Klaus Iohannis, Maia Sandu, Igor Grosu, Nicolae Ciucă

(VIDEO) Grosu a vorbit la București despre promovarea egalității de gen: „Sunt mândru că Republica Moldova are o femeie președintă”

Președintele Parlamentului Igor Grosu a ținut un discurs la Conferința „Femeile parlamentar din România și promovarea egalității de gen ca angajament național”, care s-a desfășurat pe 1 noiembrie, la București. Speakerul Legislativului de la Chișinău a declarat că este mândru de faptul că Republica Moldova are o președintă de țară și că femeile aduc în politică „mai mult discernământ și echilibru” și că alte țări pot lua exemplu.

Potrivit lui Igor Grosu, din punctul de vedere al reprezentativității femeilor în politică, Republica Moldova reprezintă un exemplu de urmat pentru multe țări, dar și instituții internaționale.

„Mă bucur să constat că experiența noastră inspiră și alte state să aprobe cote de reprezentare în organele lor legislative. Eu sunt mândru că Republica Moldova are o femeie președintă, care demonstrează prin atitudinea și acțiunile ei că și o țară mică poate fi respectată, că o țară mică poate avea o inimă mare și poate fi puternică în cele mai grele timpuri. Sunt bucuros că fetele mele și toate fetele din Moldova vor fi motivate și inspirate să-și îndeplinească visurile și să devină ce-și doresc”, a menționat președintele parlamentului.

Igor Grosu a menționat că, în 2019, când Partidul Acțiune și Solidaritate avea doar 15 deputați, deputata PAS, Doina Gherman, a insistat ca pe lângă cota minimă de reprezentare de 40% pentru ambele sexe să fie introdusă și cerința de minimum patru candidate la fiecare 10 locuri în listele de partide pentru alegerile parlamentare. Astăzi, în Parlamentul Republicii Moldova, sunt 40 de femei deputate din 101, ceea ce reprezintă circa 40%, iar Partidul Acțiune și Solidaritate este reprezentat în Parlament de 26 de femei deputate, ceea ce reprezintă 41% din numărul de 63 de deputați din Fracțiunea PAS.

„Ce aduc femeile in politică? În primul rând, aduc mai mult discernământ şi echilibru. Într-un domeniu atât de competitiv şi agresiv, cum este politicul, aceasta calitate este extrem de importantă. Trăim într-o lume unde e nevoie de fermitate și corectitudine. Totodată, sunt mai empatice şi sensibile la problemele celor nevoiaşi. Iar pentru un politician modern, aceasta este una dintre calităţile fundamentale”, a mai spus Grosu.

Speakerul parlamentului a amintit și de ratificarea Convenției de la Istanbul de către Republica Moldova, iar din 1 mai 2022, aceasta a intrat în vigoare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari/NewsMaker

Parlamentul European cere accelerarea procesului de aderare a R. Moldova la UE. Grosu: „Un semnal de încurajare”

Parlamentul European a adoptat pe 18 iunie Raportul anual privind relația cu Republica Moldova, în care solicită, între altele, accelerarea procesului de aderare la UE. Președintele legislativului de la Chișinău, Igor Grosu, a mulțumit eurodeputaților pentru vot, menționând că acesta este „un semnal esențial de încurajare” pentru cetățenii Republicii Moldova care cred în valorile europene.

Raportul anual privind relația cu Republica Moldova a fost adoptat cu o largă majoritate – 456 de voturi. În același timp, 118 eurodeputați au votat împotriva documentului, iar încă 51 s-au abținut.

Facebook/Igor Grosu

Prin votul de astăzi, reconfirmăm sprijinul nostru ferm pentru accelerarea procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Concret, în urma unui amendament pe care l-am depus împreună cu colegii din Partidul Naţional Liberal și din Grupul PPE din Parlamentul European, solicităm Comisiei Europene să ofere un sprijin mai consistent autorităților de la Chișinău pentru a încheia screening-ul bilateral și pentru a deschide primele capitole de negociere în următoarele luni”, a comunicat eurodeputatul Siegfried Mureșan.

Potrivit lui Mureșan, Raportul mai cere liberalizarea permanentă a comerțului dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, dar și sprijin mai puternic din partea UE pentru țara noastră, inclusiv financiar și tehnic, în combaterea ingerințelor externe și atacurilor hibride, inclusiv din Federația Rusă.

Menționăm că președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a mulțumit legislativului UE, după adoptarea documentului.

Mulțumim Parlamentului European pentru susținerea clară și puternică acordată Republicii Moldova! Votul de astăzi este un semnal esențial de încurajare pentru cetățenii noștri, care cred în valorile europene și luptă, zi de zi, pentru un viitor sigur, liber și demn în familia europeană”, a scris Grosu pe Facebook.

Amintim că Republica Moldova a obținut statutul de țară-candidată la aderarea la UE pe iunie 2022, împreună cu Ucraina. În decembrie 2023, Consiliul European, format din liderii statelor-membre UE, au aprobat începerea negocierilor de aderare cu cele două țări. Procesul de negocieri propriu-zis a început în iunie 2024.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: