Parlamentul a votat, în prima lectură, o inițiativă legislativă care propune ca cetățenii Republicii Moldova aflați în Japonia și Australia să poată vota prin corespondență. Inițiativa legislativă a fost prezentată de deputatul Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) Vasile Grădinaru. Ulterior, deputați din opoziție au venit cu critici. „Anul 2001, în familia mea, fratele meu mijlociu pleca în afară. 2002 – același lucru. Au plecat ca să câștige bani pentru ca să întrețină familiile de aici. Astăzi încercați să îi limitați și acolo. Încercați să le luați măcar ceea ce le-a rămas, dreptul la vot”, a reacționat Grădinaru, în lacrimi.
Pe 30 aprilie, Parlamentul a votat în prima lectură o inițiativă legislativă care propune extinderea listei țărilor în care va fi implementat votul prin corespondență, incluzând Japonia și Australia. Proiectul a fost elaborat de un grup de deputați ai PAS și prezentat de Vasile Grădinaru. Inițiativa a fost susținută de 57 de deputați: 54 din partea PAS și trei neafiliați.
Inițiativa legislativă mai propune crearea unui consiliu electoral pentru secțiile de votare unde se va implementa votul prin corespondență. De asemenea, se propune ca procesul de anulare a înregistrărilor și de identificare la distanță a alegătorilor să fie încheiat cu cel puțin 30 de zile înainte de alegeri. Totodată, se propune stabilirea unui termen limită pentru modificările în listele electorale legate de votul prin corespondență, care să fie finalizat cu cel puțin 20 de zile înainte de ziua alegerilor, dar nu mai târziu de expedierea plicurilor cu materiale către alegători.
În timpul prezentării inițiativei legislative, mai mulți deputați din opoziție au criticat proiectul. „Nu degeaba acest sistem este implementat peste ocean, deoarece fusurile orare arată că atunci când la noi se închid secțiile de votare – și în Republica Moldova și maxim peste două ore în Europa – peste ocean, inclusiv în coasta de vest a Statelor Unite procesul electoral este în toi. (…) Se face această manipulare a alegerilor”, a comunicat deputatul neafiliat Vasile Bolea. Iar socialista Inga Sibova a spus de fiecare dată când „se apropie alegerile începem a umbla la codul electoral”.
„E foarte ușor să vorbești și e foarte greu să faci. Anul 2001, în familia mea, fratele meu mijlociu pleca în afară. 2002 – același lucru. Deși în 2002 absolveam colegiul de ecologie cu 9,8 riscam să ajung și eu din urmă. (…) La fel ca și ceilalți frați și surori au împrumutat câte 3 mii de dolari și au plecat. Au plecat ca să câștige bani pentru ca să întrețină familiile de aici. Eu nu am plecat numai din motiv că ei au câștigat bani și mi-au plătit cazarea, mâncarea, hainele. (…) Tot ce ați făcut voi… ați făcut posibil ca nimeni să nu poată trăi normal în țara asta, să fie plecați. Astăzi încercați să îi limitați și acolo. (…) Încercați să le luați măcar ceea ce le-a rămas, dreptul la vot”, a comunicat Grădinaru în lacrimi.
Amintim că, la alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional din 2024, pentru prima dată, a fost implementat votul prin corespondență ca metodă alternativă de exercitare a dreptului constituțional. În 2024, au avut posibilitatea să voteze prin corespondență cetățenii din diaspora aflați în Statele Unite ale Americii, Canada, Regatul Norvegiei, Regatul Suediei, Republica Finlanda și Republica Islanda.