Vicepremierul pentru reintegrare: „Războiul din Ucraina a influențat deja soluționarea conflictului transnistrean”
Full Article 3 minutes read

Vicepremierul pentru reintegrare: „Războiul din Ucraina a influențat deja soluționarea conflictului transnistrean”

Războiul din Ucraina a influențat soluționarea conflictului transnistrean, iar negocierile în formatul 5+2 programate pentru luna mai, cel mai probabil, nu vor avea loc. O declarație în acest sens a fost făcută de vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian, pe 10 martie, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova.

Fără îndoială că războiul din Ucraina a influențat deja soluționarea conflictului transnistrean. În ultimele două săptămâni, a fost dată peste cap toată agenda pe care o făcusem în relațiile noastre cu Tiraspolul. Nu cred că vor avea loc negocierile în format 5+2 programate pentru luna mai. Fundalul, regional este altul, situația noastră este alta. În momentul de față se gestionează alte crize. Dosarul transnistrean devine tot mai mult o anexă a problemei cu care se confruntă Ucraina. De felul cum va evolua conflictul din Ucraina depinde cum va evolua procesul de negocieri și de soluționare a conflictului transnistrean. Nu o putem ascunde asta”, a spus Serebrian.

Vicepremierul pentru reintegrare a mai spus că a fost printre persoanele care a considerat acest război „improbabil”. Totuși, Serebrian spune că economia Rusiei va fi puternic afectată, iar cetățenii acestei țări vor simți efectele chiar în următoarele zile.

Șeful de la Reintegrare mai declară că și pericolul unui război nuclear nu a fost mai mare niciodată ca acum.

„Trebuie să fim foarte precauți. Eu cred că Occidentul a făcut tot ce se poate pentru a opri tensiunile, escaladarea conflictului. Nu știu dacă Occidentul mai are pârghii de a influența procesul de negocieri. Cred că 3 țări pot juca un rol de mediator – Turcia, Israel și China”, susține Oleg Serebrian.

Cu referire la securitatea Republicii Moldova, în contextul războiului din Ucraina, oficialul a menționat că nu există riscuri la moment, dar nici temei de „liniște în totalitate”.

„Este un element de presiune psihologică pentru cetățeni, plus că avem acest dosar deschis, problema transnistreană si este un memento că lucrurile pot să scape de sub control. Războiul are logica lui, războiul nu este rațional. Există perioade când scade sub control, iar planurile sunt distruse. Pentru moment situația este calmă. Nu ne oferă prilejul să credem că există temei de îngrijorări exagerate”, precizează Serebrian.

Pe 10 martie s-au împlinit 15  zile de la invazia Rusiei în Ucraina. Moscova refuză să recunoască că este un „război” și insistă că a lansat o „operațiune specială militară, pentru demilitarizarea și „denazificarea” Ucrainei”.

Știrile NewsMaker în română le puteți găsi și pe pagina noastră de Facebook, dar și pe Telegram.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: