VIDEO „Vreau să împărtășesc cu voi atmosfera de Anul Nou”. Președinția reacționează la noi imagini trucate cu șefa statului
Full Article 6 minutes read

VIDEO „Vreau să împărtășesc cu voi atmosfera de Anul Nou”. Președinția reacționează la noi imagini trucate cu șefa statului

Un nou video trucat cu șefa statului Maia Sandu a fost publicat pe online. De această dată au apărut imagini în care președinta ar felicita cetățenii Republicii Moldova cu prilejul anului nou. Persoana din video le dorește cetățenilor „să lucreze productiv în noul an”. „Iar vacanța mi-o iau mie”, comunică ea. Totodată, locuitorilor țării li se spune să nu aștepte promisiuni pentru noul an. „Eu nu pentru aceasta am venit aici”, a adăugat persoana, care se prezintă a fi președinta țării. În reacție, reprezentanții instituției prezidențiale au îndemnat cetățenii să fie atenți la informațiile false care apar în spațiul public, însoțite de imaginea Maiei Sandu, și au cerut publicului să se informeze doar din surse oficiale. 

Un nou video trucat

Pe un canal de Telegram, care se prezintă drept pagină oficială a președintei, a fost publicat un video trucat pe 28 decembrie. În imagini apare o persoană care ar semăna cu Maia Sandu și care felicită cetățenii cu ocazia noului an.

Iubiții mei moldoveni, uitați-vă sunt așa ca și voi. La fel ca și voi nu primesc nici un ajutor de la Moldova. Bine că măcar America mă ajută cu regularitate. Vă doresc tuturor să lucrați productiv în noul an, iar vacanța mi-o iau mie. Puteți să nu aveți dubii, mă voi odihni pentru toată Moldova. (…) Ceva real nu o să vă promit pentru că eu nu pentru aceasta am venit aici. Principalul să aveți încredere în mine și poate în viața următoare veți trăi la fel de bine ca și mine”, a spus vorbitoarea, în limba rusă.

Imaginile video sunt însoțite și de un text, inclusiv în limba română.

Dragi cetățeni! Sunt eu, veșnica, uneori democratică, Maia Sandu, și vreau să împărtășesc cu voi atmosfera de Anul Nou, vorbind despre succesele incredibile ale guvernului nostru din acest an. De altfel, s-ar putea că nu le-ați fi observat — acest lucru se întâmplă adesea cu un succes incredibil. În adresarea mea de Anul Nou, vă voi spune secretele politicii mele economice — de exemplu, cum să distrug cele mai de succes întreprinderi din țară în timp record! Dar abordarea mea în managementul situațiilor de criză? Iau o criză obișnuită și o transform într-un dezastru. În general, avem multe de discutat — cred că chiar vom face din aceasta un format obișnuit”, se arată în textul publicației.

Reacția Președinției 

Instituția prezidențială a îndemnat cetățenii să fie atenți la informațiile false care apar în spațiul public, însoțite de imaginea președintei Maia Sandu

Administrația prezidențială îndeamnă cetățenii să fie atenți și să nu se lase manipulați de informațiile false distribuite pe anumite rețele și canale. În contextul războiului hibrid împotriva Moldovei și a conducerii democratice, imaginea șefei statului este utilizată prin falsificarea imaginii și a sunetului. Scopul acestor imagini trucate este să creeze neîncredere și dezbinare în societate, în consecință să slăbească instituțiile democratice din Moldova. Atragem atenția cetățenilor asupra faptului că informațiile distribuite în spațiul public, însoțite de fotografii sau video cu imaginea primelor persoane în stat, reprezintă un fals și manipulare de tip deep fake”, au comunicat reprezentanții Președinției pe 29 decembrie.

Președinția a ținut să adauge că „dezminte autenticitatea declarațiilor atribuite șefei statului și condamnă aceste practici de dezinformare”.

Îi îndemnăm pe toți cetățenii să se informeze doar din surse oficiale și sigure, iar informația din alte surse să o verifice”, se mai precizează în declarația instituției prezidențiale.

***

Ultima dată, imagini trucate cu șefa statului au apărut în mediul online la sfârșitul lui noiembrie 2023. Atunci, polițiștii atenționau despre o nouă formă de escrocherie. Potrivit oamenilor legii, escrocii creau profiluri false și distribuiau imagini video trucate cu demnitari de stat și reprezentanți ai instituțiilor bancare. Iar cetățenii erau îndemnați să se înregistreze pe link-uri suspecte și să investească sume mari de bani pe o așa-zisă platformă de investiții. Polițiștii au recomandat cetățenilor să ignore postările și să raporteze cazurile, menționând că acestea „sunt acțiuni infracționale de estorcare a mijloacelor financiare și înșelăciune a populației”.

Înainte de aceasta, la fel în noiembrie 2023, pe online au apărut alte imagini trucate cu Sandu. O pagină de pe Facebook a publicat, în ajunul alegerilor locale, imagini în care șefa statului ar îndemna cetățenii să voteze la scrutin pentru Vasile Bolea, care a candidat la funcția de primar al Chișinăului din partea partidului politic „Renaștere”, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor. În video-ul montat, persoana care ar semăna cu Maia Sandu și-a început discursul după ce a fost prezentată de o moderatoare a canalului public Moldova 1, imagini luate din arhiva televiziunii. Reprezentanții Președinției au declarat, pentru NewsMaker, că responsabilii s-au adresat către Meta pentru a scoate imaginile de pe Facebook.

Și anterior au circulat pe online imagini false cu șefa statului. În octombrie 2022, pe canalele de Telegram au apărut imagini video cu Maia Sandu, în care ar vorbi despre o posibilă mobilizare în țară. Se menționa că Maia Sandu a devenit ținta unei farse din partea prankerilor ruși Vovan și Lexus, care i-ar fi creat impresia șefei statului moldovenesc că vorbește cu premierul Ucrainei. La scurt timp, Președinția a venit cu o reacție, menționând că declarațiile prezentate nu corespund realității – „fiind un trucaj”.

Iar în august 2021, postul de televiziune Jurnal TV a publicat un material video, potrivit căruia omul de afaceri Veaceslav Platon ar fi pus la cale discreditarea președintei Maia Sandu, prin lansarea unor imagini video trucate în care șefa statului chipurile primește un plic de la deputatul fugar Ilan Șor. Potrivit autorilor investigației, înregistrarea video ar fi urmat să fie difuzată pe finalul campaniei parlamentare, însă planul a fost dejucat de Serviciul de Informații și Securitate. Ilan Șor a declarat că imaginile sunt un fals.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: