VIDEO Aeroportul Chișinău ar fi fost o potențială țintă de atac? Popescu: „Acest lucru era conștientizat un an în urmă”
Full Article 4 minutes read

VIDEO Aeroportul Chișinău ar fi fost o potențială țintă de atac? Popescu: „Acest lucru era conștientizat un an în urmă”

Ministrul Afacerilor Externe Nicu Popescu susține că în spațiul public se discută că Aeroportul Chișinău ar fi fost o potențială țintă de atac. Potrivit oficialului, „acest lucru era conștientizat un an în urmă”. Popescu menționează că toate instituțiile statului erau pregătite cu un an în urmă de riscuri pentru țara noastră inclusiv la Aeroportul Chișinău. 

„Zilele acestea se discută despre faptul că aparent Aeroportul Chișinău ar fi fost o potențială țintă de atac. Deci, eu pot să vă spun că acest lucru era conștientizat un an în urmă și un an în urmă toate instituțiile noastre erau pregătite de riscuri pentru țara noastră inclusiv la Aeroportul Chișinău. Deci, ceea ce se discută azi în spațiul public era prevăzut și noi eram conștienți și pregătiți inclusiv pentru un astfel de scenariu”, a declarat Popescu, la „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

Întrebat cum Republica Moldova și-ar fi putut apăra aeroportul, oficialul a spus că „există modalități standard de protecție a unui aeroport”.

„Dacă îmi permiteți, nu o să intru în detalii de ordin militar sau tehnic, dar la modul practic funcționalitatea unui aeroport depinde de capacitatea pistei de decolare – să primească avioane. Deci, prin distrugerea acestei piste sau prin blocarea acestei piste poți… dar din nou, eu nu voi intra în detalii pentru că sunt zeci de măsuri prin care un aeroport poate fi apărat și aceste măsuri au fost prevăzute și pregătite de instituțiile noastre, de Ministerul Apărării, de SIS”, a adăugat ministrul.

La întrebarea dacă „Aeroportul nu era o țintă ci eventual un loc unde să aterizeze avioanele militare rusești”, Popescu a răspuns: „Eu nu știu care erau sau care ar putea fi obiectivele Rusiei față de Aeroportul Chișinău, ceea ce vă spun este că instituțiile țării noastre întotdeauna au fost pregătite să se asigure că Aeroportul nostru nu cade în mâinile unor state ostile”.

Amintim că recent, președintele ucrainean Vladimir Zelenski a declarat că Ucraina ar fi intercepat planul Rusiei de a perturba situația politică din Moldova, fapt despre care a informat-o pe Maia Sandu. 

Ulterior, Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a confirmat recepționarea informațiilor respective de la partenerii ucraineni. Prin urmare, reprezentanții Serviciului au menționat că au identificat mai multe activități care ar avea ca scop „subminarea statului Republicii Moldova”.

Pe 13 februarie, președinta Maia Sandu a spus că „declarația președintelui Zelenski despre planurile Federației Ruse de destabilizarea Republicii Moldova a fost confirmată de instituțiile noastre”. Ea a mai declarat că „planul pentru perioada următoare presupune diversiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici”.

„Prin acțiuni violente mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău”, a declarat Sandu. Șefa statului a menționat că „în realizarea planului, autorii mizează pe mai multe forțe interne în special pe grupări criminale cum ar fi formațiunea ȘOR și toate derivatele ei, pe unii veterani, foști angajați ai forțelor de ordine și pe mai multe persoane cunoscute în legăturile lor cu Plahotniuc”.

Potrivit Maiei Sandu, scopul acestor acțiuni „este schimbarea puterii legitime de la Chișinău pe una ilegitimă care să pună țara noastră la dispoziția Rusiei pentru a opri procesul de integrare europeană, dar și pentru ca Moldova să poată fi folosită de Rusia în războiul ei împotriva Ucrainei”.

Pe 23 februarie, Ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina ar pregăti o provocare în regiunea transnistreană. Potrivit instituției s-ar planifica o invazie a regiunii, iar pentru aceasta personalul ucrainean „va fi îmbrăcat în uniforma personalului militar al Forțelor Armate ale Federației Ruse”. Autoritățile de la Chișinău au făcut apel la calm și au îndemnat cetățenii să urmărească sursele oficiale și credibile ale Republicii Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: