VIDEO „Trebuie să luptăm împreună cu propaganda rusă”. Maia Sandu, declarații despre asistența NATO și neutralitatea Moldovei 
Full Article 4 minutes read

VIDEO „Trebuie să luptăm împreună cu propaganda rusă”. Maia Sandu, declarații despre asistența NATO și neutralitatea Moldovei 

Președinta Maia Sandu a spus, la Conferinţa de Securitate de la München cu participarea șefului NATO Jens Stoltenberg, că Moldova și NATO trebuie să dezvolte abordări comune în lupta cu propaganda rusă în Republica Moldova și rețelele de socializare unde se răspândește dezinformarea care promovează războiul. 

Maia Sandu a declarat că „acum în prioritate sunt proiectele care necesită o abordare urgentă”.

„Cea mai mare problemă pentru noi acum este nevoia de apărare aeriană. Acest lucru este necesar nu numai pentru Moldova, ci și pentru întreaga regiune. Și le cerem partenerilor noștri NATO să ia în considerare acest tip de asistență, de care avem nevoie urgentă”, a menționat președinta.

De asemenea, ea a crede că Moldova „ar trebui împreună cu NATO să lupte cu propaganda rusă”.

„Ne este foarte greu să ne ocupăm singuri de această problemă. Cred că avem nevoie de abordări comune în lupta împotriva dezinformării care promovează războiul. De asemena cred că avem nevoie de abordări comune în ceea ce privește rețelele de socializare care nu răspund nevoilor Moldovei, având în vedere că acolo se promovează războiul și se răspândește dezinformarea”, a adăugat șefa statului.

La întrebarea unei jurnaliste despre ce crede Maia Sandu despre renunțarea la neutralitate, șefa statului a subliniat că statutul de neutralitate nu va putea proteja Moldova.

„Cred că propaganda rusă răspândită este de vină pentru acest lucru. Una dintre liniile acestei propagande este afirmația că țările neutre nu ar trebui să-și consolideze capacitățile de apărare. Din păcate mulți oameni din Moldova, cărora le este frică de război, cred în această propagandă. De aceea cred că trebuie să luptăm împreună cu această propagandă. Dar, în ciuda imposibilității de a renunța acum la neutralitate, Moldova are nevoie de ajutor pentru consolidarea sectorului de apărare. Moldova ar trebui să facă parte din noua arhitectură europeană de securitate”, a conchis președinta.

Pe 20 ianuarie, secretarul general adjunct NATO Mircea Geoană a declarat că Republica Moldova încearcă să iasă din sfera de influență a Federației Ruse, iar NATO, UE și Bucureștiul o vor ajuta în acest demers.

Tot pe 20 ianuarie, președinta Maia Sandu a declarat că „acum, există o discuție serioasă despre capacitatea noastră de a ne apăra, dacă o putem face singuri sau dacă ar trebui să facem parte dintr-o alianță mai mare”. „Și dacă ajungem, la un moment dat, la concluzia ca națiune că trebuie să schimbăm neutralitatea, acest lucru ar trebui să se întâmple printr-un proces democratic”, a precizat Maia Sandu, pentru Politico.

Ex-președintele Republicii Moldova Igor Dodon a reacționat la cele menționate de Maia Sandu. Acesta a clasat declarația șefei statului drept una periculoasă. Cetăţenii noştri vor să menţină neutralitatea şi pacea, după cum arată rezultatele numeroaselor sondaje de opinie publică, şi nu vor fi niciodată de acord să devină carne de tun pentru NATO în lupta împotriva Rusiei”, a reacționat Dodon

Ulterior, ministrul Apărării Anatolie Nosatîi a spus că discuțiile privind revizuirea statutului de neutralitate sunt apanajul politicienilor, iar o eventuală decizie privind aderarea la o alianță militară trebuie luată după un amplu proces de consultare cu cetățenii. Nosatîi a declarat că Moldova nu este pregătită pentru aderarea la NATO, iar polemicile create în jurul acestui subiect sunt parte a războiului hibrid.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: