Întâlnirea bașcanului Găgăuziei Evghenia Guțul cu liderul rus Vladimir Putin este un „rezultat al politicii falimentare” a președintei Maia Sandu. Declarația a fost făcută de secretarul executiv al Partidului Socialiștilor (PSRM) Igor Dodon în cadrul ediției din 7 martie a emisiunii „Moldova Live”, la Exclusiv TV. Ex-președintele Dodon a spus că, în condițiile în care guvernarea face „presiuni” asupra autonomiei găgăuze, Guțul caută „suport” în afara țării. Dodon a sugerat că pe vremea când el era șeful statului nu existau neînțelegeri între autoritățile centrale și cele din autonomie, menționând că ex-bașcanul Irina Vlah a avut întrevederi cu Putin, însă în prezența sa.
În timpul emisiunii, Igor Dodon a fost solicitat să comenteze întâlnirea dintre Evghenia Guțul și Vladimir Putin.
„Consider că acesta este un rezultat al politicii falimentare a Maiei Sandu. (…) Atunci când liderii din regiune, vorbesc de Găgăuzia, Transnistria sau cineva din nord, este presat de actuala guvernare, încearcă să-i limiteze drepturile – mascați prin Găgăuzia au fost, recent la Curtea Constituțională încercarea de a bloca bugetul Găgăuziei… Păi, în condițiile când Maia Sandu și PAS face presiuni pe regiune, aceștia neavând suport în interiorul țării, caută acest suport în afara țării. Acualul bașcan al Găgăuziei l-am văzut la Bruxelles, în Turcia, în Rusia. De aceea, consider că acesta este un mesaj care arată incapacitatea conducerii actuale a Republicii Moldova de a găsi limbă comună cu conducătorii regiunilor. Acesta este un mesaj de susținere din extern pentru regiuni, Găgăuzia în cazul de față. Și noi trebuie să ținem cont de acest lucru”, a spus el.
Dodon a menționat că dacă puterea centrală „va mări presiunea” pe autonomie, acest lucru va fi o „greșeală strategică”.
„Important este ceva va face guvernarea mai departe. Dacă în acest context va mări presiunea pe regiune, în cazul de față pe Găgăuzia, va fi o greșeală strategică în continuare a Maiei Sandu. Eu vă amintesc că anterior bașcanul Găgăuziei a avut întrevederi cu domnul Putin în prezența președintelui Republicii Moldova”, a declarat fostul șef de stat socialist.
Nici președinția, nici PAS nu au comentat, deocamdată, acuzațiile lui Igor Dodon.
Amintim că, în seara zilei de 6 martie, bașcanul Găgăuziei Evghenia Guțul – susținută de oligarhul fugar Ilan Șor – a publicat o poză în care dă mâna cu președintele rus. Aceasta a anunțat că a avut o întrevedere cu Vladimir Putin în marja Festivalului Mondial de Tineret din Soci. În discuții, guvernatoarea i s-a plâns lui Putin pe autoritățile de la Chișinău, pe care le-a acuzat că „se răzbună” pe Găgăuzia din cauza „poziției sale civice”. Potrivit lui Guțul, liderul rus i-ar fi promis că va „sprijini” autonomia găgăuză.
În reacție, purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă a declarat că „plecăciunile regulate ale reprezentanților grupării criminale Șor nu servesc intereselor țării”. „Viziunea noastră este una de pace, stabilitate și prosperitate pentru toți cetățenii Republicii Moldova în calea noastră de integrare europeană”, a precizat el.
Evghenia Guțul este primul oficial din Republica Moldova care s-a întâlnit cu Vladimir Putin după 24 februarie 2022, atunci când liderul rus a ordonat invadarea Ucrainei. Conducerea țării condamnă agresiunea militară rusă și sprijină țara vecină prin găzduirea refugiaților și livrarea de asistență umanitară.
***
Relațiile Moldovei cu Rusia s-au înrăutățit nu doar pe fondul invaziei din Ucraina, ci și din cauza tentativelor regimului de la Moscova de a destabiliza țara noastră.
Pe 5 martie, în cadrul unui briefing de presă, șeful Serviciului de Informație și Securitate Alexandru Musteața a declarat că Serviciul a intrat în posesia mai multor date care indică că Federația Rusă ar dori să compromită aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, prin implicarea în procesele electorale din 2024 și 2025. În aceste acțiuni, Rusia va implica 3 categorii de actori: actorii politici deschis declarați pro-Federația Rusă, actori politici declarați pro-stataliști și actori politici conectați la grupurile criminal organizate. Se planifică generarea mai multor crize inclusiv în regiunea din UTAG sau stânga Nistrului, amplificarea tendințelor radicale de natură separatistă în zona de sud a Republicii Moldova – cel mai important actor pe care mizează Federația Rusă fiind gruparea lui Ilan Șor, dar și organizarea protestelor la Chișinău.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!