facebook/Igor Dodon

Violeta Ivanov ar fi încercat să îl corupă pe Ștefan Gațcan? Dodon: „A venit o rudă și i-au pus pe masă 500 de mii de euro”

Igor Dodon susține că Ștefan Gațcan a venit la el mai demult și i-a spus că o rudă de-a sa i-a propus 500 de mii de euro din partea deputatei Partidului ȘOR, Violeta Ivanov, ca să părăsească fracțiunea PSRM. Declarația a fost făcută în cadrul ediției din 3 iulie a platformei online „Președintele răspunde”.

„Eu îl cunosc pe dl Gațcan de destul de mult timp. Regret ceea ce s-a întâmplat cu el în ultimile zile, pentru că pe de o parte și-a șifonat destul de tare imaginea. Pe de altă parte, a făcut o greșeală foarte mare atunci când s-a dat copleșit, înduplecat, poate șantajat și a făcut acel pas. Eu am discutat cu el ceva timp în urmă. El a venit la mine într-o zi, era puțin speriat și mi-a spus că a venit o rudă, nănașii fiicei, nu știu cine, de la Violeta Ivanov și i-au pus pe masă 500 de mii de euro. El mi-a spus mie acest lucru. I-am spus să se ducă la procuratură, dar nu a vrut să depună denunț”, a declarat Dodon.

NM a contactat-o pe Violeta Ivanov pentru o reacție. Deputata a menționat că se află în ședință și va reveni cu un comentariu mai târziu. Replica acesteia o puteți citi AICI.

Igor Dodon susține că alți câțiva deputați ai PSRM au depus astfel de plângeri la Procuratura Generală și sunt anumite cauze penale în derulare. Cât despre ce s-a întâmplat acum câteva zile cu Ștefan Gațcan, șeful statului susține că nu a vorbit cu acesta, însă înțelege poziția colegilor săi din PSRM.

„Pentru victoria domnului Gațcan la Hîncești au lucrat toți deputații fracțiunii PSRM, marea majoritate a consilierilor municipali din Chișinău. (…) dar stimați colegi din PSRM, eu categoric nu agreez unele acțiuni pe care le-ați făcut – coroane, familia, sunt niște linii care nu trebuie trecute”, a precizat Dodon.

Șeful statului a explicat cum s-a întâmplat că Ștefan Gațcan s-a ales cu pază de stat.

„Dat fiind faptul că dânsul a spus colegilor că sunt riscuri asupra sănătății sale, președintele fracțiunii PSRM s-a adresat cu o cerere președintelui țării, mie, să asigurăm pază de stat pentru că avea frică de viața sa. Cei care l-au scos și l-au impus câteva zile în urmă să scrie cerere, probabil… nu știu, el se temea. Și i-am dat pază de stat (…), dar a avut nevoie doar până la frontieră ”, a spus Dodon.

Igor Dodon a transmis și un mesaj pentru membrii Partidului Pro Moldova și Partidului ȘOR.

„Aberațiile care s-au început ieri de bandiții ăștia a lui Șor și Candu… Eu mi-am adus aminte când Plahotniuc arunca cu curcani deasupra gardului la președinție. Fix așa – Candu și Șor. (…) Apropo, cineva spunea că vor să vină cu proteste la Sadova, la casa mamei mele: nu vă jucați! Sadovenii sunt oameni gospodari, din răzeși. O să vă primească așa de bine că nu o să vă puteți duce repede din sat. Nu încercați, nu provocați. Astea-s sfaturi prietenești, omenești. Vreți? Vârâți-vă, dar o să vedeți cu ce o să se termine”, a conchis Dodon.

Amintim că în seara de 2 iulie a fost publicată o nouă înregistrare video cu Ștefan Gațcan. Acesta a apărut din nou în mască medicinală și a spus că se simte bine și că nu este sechestrat.

Deputatul Ștefan Gațcan a anunțat, pe 30 iunie că părăsește fracțiunea PSRM și aderă la Partidul Pro Moldova. A doua zi, deputatul PSRM Corneliu Furculiță a publicat pe pagina sa de Facebook o cerere de depunere a mandatului de parlamentar semnată de către Ștefan Gațcan.

La rândul său, Gațcan a fost de negăsit timp de mai multe ore, pentru ca, spre seară, să apară într-o înregistrare video filmată într-un câmp de viță-de-vie. Acesta a spus că se simte bine, însă are nevoie să se „reabiliteze”. În seara de 1 iulie, Poliția de Frontieră a confirmat că Ștefan Gațcan a părăsit țara.

Președintele formațiunii Partidul Nostru Renato Usatîi susține că Ștefan Gațcan ar fi fost agresat fizic.

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: