VIDEO Deputat PAS: Bugetarii vor primi premiile anuale pentru 2021. Pentru anul trecut, să întrebe Guvernul Chicu
Full Article 4 minutes read

VIDEO Deputat PAS: Bugetarii vor primi premiile anuale pentru 2021. Pentru anul trecut, să întrebe Guvernul Chicu

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Dan Perciun a declarat că toți bugetarii vor beneficia de premiile anuale pentru anii 2021 și 2022. În ceea ce privește anul trecut, 2020, fostul Guvern nu ar fi prevăzut bani în acest scop. Declarația a fost făcută în contextul protestului desfășurat în dimineața de 6 decembrie, în fața Parlamentului, de reprezentanții sindicatelor.

Dan Perciun a menționat că toți angajații din sfera bugetară vor primi premiile anuale pentru anul curent, iar practica va fi respectată și în anii care urmează. În ceea ce privește anul 2020, bani în acest sens nu au fost prevăzuți, iar de vină ar fi fosta guvernare.

„Pentru anul 2021, premiul anual urmează a fi achitat, la fel și pentru 2022. Sunt sursele necesare în acest scop pentru toți bugetarii și sunt incluse în buget. Acum, subiectul discuției este premiul anual pentru anul 2020, care nu a fost bugetat de către Guvernul Chicu și în bugetul aprobat de fosta majoritate parlamentară nu a fost prevăzut”, a declarat Perciun.

Parlamentarul a precizat că ar fi nevoie de peste 600 mln de lei pentru a îndeplini solicitarea sindicatelor.

„Astăzi, sindicatele au așteptarea ca noi să compensăm acea gaură, lăsată de către guvernul Chicu și, într-un an, să achităm premiile pentru ambii ani. Asta ar presupune un efort financiar de peste 600 mln de lei, un efort suplimentar față de ceea ce este bugetat și care, în condițiile actuale, nu poate fi realizat. Oamenii trebuie să știe că vor primi premiul anual la finele anului și de astăzi înainte, va exista această practică. Întrebările pentru anul 2020 trebuie adresate Guvernului Chicu și fostei majorități parlamentare, care a promis și nu a identificat resursele necesare”, a mai spus Perciun.

Parlamentarul a amintit că salariile personalului tehnic din instituțiile medicale vor fi majorate cu 57%, iar de anul viitor va crește salariul minim pentru bugetari – de la 2200 la 3100 de lei (aproape 50%).

În cadrul ședinței Legislativului, la inițiativa deputatului Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), a fost creat un grup de deputați, care să discute cu protestatarii. Din acesta vor face parte: Grigore Novac, Vasile Bolea (BCS), Vadim Fotescu, Reghina Apostolova (fracțiunea Partidului „ȘOR”), Dan Perciun, Maria Pancu (fracțiunea PAS).

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a organizat pe 6 decembrie un protest în fața Parlamentului. Sindicaliștii cer deputaților să nu voteze amendamentele avizate de Guvern la politica bugetar-fiscală pentru anul viitor.

Manifestanții au scandat „Cerem premiul anual!”, „Educația este prioritatea națională” și „Nu lezați drepturile bugetarilor!”. Ei au adus pancarte cu mesajele „Cerem acordarea premiului anual pentru rezultatele anilor 2020 și 2021”.

„Suntem aici pentru a ne revendica niște drepturi asigurate prin lege. În acest an am muncit cel mai mult în stradă, onoare și respect medicilor. Ca la sfârșitul anului, ei să nu beneficieze de acest drept – premiul anual, care constituie între 5 și 8 mii de lei. Oare un stat de drept nu poate să ofere acest omagiu acestor oameni?”, s-a întrebat o manifestantă.

Nadejda Buruiană, din satul Drăgușenii Noi, raionul Hâncești menționat că îi este rușine pentru faptul că este nevoită să participe la protest, pentru a cere ceea ce i se cuvine: „Ca o miloagă cer ceea ce ni se cuvine. O fac din numele vostru – educatori, învățători și profesori. Stimată guvernare, știți bine cine v-a învățat a scris și socoti, a deosebit frumosul de urât, greul de ușor. Nouă ne este și greu și urât. Deșteptați-vă și gândiți-vă și la noi, optimiștii care au rămas pe tărâmul educației. Dacă odată ne permiteam din salariu să ne cumpărăm palton, cizme și lemne de foc – acum, din leafa actuală – ori cizme, ori lemne. Nemaivorbind de medicamente. Cât de greu, neajutorați și neusținuți suntem în viața de la sat. Ni se taie și ultima bucățică de la gură. Rușine! Noi nu cerem mult, cerem o părticică mică, ceea ce este al nostru”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: