Șefa statului Maia Sandu consideră că fugarul Ilan Șor mai întâi trebuie să-și ispășească cei 15 ani de închisoare la care a fost condamnat în dosarul fraudei bancare. Ulterior poate fi discutat subiectul retragerii cetățeniei moldovenești în privința acestuia.
Prezentatorul emisiunii „Novaya Nedelea”, de la TV8, Anatolie Golea a întrebat-o pe șefa statului dacă s-a gândit la posibilitatea retragerii cetățeniei Republicii Moldova în privința lui Ilan Șor.
De menționat că cetăţenia Republicii Moldova poate fi retrasă printr-un decret al preşedintelui Republicii Moldova persoanei care „a dobândit cetăţenia Republicii Moldova în mod fraudulos, prin informaţie falsă, prin ascunderea unor date pertinente sau în lipsa temeiurilor prevăzute de prezenta lege ori de legislaţia anterioară în materie de cetățenie”, inclusiv persoanei care „a săvârşit fapte deosebit de grave prin care se aduc prejudicii esenţiale statului”.
„A doua, cred eu, merge foarte bine. Nu v-ați gândit să rezolvați problema altfel, prin retragerea cetățeniei?”, a întrebat prezentatorul emisiunii.
„Eu cred că el mai întâi trebuie să stea 15 ani [în închisoare], iar mai târziu se poate și de retras cetățenia. Acum el trebuie să stea pentru că a furat atâția bani de la oamenii noștri”, a comunicat șefa statului.
La precizarea prezentatorului că Șor „trebuie să stea în închisoare conform deciziei instanței, dar Israelul nu-l extrădează”, Maia Sandu a comunicat: „Eu înțeleg. Noi încă vorbim acest subiect cu Israelul. Încă nu avem un răspuns, solicitarea am trimis-o. Nu avem un răspuns pozitiv sau negativ. Eu cred că el trebuie să stea 15 ani conform legii, iar ulterior se poate de analizat…”.
Președinta a mai spus că discuțiile cu Israelul „se duc” și că „nu este atât de ușor”. La mențiunea prezentatorul că „să lupți cu Ilan Șor este foarte greu”, Sandu a declarat: „Aceasta pentru că la noi este o astfel de justiție”.
Ilan Șor a fost condamnat la şapte ani de închisoare, încă în 2017, în prima instanță, pentru rolul jucat în „furtul miliardului” din sistemul bancar, dar procesul în apel trenează. Sentința a fost atacată în instanța de apel. În februarie 2018, dosarul de condamnare a fost transferat la Curtea de Apel Cahul. De atunci au fost convocate zeci de ședințe de judecată, majoritatea dintre ele fiind amânate pe diverse motive.
Șor a fost anunțat în căutare internațională la 30 iulie 2019, după ce la 25 iulie, prin decizia Curții de Apel Cahul, a fost anunțat în căutare națională. În același timp, instanța a emis o încheiere care autorizează un mandat de arestare pe numele acestuia.
De partea cealaltă, Ilan Șor a acuzat că justiția este controlată de noua guvernare și că este supus unor „fărădelegi cinice”. Fostul primar de Orhei a mai declarat că a fost nevoit să se retragă din cauza amenințărilor la care ar fi fost supus atât el, cât și familia și echipa lui.
Ilan Șor a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, după ce Partidul Democrat a cedat guvernarea. Acesta s-ar afla în Israel. La 15 august 2019, la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu, deputații l-au lipsit pe Ilan Șor de imunitate parlamentară.
În data de 26 octombrie, Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a anunțat sancțiuni față de 21 de persoane și entități cu legături în Republica Moldova. În lista de sancțiuni denumită „Global Magnitsky Act” pentru acte grave de corupție figurează Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Sara Șor, Igor Ciaika, Ivan Zavorotnyi, Alexei Troșin, Iurii Gudilin, Olga Grak și Leonid Gonin.
Ulterior, pe 9 decembrie, Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc au fost incluși în lista sancțiunilor și de către Guvernul Marii Britanii. Potrivit deciziei autorităților de la Londra, toate bunurile deținute de Plahotniuc sau Șor în Marea Britanie sau în oricare dintre teritoriile de peste mări ale Regatului Unit, cum ar fi Insulele Virgine Britanice sau Insulele Cayman, vor fi înghețate. Cetățenilor britanici li se va interzice orice tranzacție economică cu oricare dintre persoanele sancționate, cărora li se va interzice de acum înainte intrarea în Regatul Unit.
Pe 13 aprilie 2023, Ilan Șor a fost condamnat de Curtea de Apel Chișinău la 15 ani de închisoare, iar bunuri în valoare de 5 miliarde de lei au fost confiscate.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!