Vladimir Putin a fost inclus în lista candidaților la Premiul Nobel pentru Pace
Full Article 2 minutes read

Vladimir Putin a fost inclus în lista candidaților la Premiul Nobel pentru Pace

Președintele Rusiei Vladimir Putin a fost inclus în lista candidaților la Premiul Nobel pentru Pace. Inițiativa aparține academicianului, scriitorului Serghei Komkov, scrie RIA Novosti pe 13 mai. Propunerea a fost expediată Comitetului de la Oslo în septembrie.

Comitetul Nobel de la Oslo l-a inclus pe președintele Rusiei în lista candidaților la Premiul pentru Pace 2021. Numele președintelui Rusiei a fost propus încă în 10 septembrie, la inițiativa academicianului Serghei Komkov.

„Am primit răspuns – „Candidatul dvs a fost inclus în listă”. Numărul total al nominalizaților din acest an nu este definitiv, însă preliminar sunt 286 de persoane”, a spus Komkov.

Vladimir Putin a fost propus la premiul Nobel pentru Pace și în 2014. Atunci, în lista nominalizaților au fost 278 de personalități.

***

Premiul Nobel pentru Pace este unul din cele șase premii Nobel instituite prin testament de inventatorul și industriașul suedez Alfred Nobel. Este singurul premiu care se decernează în Norvegia, la Oslo, de către un comitet în exclusivitate norvegian, format din 5 persoane alese din Parlamentul Norvegiei. Toate celelalte premii Nobel se decernează în Suedia, la Stockholm, de către autorități suedeze.

În testament, Alfred Nobel a cerut ca cei cărora li se decernează premiul pentru pace să îndeplinească cel puțin una din următoarele trei cerințe: să lucreze pentru „reducerea forțelor militare”, pentru „organizarea de congrese ale păcii” și pentru „înfrățirea între popoare”.

Premiul a fost acordat pentru prima oară în anul 1901. De atunci, a fost acordat de 100 de ori, printre laureaţi numărându-se persoane, instituţii sau organizaţii internaţionale care au depus eforturi deosebite pentru instaurarea sau restabilirea păcii într-o zonă de conflict.

Cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel pentru Pace este Malala Yousafzai, care a avut 17 ani, în anul acordării premiului (2014). Cel mai în vârstă laureat al Premiului Nobel pentru Pace este Joseph Rotblat, care avea 87 de ani în momentul acordării înaltei distincţii (1995).

În 2020, deținătorul Premiului Nobel pentru Pace a fost Programul Alimentar Mondial.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: