VIDEO Maia Sandu și Guvernul, ținta unui nou deep fake: „Studenții străini zâmbitori vor umbri cu chipul lor fețele voastre acre”
Full Article 4 minutes read

VIDEO Maia Sandu și Guvernul, ținta unui nou deep fake: „Studenții străini zâmbitori vor umbri cu chipul lor fețele voastre acre”

Un nou deep-fake cu președinta Maia Sandu a fost publicat în spațiul online. În videoclipul trucat, șefa statului le vorbește moldovenilor despre inițiativa Guvernului de a atrage mai mulți studenți străini în țară. „Pentru o asemenea cauză bună vom aloca 1,2 milioane de euro. Spuneți mulțumesc, asta este mai ieftin decât să creăm condiții bune pentru ai noștri!”, menționează, în înregistrarea video, persoana dată drept Maia Sandu. Într-o reacție pentru NM, Președinția a dezmințit declarațiile care i se atribuie în deep fake șefei statului și i-a îndemnat pe cetățeni să se informeze din surse sigure.

O nouă zi, un nou deep fake cu Maia Sandu

Noul deep-fake cu președinta Maia Sandu a fost publicat în după-amiaza zilei de 22 ianuarie, pe un canal de Telegram anonim. Canalul de Telegram pretinde că este unul oficial: în denumire figurează numele Maiei Sandu, iar ca fotografie principală este afișată o imagine cu șefa statului.

În videoclipul fake, generat de inteligența artificială (AI), Maia Sandu apare la tribuna Președinției și face o adresare către popor.

Dragii mei berbeci…vai, moldoveni! Mi s-a sugerat o idee excelentă: acum, arhitecți din Milano ne vor proiecta totul. Maternitățile vor arăta ca turnul căzut din Pisa, iar policlinicile vor fi aidoma ruinelor Colosseumului… Trebuie să adăugăm medicinii noastre stilul italian, înțelegeți? Pentru ca mersul medicilor să fie din șold, halatele Haute Couture, iar diagnosticele – inventate… Și ca bugetul să fie stors cu toată eleganța! Și atunci, poate, vor veni și frații sicilieni, avem nevoie de farmecul mafioților italieni în abordarea afacerilor – de distrus trebuie frumos! În general, ne lipsesc străinii. Moldovenii noștri au plecat peste hotare ca să-și câștige pâinea, iar eu voi aduce străini la noi! Pentru o asemenea cauză bună vom aloca 1,2 milioane de euro. Spuneți mulțumesc, asta este mai ieftin decât să creăm condiții bune pentru ai noștri! Vom avea gastarbaiteri care vor să învețe la noi. Studenții străini zâmbitori vor umbri cu chipul lor fețele voastre acre. Este o idee minunată pentru a apropia jungla noastră de grădinile înfloritoare ale Uniunii Europene”, spune persoana din video.

Reacția Președinției

(UPDATE 20:30) Într-o reacție pentru NM, Direcția de informare și comunicare cu mass-media a Președinției a condamnat deep fake-ul, pe care l-a calificat ca fiind o practică de dezinformare.

Președinția dezminte autenticitatea declarațiilor atribuite șefei statului și condamnă aceste practici de dezinformare. Îi îndemnăm pe toți cetățenii să se informeze doar din surse oficiale și sigure, iar informația din alte surse să o verifice”, au declarat reprezentanții administrației prezidențiale.

În ultima perioadă, pe rețelele de socializare au apărut mai multe deep fake-uri cu Maia Sandu, inclusiv un videoclip în care șefa statului ar felicita moldovenii cu prilejul Anului Nou. „Vă doresc tuturor să lucrați productiv în noul an, iar vacanța mi-o iau mie”, spune replica AI a Maiei Sandu în așa-zisa felicitare. Administrația prezidențială a precizat în multiple ocazii că video-urile apărute sunt de tip deepfake și a avertizat cetățenii să fie atenți. Reprezentanții Președinției au declarat că scopul imaginilor video de acest gen este „crearea neîncrederii și dezbinării societății”, dar și „slăbirea instituțiilor democratice ale statului”.

***

Precizăm că recent ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun a anunțat că instituția pe care o conduce își dorește să atragă mai mulți studenți străini, în special din India, în 2024. Pentru realizarea acestui obiectiv, Ministerul Educației va traduce în engleză unele specialități care au cerere, va finanța cursuri gratuite de limba engleză pentru profesorii universitari și va crea un site destinat studenților străini. Dan Perciun a declarat că ministerul are circa 1,2 milioane de euro bugetate pentru implementarea acestor activități. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: