Andrei Mardari/NewsMaker

(VIDEO) Onorarii pentru concert, pliante, amenajarea scenei din PMAN. Cât a cheltuit Guvernul pentru adunarea din 21 mai

Cheltuielile pentru desfășurarea Adunării „Moldova Europeană” se ridică la 4,7 mln lei. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă, pe 24 mai. Din acești bani s-a procurat inclusiv apă pentru participanții la adunare, au fost arendate unități sanitare, au fost tipărite pliante, dar și amenajată scena din Piața Marii Adunări Naționale (PMAN). 

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a declarat că procesul de organizare logistică a Adunării, inclusiv programul cultural, a fost asumat de către Guvernul Republicii Moldova „urmare a faptului că această inițiativă a fost o inițiativă oficială a președintei Maia Sandu”.

Astfel, potrivit reprezentantului Guvernului, suma totală a cheltuielilor pentru desfășurarea evenimentului se ridică la 4,7 milioane de lei.

Din acești bani, Ministerul Culturii a confecționat 2 mii de steaguri a Moldovei și UE, care au fost repartizate prin intermediul Cancelariei de Stat în fiecare localitate din țară, participanților la eveniment le-au fost repartizate peste 40 de mii de sticle de apă, iar organizatorii au arendat 100 de unități sanitare, inclusiv pentru persoane cu dizabilități, care au fost disponibile în PMAN.

Totodată, potrivit lui Vodă, autoritățile au confecționat materiale informative pentru a combate dezinformarea și pentru informarea din prima sursă cu privire la procesul de organizare a evenimentului, atât în Chișinău, cât și în regiuni.

În total au fost tipărite 10 mii de pliante, 8 mii de postere expuse în spațiile publice și închiriate afișaje în capitală și în regiuni

„Guvernul nu cheltuit nici un leu pentru transportarea participanților sau asigurarea cu mâncare, în pofida unor zvonuri lansate în această perioadă”, a precizat Vodă.

Devizul pentru cheltuieli, potrivit reprezentantului Guvernului, a mai inclus costul pentru chiria și amenajarea scenei din PMAN, sonorizarea, asigurarea infrastructurii necesare în jurul Arcului de Triumf, corturi, dar și onorarii pentru concert.

Pe 21 mai, în PMAN, a avut loc Adunarea „Moldova Europeană”. Evenimentul a avut două părți: adresări către cetățeni și un program artistic. Adunarea „Moldova Europeană” s-a desfășurat la Chișinău, dar și în alte 33 de capitale și orașe europene.

La Chișinău, președinta Maia Sandu a susținut un discurs în fața moldovenilor. Șefa statului a asigurat că locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană. De menționat că președinta a vorbit în cinci limbi la Adunarea „Moldova Europeană”. Deși cea mai mare parte a discursului a fost în română, aceasta a adresat un mesaj și în rusă, ucraineană, găgăuză și bulgară.

Și președinta Parlamentului European Roberta Metsola, aflată la Chișinău – la Adunarea „Moldova Europeană”, a vorbit de pe scena din PMAN. Metsola a spus că vrea să fie alături de Moldova, atunci când țara va începe negocierile privind aderarea la UE. „Sperăm că în acest an”, a menționat oficialul.

La sfârșitul Adunării „Moldova Europeană” a fost adoptată rezoluția „Moldova Europeană”. Prin acest document, moldovenii și-au afirmat aspirația Republicii Moldova de a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene.

Potrivit datelor Poliției, în Piața Marii Adunări Naționale – pe 21 mai, s-au adunat între 75 000 și 80 000 de persoane.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: