie.
Înainte de ședință, prim-ministrul Natalia Gavrilița a menționat că Guvernul se pregătește și de „scenarii alternative”, care ar implica importul gazelor naturale din alte surse, folosind interconectările existente cu Ucraina și România.
Contractul precedent dintre Gazprom și Moldovagaz urma să expire în data de 30 septembrie. La începutul lunii octombrie, părțile au convenit să prelungească înțelegerea cu o lună, însă la un preț de $790 pentru 1000m3 de gaz, și nu de $200, cum prevedea acordul precedent. Totuși, viceministrul Andrei Spînu a dat asigurări că pentru consumatori nu se va face simțită modificarea de preț.
Pe 11 octombrie, în urma discuțiilor cu reprezentanții Gazprom din cadrul Forumului Internațional al Gazelor, care s-a desfășurat la Sankt Petersburg, ministrul Andrei Spînu a susținut o conferință de presă. Oficialul a precizat că prețul stabilit pentru luna octombrie ar fi „nejustificat și nerealist” pentru Moldova. De asemenea, acesta a menționat că se caută soluții alternative.
„Suntem implicați cu partenerii de dezvoltare pentru a identifica soluții de alternativă de livrare a gazelor, în caz că vom ajunge la acest scenariu. Pregătim procesul de pregătire a combustibilului de rezervă, fiind gata să folosim combustibil alternativ și la necesitate să reducem consumul de gaze. Acestea sunt măsuri de rezervă firești în condițiile actuale”, a declarat Spînu.
Reprezentanții Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale au confirmat pentru NM că Moldova poartă discuții, în paralel, cu reprezentanții Gazprom, dar și cu autoritățile din România, pentru asigurarea volumului necesar de gaz pentru țara noastră, la un preț cât mai avantajos.