VIDEO „Sunt niște nerușinați”. Socialiștii au compus cereri de demisie din partea directorilor ANRE
Full Article 3 minutes read

VIDEO „Sunt niște nerușinați”. Socialiștii au compus cereri de demisie din partea directorilor ANRE

Socialiștii au protestat astăzi în fața Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). La manifestație au participat și parlamentarii socialiști care au anunțat că au venit cu o cerere de demisie din numele celor patru directori ANRE. Potrivit protestatarilor, directorii Agenției „au de făcut un exercițiu simplu de tot, să le semneze și să le expedieze prin poștă Parlamentului”. 

Socialistul Vasile Bolea a spus în cadrul manifestației că „cei de la ANRE sunt niște nerușinați”: „Orice decizie de majorare a tarifelor din partea ANRE contribuie la sporirea salariilor lor și ei se simt bine”.

„Am făcut o cerere de demisie din numele celor patru directori ANRE în adresa președintelui Parlamentului pe care le voi înregistra din numele fiecăruia. Au de făcut un exercițiu simplu de tot, să le semneze și să le expedieze prin poștă Parlamentului. Noi cu mare plăcere le vom examina și le vom accepta, deoarece tot ce fac ei – deciziile luate până acum și cele viitoare sunt în detrimentul cetățenilor Republicii Moldova”, a spus Bolea.

De menționat că socialiștii au cerut, în Parlament, lichidarea ANRE. „De unde știe ANRE acest preț și în ce bază a făcut calculele? În această situație, revenim la problema lichidării acestei structuri, în raport cu care Parlamentul a aprobat deja un vot de neîncredere. Competențele Agenției trebuie transferate Guvernului, care va calcula tarifele și va veni cu raport în fața Parlamentului pe acest subiect”, a spus Vlad Batrîncea, în cadrul ședinței din 4 noiembrie.

Amintim că la ședința din 2 noiembrie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a decis majorarea tarifului la energia electrică, pentru Premier Energy tariful a crescut cu 1,62 lei, iar pentru FEE Nord cu 1,60 lei.

Potrivit ANRE, principalele motive care au generat ajustarea în regim de urgență a prețurilor pentru energia electrică furnizată consumatorilor au fost următoarele:

– Întreruperea contractelor de procurare a energiei electrice din Ucraina urmare a bombardării în perioada lunii octombrie și distrugerii în proporție de 50% de către Federația Rusă a infrastructurii energetice ucrainene;

– Refuzul Centralei electrice din Dnestrovsc (MGRES) să extindă contractul de furnizare a energiei electrice pentru Republica Moldova și stoparea totală a livrărilor începând cu 01.11.2022;

– Reorientarea procurării volumelor de circa 80% din energie electrică necesară, de pe piața europeană;

– Majorarea semnificativă a prețului energiei electrice procurate din spațiul european, care influențează direct prețul mediu calculat. Astfel, prețul mediu de procurare a energiei electrice de import pentru 10 luni ale anului curent a fost de aproximativ 62 $/MWh, iar conform ultimelor contracte încheiate de furnizori prețul energiei electrice achiziționate din import constituie circa 177 $/MWh.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: