Andrei Mardari / NewsMaker

VIDEO Aeroportul Chișinău ar fi fost o potențială țintă de atac? Popescu: „Acest lucru era conștientizat un an în urmă”

Ministrul Afacerilor Externe Nicu Popescu susține că în spațiul public se discută că Aeroportul Chișinău ar fi fost o potențială țintă de atac. Potrivit oficialului, „acest lucru era conștientizat un an în urmă”. Popescu menționează că toate instituțiile statului erau pregătite cu un an în urmă de riscuri pentru țara noastră inclusiv la Aeroportul Chișinău. 

„Zilele acestea se discută despre faptul că aparent Aeroportul Chișinău ar fi fost o potențială țintă de atac. Deci, eu pot să vă spun că acest lucru era conștientizat un an în urmă și un an în urmă toate instituțiile noastre erau pregătite de riscuri pentru țara noastră inclusiv la Aeroportul Chișinău. Deci, ceea ce se discută azi în spațiul public era prevăzut și noi eram conștienți și pregătiți inclusiv pentru un astfel de scenariu”, a declarat Popescu, la „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

Întrebat cum Republica Moldova și-ar fi putut apăra aeroportul, oficialul a spus că „există modalități standard de protecție a unui aeroport”.

„Dacă îmi permiteți, nu o să intru în detalii de ordin militar sau tehnic, dar la modul practic funcționalitatea unui aeroport depinde de capacitatea pistei de decolare – să primească avioane. Deci, prin distrugerea acestei piste sau prin blocarea acestei piste poți… dar din nou, eu nu voi intra în detalii pentru că sunt zeci de măsuri prin care un aeroport poate fi apărat și aceste măsuri au fost prevăzute și pregătite de instituțiile noastre, de Ministerul Apărării, de SIS”, a adăugat ministrul.

La întrebarea dacă „Aeroportul nu era o țintă ci eventual un loc unde să aterizeze avioanele militare rusești”, Popescu a răspuns: „Eu nu știu care erau sau care ar putea fi obiectivele Rusiei față de Aeroportul Chișinău, ceea ce vă spun este că instituțiile țării noastre întotdeauna au fost pregătite să se asigure că Aeroportul nostru nu cade în mâinile unor state ostile”.

Amintim că recent, președintele ucrainean Vladimir Zelenski a declarat că Ucraina ar fi intercepat planul Rusiei de a perturba situația politică din Moldova, fapt despre care a informat-o pe Maia Sandu. 

Ulterior, Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a confirmat recepționarea informațiilor respective de la partenerii ucraineni. Prin urmare, reprezentanții Serviciului au menționat că au identificat mai multe activități care ar avea ca scop „subminarea statului Republicii Moldova”.

Pe 13 februarie, președinta Maia Sandu a spus că „declarația președintelui Zelenski despre planurile Federației Ruse de destabilizarea Republicii Moldova a fost confirmată de instituțiile noastre”. Ea a mai declarat că „planul pentru perioada următoare presupune diversiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici”.

„Prin acțiuni violente mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău”, a declarat Sandu. Șefa statului a menționat că „în realizarea planului, autorii mizează pe mai multe forțe interne în special pe grupări criminale cum ar fi formațiunea ȘOR și toate derivatele ei, pe unii veterani, foști angajați ai forțelor de ordine și pe mai multe persoane cunoscute în legăturile lor cu Plahotniuc”.

Potrivit Maiei Sandu, scopul acestor acțiuni „este schimbarea puterii legitime de la Chișinău pe una ilegitimă care să pună țara noastră la dispoziția Rusiei pentru a opri procesul de integrare europeană, dar și pentru ca Moldova să poată fi folosită de Rusia în războiul ei împotriva Ucrainei”.

Pe 23 februarie, Ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina ar pregăti o provocare în regiunea transnistreană. Potrivit instituției s-ar planifica o invazie a regiunii, iar pentru aceasta personalul ucrainean „va fi îmbrăcat în uniforma personalului militar al Forțelor Armate ale Federației Ruse”. Autoritățile de la Chișinău au făcut apel la calm și au îndemnat cetățenii să urmărească sursele oficiale și credibile ale Republicii Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Știm cum e să dezvolți afaceri de succes. Cel mai mare parc fotovoltaic din țară – o afacere sustenabilă sprijinită de maib 

Maib, liderul sectorului bancar din Republica Moldova, a susținut financiar inaugurarea uneia dintre cele mai mari centrale fotovoltaice din țară, cu o capacitate de 50 MW, construită de compania GS Blue Electric în comuna Rădeni, raionul Strășeni.

Această investiție reprezintă un pas important spre diversificarea surselor de energie, consolidarea independenței energetice și realizarea obiectivelor naționale de tranziție ecologică. Noua centrală va contribui la valorificarea potențialului surselor regenerabile din Moldova și oferă un exemplu concret de investiție în eficiența energetică și în creșterea gradului de independență energetică.

Giorgi Shagidze, Președintele maib:

„Suntem onorați să finanțăm un proiect atât de ambițios, realizat de clientul nostru GS Blue Electric. Credem cu tărie că energia verde nu mai este o opțiune, ci o necesitate. Moldova are un potențial uriaș în acest domeniu, iar astfel de investiții pot transforma fundamental economia țării, contribuind la un viitor mai sustenabil, mai sigur și mai independent energetic. Vom continua să fim alături de clienții și partenerii noștri care au curajul să investească în asemenea soluții durabile.

Centrala de la Rădeni aduce beneficii multiple: de la reducerea emisiilor de carbon, la creșterea stabilității sistemului energetic și atragerea de investiții noi în economia verde. Mai mult, prin autorizarea și punerea în funcțiune a unor astfel de capacități, se creează premise clare de încredere și predictibilitate pentru alți investitori.

Ludmila Vîntu, Administratoare GS Blue Electric:

„Lansarea acestei centrale fotovoltaice marchează un moment important pentru dezvoltarea infrastructurii verzi din Republica Moldova. Ne bucurăm că am avut alături un partener de încredere, precum maib, care a oferit sprijinul necesar pentru realizarea acestui proiect important. Credem că tranziția energetică este esențială pentru viitorul sustenabil al țării și vom continua să investim în soluții durabile, cu impact real pentru comunități și economie.” 

Într-un context în care Republica Moldova este dependentă de importurile de energie, iar rezervele de resurse tradiționale sunt limitate, tranziția către surse regenerabile, precum energia solară, eoliană sau biomasa, este esențială pentru securitatea energetică a țării.

Maib a susținut realizarea acestui proiect printr-un credit verde în valoare de aproape 17.8 milioane euro pentru o perioada de 8 ani, destinat sprijinirii investițiilor în infrastructura sustenabilă. Amintim că anul curent, pentru creditarea acestui proiect, maib a fost premiată în prestigiosul program TFP 2024 „Green Trade Deal of The Year” în categoria Prima Tranzacție Verde.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: