VIDEO La concertul trupei U2 din Las Vegas, publicul a scandat numele lui Alexei Navalnîi: Putin niciodată nu-l va pronunța
Full Article 4 minutes read

VIDEO La concertul trupei U2 din Las Vegas, publicul a scandat numele lui Alexei Navalnîi: Putin niciodată nu-l va pronunța

Solistul trupei rock irlandeze U2, Bono, a vorbit de pe scenă, în timpul unui concert în orașul Las Vegas, SUA, despre decesul opozantului rus Alexei Navalnîi. Artistul a îndemnat publicul să-i scandeze numele, adăugând că președintele rus Vladimir Putin, pe care lideri mondiali și oameni simpli îl acuză că l-a omorât pe regretatul politician, nu spune niciodată numele lui Navalnîi când vorbește despre el.

În timpul concertului, Bono a îndemnat autoritățile americane să deblocheze ajutorul financiar pentru Ucraina – țară care se confruntă cu agresiunea militară rusă. Muzicianul a amintit că săptămâna viitoare se vor împlini doi ani de la începutul invaziei la scară largă asupra Ucrainei de către armata rusă. Artistul a precizat că „Polonia, Lituania sau Germania de Est ar putea fi următoarele”.

Pentru acești oameni, „libertate” este cel mai important cuvânt din lume. Atât de important încât ucrainenii luptă și mor pentru ea. Și atât de important încât Alexei Navalnîi a decis să renunțe la libertatea sa. Putin nu-i va pronunța niciodată numele. Așa că m-am gândit că oamenii liberi de astăzi, cei care cred în libertate… Trebuie să-i spunem numele. Nu este suficient doar să ne amintim de el. Spune-ți. Alexei Navalnîi. Alexei Navalnîi”, a menționat artistul.

Ulterior, publicul a început să scandeze numele lui Navalnîi, iar formația a interpretat piesa Donʼt Dream Itʼs Over a trupei Crowded House.

Moartea liderului opoziției ruse

Amintim că Alexei Navalnîi, care era deținut într-o închisoare din Siberia, din motive politice, a fost declarat mort pe 16 februarie. Potrivit autorităților ruse, politicianul s-ar fi simțit rău, imediat după ce s-a întors în celulă după o plimbare afară. Mama și avocatul lui Alexei Navalnîi a ajuns pe 17 februarie la închisoarea din Cercul Polar, unde reprezentanții coloniei i-au înștiințat oficial despre moartea politicianului și le-au spus că corpul neînsuflețit al acestuia s-ar afla la morga din Salekhard. Ajunși, reprezentanții de la morga din Salekhard le-au comunicat mamei și avocatului politicianului că cadavrul nu se află acolo. Mai târziu, purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Iarmîș, a anunțat că Comisia de Investigație refuză să predea trupul neînsuflețit al lui Alexei Navalnîi rudelor „până când nu vor termina verificările”.

Între timp, publicația independentă rusă „Novaya Gazeta Evropa” a scris pe 18 februarie că trupul neînsuflețit al opozantului se află în morga spitalului clinic din orașul Salekhard. Potrivit publicației, cadavrul politicianului a fost transportat la spital în seara zilei de 16 februarie, dar autopsia nu a fost încă efectuată. Detalii – AICI.

Moartea lui Alexei Navalnîi a provocat un val de reacții în întreaga lume. Liderii UE și politicienii moldoveni consideră că opozantul rus a fost omorât, iar de vină ar fi regimul de la Moscova, în frunte cu Vladimir Putin. Detalii – AICI. Mesaje au fost transmise inclusiv de președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean.

De când s-a aflat despre decesul opozantului rus, în zeci de orașe din întreaga lume, inclusiv la Chișinău, au fost organizate manifestații de comemorare. În Federația Rusă, persoanele care participă la manifestațiile în memoria lui Navalnîi sunt reținute de forțele de ordine. Potrivit activiștilor ruși, peste 400 de persoane au fost reținute în 36 de orașe până în dimineața zilei de 18 februarie.

***

Alexei Navalnîi a murit la vârsta de 47 de ani. Vezi cine era Alexei Navalnîi și de ce a fost declarat principalul opozant rus AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: