Максим Андреев / NewsMaker

VIDEO „Oamenii deștepți nu critică pe cei puternici”. Andrei Năstase a avut, recent, o discuție „foarte și foarte bună” cu Maia Sandu

Fondatorul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Andrei Năstase spune că știa din 2018 despre faptul că președinta de atunci a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Maia Sandu i-ar fi propus lui Octavian Țîcu să fie candidatul PAS la alegerile primarului mun. Chișinău. Năstase a mai spus că a avut, recent, o discuție foarte reușită cu șefa statului, în cadrul căreia au abordat subiecte precum justiția, economia și criza energetică.

În cadrul ediției din 13 decembrie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, Andrei Năstase a menționat că a comunicat cu președinta țării Maia Sandu „foarte recent”.

„Am avut o comunicare la inițiativa mea despre situația din țară, sub toate aspectele. Despre ce se întâmplă în domeniul justiției”, a spus politicianul.

Întrebat de moderatoarea emisiunii dacă i-a reproșat ceva președintei, Andrei Năstase a răspuns: „Oamenii deștepți nu critică pe cei puternici. Am avut o discuție foarte și foarte bună. Am abordat mai multe domenii, inclusiv jusiția, ce se întâmplă în economie, pe problema energetică. I-am exprimat îngrijorările, dar și viziunile mele și ale Platformei DA”.

Despre declarația lui Octavian Țîcu, precum că Maia Sandu i-ar fi propus, în 2018, să candideze la Primăria Chișinău, făcându-i concurență lui Andrei Năstase, fondatorul Platormei DA a răspuns: „Știu de atunci, din 2018. Ce spune dl Țîcu este doar dovada faptului că noi am avut abordări diferite cu colegii noștri de la PAS. Încă o dovadă că atunci când am mers cu candidatul Platformei DA și cu sigla noastră, am reușit să batem un regim cu tot ce avea el la dispoziție și avea de toate…”.

Andrei Năstase susține că formațiunea pe care o reprezintă include o echipă profesionistă, care a ratat șansa de a accede în parlament în urma scrutinului din iulie 2021, din cauza informațiilor false.

„Dați-mi 10 nume de parlamentari din majoritatea parlamentară de astăzi. Nu vreau să spun nimic, doar că, în Platforma DA veți găsi nu 10, veți găsi 20-30 de oameni competenți, dar care au rămas pe dinafară din cauza minciunilor, manipulării, intoxicării opiniei publice cu fake news. Așa cum am fost eu expus linșajului mediatic nu a mai fost nimeni”, a mai spus Năstase.

Amintim că istoricul Octavian Țîcu a anunțat recent că părăsește Partidul Unității Naționale (PUN). De asemenea, Țîcu susține că, în 2018, i s-ar fi propus să devină vicepreședinte al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și să candideze la funcția de primar al mun. Chișinău. Potrivit acestuia, propunerea ar fi venit din partea președintei de atunci a formațiunii, Maia Sandu, în prezent șefă a statului. Președinta țării nu a comentat în niciun fel declarația. În schimb, membrul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Alexandr Slusari, a declarat că știa despre aceste „negocieri pe la spate”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: