captură foto

(VIDEO) De ce evaluarea activității lui Stoianoglo a început înainte de finalizarea dosarului penal? Explicația Olesei Stamate

Decizia președintei țării de a cere Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) inițierea procedurii de evaluare a activității lui Alexandr Stoianoglo, în calitate de procuror general, are loc acum, întrucât dosarul penal al procurorului general suspendat poate dura prea mult. Opinia aparține președintei Comisiei Juridice a Parlamentului, deputatei Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Olesea Stamate și a fost exprimată în cadrul ediției din 11 noiembrie a emisiunii „Puterea a patra” de la N4. Olesea Stamate a mai declarat că, dacă Alexandr Stoianoglo va demisiona din funcția de procuror general, evaluarea activității sale de către o Comisie specială ar putea să nu mai aibă loc. 

Întrebată de către moderator din ce motiv evaluarea activității lui Stoianoglo a început înainte de finalizarea dosarului penal în care este vizat, Olesea Stamate a răspuns: „Aceste dosare pot să dureze destul de mult în timp. Eu sper că nu vor dura foarte mult. Din păcate, avem experiențe când dosarele durează 5-7 ani și asta este grav. Înțeleg în dosarele foarte complicate, dar sunt dosare relativ simple și sunt tergiversate de organele de anchetă”.

Deputata PAS a mai spus că, în cazul în care Stoianoglo va demisiona din funcția de procuror general, evaluarea activității sale ar putea fi sistată. În acest caz, decizia ar urma să fie luată de către președinta țării, care a inițiat procedura și de către Consiliul Superior al Procurorilor. „Probabil, evaluarea poate să continue, dacă a început deja, ca să livreze un raport. Dar asta depinde de cei care au inițiat evaluarea. Dacă vor considera că, în momentul în care dumnealui și-a dat demisia, nu mai este necesară evaluarea, probabil vor opri exercițiul de evaluare”.

În ceea ce privește dosarul lui Stoianoglo, Olesea Stamate a menționat că, din punctul său de vedere, „unele din acele informații chiar merită verificate minuțios”.

„Anumite capete de acuzare le-aș vedea adiționale la, nu ai fi putut merge doar cu ele, probabil”, a precizat deputata PAS.

Alexandr Stoiangolo a fost suspendat din funcția de procuror general pe 5 octombrie. În aceiași zi, a fost reținut pentru 72 de ore.

Pe numele său a fost inițiat un proces penal pe 4 capete de acuzare: abuz în serviciu, depășirea acțiunilor de serviciu, corupere pasivă și declarații mincinoase în fața unor organe competente. Pe 8 octombrie, la expirarea termenului de 72 de ore de la reținerea sa, judecătorii au decis plasarea acestuia în arest la domiciliu. Stoianoglo susține că nu există probe împotriva sa și că dosarul ar fi unul politic. Avocații săi au depus o solicitare privind eliberarea sa, în timp ce procurorii au cerut plasarea acestuia în detenție în penitenciar. Ambele au fost respinse.

Pe 3 noiembrie, judecătorul a dispus prelungirea termenului de arest la domiciliu în cazul lui Stoianoglo. Pe 4 noiembrie, președinta țării Maia Sandu a transmis CSP-ului o sesizare prin care a cerut evaluarea activității lui Stoianoglo.

În conformitate cu procedura de evaluare, Consiliul Superior al Procurorilor examinează raportul comisiei de evaluare a performanțelor Procurorului General. În rezultatul examinării, Consiliul Superior al Procurorilor adoptă o hotărâre cu privire la acordarea unuia din următoarele calificative: ”excelent”, ”bine”, ”nesatisfăcător”.

În cazul adoptării hotărârii privind acordarea calificativului ”nesatisfăcător”, Consiliul Superior al Procurorilor propune Președintelui Republicii Moldova eliberarea din funcție a Procurorului General.

Evaluarea performanțelor Procurorului General se va efectua de comisia specială, în baza unui Regulament. Această procedură nu va putea avea loc mai des decât o data în an.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Oana Țoiu, despre explicații pentru interdicția primarului de Chișinău: „România nu este datoare dl. Ceban”

Ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat că România „nu este datoare” să ofere explicații primarului de Chișinău, Ion Ceban, cu privire la interdicția acestuia de a intra pe teritoriul țării, întrucât nu este cetățean român. Oficiala a menționat că edilul va primi totuși un răspuns de la instituția abilitată, în acest caz fiind vorba de Serviciul Român de Informații. Precizările au fost făcute în cadrul emisiuni din 19 iulie, la Antena 3 CNN.

România nu este datoare domnului Ceban, pentru că domnul Ceban nu este un cetăţean român, e improbabil că va putea vreodată fi, nu este un cetăţean al Uniunii Europene şi este dreptul nostru de a acorda sau nu acces pe teritoriul nostru. România, ca orice altă ţară membră şi a spaţiului Schengen şi a Uniunii Europene, poate interzice accesul pe teritoriul său tuturor persoanelor despre care consideră că poate să reprezinte un risc pentru siguranţa naţională sau pentru ordinea publică. Este dreptul României, este dreptul Uniunii Europeane, nu a fost contestat de niciun alt stat membru în acest moment. Odată cu interdicţia accesului domnului Ceban şi altor doi cetăţeni moldoveni pe teritoriul României, este o interdicţie care se extinde la întreg spaţiul Schengen”, a declarat Oana Țoiu, potrivit Digi24.

Întrebată de ce Ion Ceban este considerat un pericol de către România, ministra a spus: „Este o întrebare pe care şi domnul Ceban a pus-o într-o adresă oficială. Va primi sigur răspuns de la instituţiile abilitate, în acest caz Serviciul Român de Informaţii, însă să fie foarte clar, nici nu există vreo datorie a României de a da toate detaliile pe care le deţine şi cred că este ceva lesne de înţeles pentru toată lumea, că atunci când vorbim de un potenţial pericol, vorbim şi de rezerva pe care instituţiiile o au în a transparentiza toate informaţiile pe care le deţin”.

Amintim că Ion Ceban are interdicție de intrare pe teritoriul României începând cu 9 iulie, pentru o perioadă de cinci ani. Măsura este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. Ceban califică decizia drept una politică.

Pe 17 iulie, ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat că decizia de a-i interzice primarului Chișinăului accesul în România a fost luată în contextul în care, de ceva timp, autoritățile române documentează „legături complicate” ale acestuia cu reprezentanți ai Federației Ruse. Oficiala a reiterat, totodată, că decizia prin care Ceban și încă doi cetățeni moldoveni au primit interdicție de intrare pe teritoriul României a fost luată strict „din rațiuni care țin de siguranța națională”. 

În aceiași zi, Ion Ceban a negat afirmațiile Oanei Țoiu, solicitând probe care să i le confirme. „Vreau dovada că ar exista ceva, pentru că acel ceva nu există”, a spus el.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: