Deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Olesea Stamate susține că socialistul Vasile Bolea a solicitat și demisia sa, nu doar a ministrului Justiției și a judecătorilor Curții Constituționale, după avizul Comisiei de la Veneția cu privire la modificările adoptate, în august, la Legea Procuraturii. În cadrul ediției din 14 decembrie a emisiunii „Freedom” de la TV8, aceasta i-a sugerat lui Bolea să își amintească cum a sfidat opinia Comisiei de la Veneția acum doi ani.
Întrebată de moderatorul emisiunii dacă urmează demisii, așa cum a solicitat Vasile Bolea, Olesea Stamate a răspuns: „În niciun caz. Domnului Bolea i-aș recomanda să mai răscolească un pic prin memorie și să-și amintească modul în care au sfidat ei Comisia de la Veneția, în 2019, atunci când au operat modificări la componența Consiliului Superior al Magistraturii, solicitând avizul Comisiei de la Veneția și exact în ziua când a venit conducerea Comisiei de la Veneția la Chișinău ei au votat proiectul în a doua lectură. A fost o palmă trasă Comisiei de la Veneția”, a replicat Olesea Stamate.
Președinta Comisiei juridice a amintit că, ulterior, proiectul de lege votat de majoritatea parlamentară de atunci a fost declarat neconstituțional. Potrivit deputatei PAS, în cazul de față situația este complet diferită.
„Aici noi am adoptat o lege, am primit avizul Comisiei de la Veneția, vom analiza atent recomandările Comisiei și pe cele care vom considera necesare de reintrodus într-un mod diferit, vom veni cu un proiect de lege. Noi avem o colaborare foarte bună cu Comisia de la Veneția și, de fapt, acesta și este mecanismul de colaborare”, a explicat deputata PAS.
Deputatul socialist Vasile Bolea susține că Sergiu Litvinenco ar trebui să demisioneze din funcția de ministru al Justiției. Declarația a fost făcută în cadrul unui briefing din 14 decembrie, în contextul notei critice publicate de Comisia de la Veneția asupra modificărilor adoptate de Parlament la Legea Procuraturii. La fel, Bolea este de părere că ar trebui să renunțe la mandat și judecătorii Curții Constituționale.
Pe 13 decembrie, Comisia de la Veneția a publicat concluziile formulate după examinarea amendamentelor la Legea procuraturii, adoptate de Legislativ în august 2021. Experții au remarcat că modificările au fost adoptate înainte de a fi supuse dezbaterilor cu societatea civilă și specialiștii din domeniu. În opinia Comisiei, astfel de amendamente ar trebui adoptate într-un mod „mai transparent”. De asemenea, aceștia au ajuns la concluzia că autoritățile ar trebui să revadă procedura cu privire la evaluarea activității procurorului general.