Vladimir Țurcan a anunțat că nu va participa la examinarea constituționalității legii pentru care guvernul și-a asumat răspunderea
Full Article 2 minutes read

Vladimir Țurcan a anunțat că nu va participa la examinarea constituționalității legii pentru care guvernul și-a asumat răspunderea

Președintele Curții Constituționale (CC), fostul deputat al Partidului Socialiștilor, Vladimir Țurcan, a declarat că se abține de la examinarea sesizărilor depuse privind constituționalitatea legii prin care guvernul și-a asumat răspunderea în fața parlamentului. Anunțul a fost făcut la debutul ședinței CC din 13 aprilie.

„Pentru înlăturarea oricăror interpretări și aluzii, declar despre abținerea mea de la examinarea sesizării”, a declarat Țurcan la începutul ședinței Curții Constituționale.

După o scurtă deliberare, inițiativa a fost acceptată de către restul judecătorilor CC.

Amintim că deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a cerut astăzi recuzarea judecătorului Vladimir Țurcanu. Asta după ce, în cadrul platformei online „Președintele răspunde” din 10 aprilie, Igor Dodon a afirmat că l-a sunat pe Vladimir Țurcan după decizia Curții Constituționale de a suspenda legea asupra căreia guvernul și-a asumat răspunderea, iar acesta l-a informat că patru judecători au votat în favoarea acestei hotărâri.

„Eu l-am sunat pe dl Țurcan, să-l întreb ce s-a întâmplat. Înțeleg că 4 membri au votat pentru suspendarea acestei legi. Dl Țurcanu a avut opinie separată”, a precizat șeful statului în cadrul platformei online „Președintele răspunde” din 10 aprilie.

Pe 11 aprilie, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco a solicitat pornirea urmăririi disciplinare în raport cu președintele Curții Constituționale, Vladimir Țurcan. Iar deputatul grupului „Pro Moldova”, Sergiu Sârbu, a adresat o solicitare de sesizare procurorului general, Alexandr Stoianoglo, pe marginea acestui caz.

Amintim că joi, 9 aprilie, Curtea Constituțională a decis să suspende legea prin care Executivul și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului și în care se conțin mai multe măsuri sociale și economice în contextul stării de urgență provocate de COVID-19.

Curtea a admis cererea deputatului Dinu Plîngău, și a suspendat acțiunea Legii privind instituirea unor măsuri de susţinere a cetăţenilor şi a activităţii de întreprinzător în perioada stării de urgenţă şi modificarea unor acte normative, până la soluţionarea în fond a cauzei.

De asemenea, Curtea a conexat sesizările toate cele patru sesizări depuse în raport cu această lege de deputații Sergiu Litvinenco, Veronica Roșca (PAS), Andrian Candu, Serghei Sîrbu (Pro Moldova), Dinu Plîngău (PPDA) și Alexandr Oleinic (independent) într-un singur dosar, atribuindu-i numărul 49a/2019.

Curtea a declarat admisibile sesizările menționate, fără a prejudeca fondul cauzei.

Luni, pe 13 aprilie 2020, la ora 12:00, Curtea Constituțională va examina sesizările conexate prin care se solicită controlul constituționalității legii sus-menționate

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: