Andrei Mardari | NewsMaker

VIDEO Maia Sandu, despre ziua de 9 mai: „În această zi, noi toți sărbătorim pacea”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, susține că pe 9 mai vom sărbători pacea. Șefa statului consideră cu „nu are cum această zi să divizeze” societatea. „Dacă sunt câțiva politicieni care încearcă să separe oamenii, asta este problema lor”, a declarat președinta Maia Sandu pentru jurnaliști, la Bruxelles.

Șefa statului a fost întrebată de jurnaliști dacă oamenii ar trebui să se aștepte la provocări de 9 mai, „sărbătoarea care va diviza cel mai mult societatea din Republica Moldova. În replică, Maia Sandu a declarat că „9 mai este despre pace”, menționând că „toți” moldovenii apreciază pacea.

„În Republica Moldova toți cetățenii apreciază pacea, așa că nu are cum această zi să divizeze. Dacă sunt câțiva politicieni care încearcă să separe oamenii, asta este problema lor. În rest, noi toți sărbătorim pacea. UE este proiect al păcii, cu atât mai mult în aceste zile, când vedem ororile războiului din Ucraina cu toții recunoaștem și vrem să facem totul ca să păstrăm pacea”, a menționat Maia Sandu.


***

Pe 9 mai, în Moldova este sărbătorită Ziua Europei. Tot în aceeași zi, este sărbătorită și Ziua Victoriei, care comemorează încheierea celui de-al Doilea Război Mondial cu capitulare necondiționată a Germaniei naziste.

Tradițional, comuniștii și socialiștii organizează, în ziua de 9 mai, un marș din centrul capitalei până la Complexul Memorial „Eternitate”. Liderul PSRM Igor Dodon și cel al PCRM, Vladimir Voronin, au anunțat deja că formațiunile politice pe care le reprezintă vor participa la marșul de 9 mai. Mai mult, Dodon a declarat că va purta panglica sf. Gheorghe – simbol interzis prin lege. Detalii – AICI.

***

Din 20 aprilie 2022, la inițiativa PAS, pe teritoriul Republicii Moldova este interzisă confecționarea, promovarea sau răspândirea panglicii Sfântului Gheorghe și a literelor Z și V, utilizate drept semne distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina. Persoanele fizice care vor sfida noua lege pot fi sancționate cu amendă de la 4500 la 9000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore.

În privința persoanelor cu funcție de răspundere poate fi aplicată amenda de la 9000 la 18 000 de lei și, respectiv, în privința persoanelor juridice amendă de la 18 000 la 30 000 de lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Fostul șef SIS Vitalie Pîrlog, suspectat de participare la ştergerea unor notificări roşii ale Interpol, extrădat în Franţa: Presa

Fostul ministru al Justiției și ex-director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vitalie Pîrlog, arestat în Emiratele Arabe Unite la mijlocul lunii iunie, ar fi fost extrădat și inculpat vineri în Franța, potrivit publicației franceze Le Monde.

Pîrlog ar fi fost extrădat vineri, 18 iulie, la Paris, a declarat o sursă judiciară pentru presa franceză. Potrivit acesteia, fostul ministru ar fi fost pus sub acuzare pentru înşelăciune în bandă organizată, folosirea unui document administrativ fals pentru a procura impunitatea autorului unei infracţiuni, trafic de influenţă pasiv al unui funcţionar public străin, corupere activă în bandă organizată a unui funcţionar public străin şi sustragerea de la arestarea sau cercetarea unui infractor.

Suspectul ar fi solicitat o amânare a prezentării sale în faţa unui judecător de libertate şi custodie, care va trebui să decidă în scurt timp dacă îl va încarcera sau îl va lăsa în libertate. În aşteptarea acestei dezbateri, Pîrlog ar fi fost încarcerat, potrivit sursei judiciare.

Solicitat de NewsMaker, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne al R. Moldova, Cătălin Gorea, a precizat că la momentul de față a fost făcută o solicitare oficială către autoritățile din Franța pentru a verifica informația.

Amintim că, potrivit unei investigații publicate în decembrie 2024 de Bloomberg, Vitalie Pîrlog ar fi fost implicat într-o schemă de corupție prin care erau șterse din baza de date a Interpolului „notificările roșii” pentru persoane aflate în căutare internațională. Anchetatorii susțin că, profitând de influența sa în cadrul Comisiei de control al fișierelor Interpol, Pîrlog și complicii săi ar fi facilitat blocarea alertelor pentru zeci de persoane căutate pentru infracțiuni grave, inclusiv fraudă financiară și trafic de droguri. În schimbul acestor servicii, gruparea ar fi obținut milioane de dolari. Schema ar fi funcționat din 2022 până la începutul lui 2023, când Interpolul a demarat o anchetă oficială.

În iunie 2024, procurorii anticorupție din Moldova, în colaborare cu autoritățile franceze și FBI, au efectuat peste 30 de percheziții în acest dosar și au reținut mai mulți suspecți, inclusiv la șeful Biroului Interpol din Moldova în acea perioadă, Viorel Țentiu.

Pe 19 iunie, Vitalie Pîrlog a fost reținut în Dubai, la solicitarea Franței.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: