Platforma DA

(VIDEO) Năstase vrea să știe cum au fost cheltuiți banii din bugetul Primăriei pentru 2021, înainte de discuțiile despre anul viitor

Andrei Năstase, președintele fracțiunii Platformei Demnitate și Adevăr (DA) din cadrul Consiliului Municipal Chișinău (CMC), a declarat că nu este corect să fie aprobat bugetul municipiului pentru anul 2022, în timp ce nu se cunoaște cum a fost valorificat cel de anul curent. Declarația a fost făcută, în data de 30 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă. În același timp, consilierii municipali ai formațiunii au prezentat mai multe solicitări pe subiectul bugetului municipal pentru 2022.

Andrei Năstase a menționat că a avut loc o primă rundă de consultări pe marginea proiectului bugetului. Consilierul Platformei DA a insistat pe prezentarea de urgență a unei informații exhaustive cu privire la implementarea bugetului pentru anul 2021.

„Ar fi nedrept să trecem la aprobarea unui buget pentru anul 2022, dacă locuitorii Chișinăului nu ar cunoaște cu exactitate cum a fost realizat bugetul din anul ce se scurge”, a comunicat Năstase.

Totuși, liderul fracțiunii Platforma DA din CMC a prezentat mai multe propuneri, pentru anul viitor:

– detalii despre sumele distribuite fiecărei suburbii și fiecărui domeniu;

– identificarea, de urgență, a resurselor suplimentare pentru procurarea a încă 100 de unități de transport public;

– majorarea alocației pentru alimentația copiilor;

– cu privire la decongestionarea traficului rutier;

– amenajarea mai multor parcări la periferii, între cartiere și în centrul istoric;

– inițierea unui proiect de reconstrucție a podului de pe str. Ismail, reparația podului de pe str. Mihai Viteazul, extinderea bulevardului Mircea cel Bătrân cu prelungirea liniei de troleibuz până la strada Bucovina;

– elaborarea unui program municipal privind prevenirea și controlul infertilității în rândul femeilor;

– HoReCa să nu fie supuse majorării de taxe, iar în cazul repetării situației de lockdown să fie scutite de 50 la sută din taxe;

–  creșterea taxei comerciale pentru benzinării de la 50 de mii – la 60 de mii;

– taxa locală pentru cazinouri să crească de la 500 de mii – la 600 de mii de lei

„Este important să punem umărul cu toții și acolo unde se găsesc mai bune soluții pentru oameni, să le punem în aplicare. Locuitorii merită niște bugete transparente și consultate cu oamenii”, a conchis Andrei Năstase.

***

Pe 24 noiembrie, Primăria municipiului Chișinău a anunțat că a inițiat discuții publice, într-un format larg, pe marginea proiectului bugetului municipal Chișinău, pentru anul 2022, cu reprezentanții fracțiunilor din cadrul Consiliului Municipal Chișinău (CMC), Preturile de sector, reprezentanții din cadrul suburbiilor, experți în domeniu, asociații profesionale, sectorul asociativ, activiști civici etc.

De asemenea, în această săptămână, Executivul Primăriei va prezenta proiectul de buget pentru 2022 în fiecare sector. Tot de săptămâna aceasta, sunt planificate dezbateri pe marginea principalului document financiar al capitalei cu specialiștii din domeniul economic, cultură, sport, tineret, educație, protecția drepturilor copilului, persoane cu nevoi speciale și transport alternativ.

De menționat că proiectul de buget pe anul 2022 prevede venituri în sumă de 5 125 412,7 mii lei, inclusiv transferuri de la bugetul de stat 2 618 328,5 lei și cheltuieli în sumă de 6 250 277,9 mii lei. Soldul bugetar (deficit) preconizat este de 1 124 865,2 mii lei. Comparativ cu prevederile aprobate pe anul 2021, veniturile globale ale bugetului pentru anul 2022 s-au majorat cu 380 537,5 mii lei sau cu 8,0 la sută şi cu 843 634,7 mii lei sau cu 19,7 la sută faţă de realizările anului 2020.

Cheltuielile bugetului municipal Chişinău pe anul 2022 se estimează cu o descreştere de 34 420,5 mii lei sau cu 0,5 la sută, în raport cu bugetul aprobat pe anul 2021.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Getty Images

Înotul în râul Sena din Paris – permis din nou pentru prima dată din 1923

Râul Sena din Paris a fost redeschis pentru înotul public pentru prima dată după un secol. Informația fost raportată pe 5 iulie de BBC, care a precizat că în principalul râu al capitalei Franței au fost amenajate trei zone pentru cei care doresc să înoate: lângă Turnul Eiffel, în apropierea Catedralei Notre-Dame și în partea de est a orașului.

Potrivit presei, în aceste zone de înot au fost instalate vestiare și dușuri. De asemenea, vor fi prezenți salvamari care vor veghea asupra siguranței înotătorilor. Toate cele trei zone vor fi deschise până la sfârșitul lunii august, iar accesul la acestea este gratuit.

Înotul în Sena a fost interzis în 1923 din cauza pericolului reprezentat de barje și ambarcațiuni de agrement, precum și din cauza deteriorării rapide a calității apei. Înaintea Jocurilor Olimpice din vara anului 2024, au fost investiți peste 1,4 miliarde de euro în curățarea Senei. În iulie anul trecut, primarul Parisului, Anne Hidalgo, împreună cu alți membri ai Comitetului Olimpic, au intrat în apă pentru a demonstra că este sigur să înoți în râu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: