VIDEO Podoleak, despre „filarea” diplomaților ucraineni în Moldova: „Provocare banală a Rusiei, nu costă nici cât un ou clocit”
Full Article 3 minutes read

VIDEO Podoleak, despre „filarea” diplomaților ucraineni în Moldova: „Provocare banală a Rusiei, nu costă nici cât un ou clocit”

Consilierul președintelui ucrainean Vladimir Zelenski, Mihail Podoleak, a comentat informațiile potrivit cărora Serviciul de Informații și Securitate (SIS) din Moldova ar fila diplomații ucraineni. Podoleak consideră că scandalul ar fost creat intenționat și că nu ar fi nimic altceva decât „o provocare banală a Rusiei”, care, spune el, „nu costă nici cât un ou clocit”. Declarațiile au fost făcute de oficialul ucrainean într-un interviu pentru TVR Moldova.

„Nu există nici cele mai mici neînțelegeri între statele noastre. O să mai repet încă o dată: noi avem relații foarte calde și de încredere. Moldova este extrem de interesată să aibă relații apropiate cu Ucraina, la fel cum și noi ne dorim să avem relații bune și calde cu Moldova. Aceste mesaje trebuie să fie interpretate exclusiv doar ca o tentativă primitivă și tradițională pentru serviciile secrete ruse de a porni o campanie media pentru discreditare, care are misiunea de a  ciocni două țări, pentru ca acestea să facă declarații răutăcioase reciproc. În acest caz, având o comunicare directă, la diferite niveluri cu conducerea Republicii Moldova, toate aceste declarații nu costă nici cât un ou clocit, pentru că aceasta este o provocară banală și primitivă în stilul Federației Ruse – nimic mai mult. O tentativă specială, repet încă o dată, de a lansa o campanie mediatică care ar fi trebuit să genereze declarații publice negative”, a declarat Mihail Podoleak.

***

Amintim că jurnalista Natalia Morari a publicat pe 22 ianuarie un reportaj despre o presupusă filare a diplomaților ucraineni din Moldova. Morari spunea atunci că atât serviciile secrete din Ucraina, cât și președintele Vladimir Zelenski, ar cunoaște despre faptul că diplomații ucraineni sunt filați, încă de la început. Măsurile de spionaj, spunea Morari, ar continua și în prezent.

O zi mai târziu, deputatul PAS și președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, a comentat declarațiile lui Morari. Parlamentarul le-a calificat ca fiind o „provocare crasă”. Detalii – AICI.

La începutul lunii februarie, cu o reacție a venit și ambasadorul Ucrainei în Moldova, Marko Șevcenko. Diplomatul s-a declarat sceptic în privința faptului că jurnalista ar fi primit informațiile despre „filaj” de la serviciile secrete din Ucraina, după cum susține aceasta. De asemenea, ambasadorul ucrainean a declarat că nu s-a simțit urmărit în ultima perioadă. Marko Șevcenko a sugerat, însă, că filarea diplomaților străini de către serviciile speciale ale țării în care sunt acreditați, dar și cele ale statului de origine, sunt o procedură obișnuită. Detalii – AICI.

„O încercare de a dăuna relațiilor dintre Moldova și Ucraina” – așa a comentat ȘI președinta Maia Sandu informațiile potrivit cărora SIS ar fila diplomați ucraineni. Președinta a declarat public că relațiile dintre Moldova și Ucraina „sunt bune” și a dat asigurări că Chișinăul va consolida relațiile dintre cele două state și în continuare. „Avem nevoie unii de alții”, a spus Sandu. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: