Guvernul și Ministerul Finanțelor au fost acționate în judecată de Primăria Chișinău. Cel puțin aceasta a declarat edilul capitalei Ion Ceban. Autoritățile municipiului cer de la instituțiile statului întoarcerea unei pretinse datorii. „Vom ajunge până la CEDO să ne asigurăm că drepturile ne sunt respectate”, a menționat Ceban.
Edilul capitalei Ion Ceban a scris pe rețelele de socializare că Guvernul și Ministerul Finanțelor au fost acționate în judecată.
„Primăria municipiului Chișinău a acționat în instanță aceste instituții de stat pentru a le obliga să întoarcă în bugetul municipiului Chișinău datoria de peste jumătate de miliard de lei, creată în urma acțiunilor de delegare a atribuțiilor suplimentare către APL Chișinău, fără acoperire financiară”, a menționat Ceban.
Astfel, autoritățile Chișinăului solicită de la Guvern și Ministerul Finanțelor:
⁃ „158 milioane de lei cu titlu de restituire a datoriei pentru compensarea sporului lunar în valoare fixă în mărime de 1300 lei pentru angajații autorităților/instituțiilor bugetare finanțate de la bugetul municipal Chișinău pentru anul 2023;
⁃ 158 milioane de lei cu titlu de restituire a datoriei pentru compensarea sporului lunar în valoare fixă în mărime de 1300 lei pentru angajații autorităților/instituțiilor bugetare finanțate de la bugetul municipal Chișinău pentru anul 2024;
⁃ 210,8 milioane de lei cu titlu de restituire a datoriei pentru menținerea serviciului de „Asistenți personali” pentru anul 2024”.
Ceban a adăugat că „orice cetățean poate să se alăture procesului de judecată împotriva Guvernului și Ministerului Finanțelor”.
„Invităm pe toți cei care vor să asiste la acest proces să o facă. Vom ajunge până la CEDO să ne asigurăm că drepturile ne sunt respectate”, a conchis primarul.
Deocamdată instituțiile vizate nu au reacționat la noul anunț al autorităților capitalei.
Pe 4 ianuarie 2024, Ion Ceban menționa că se pregătește să atace în judecată Guvernul și Parlamentul. Edilul susținea că a luat decizia după ce autoritatea centrală ar fi refuzat să aloce mai mulți bani municipalității, punând astfel presiune financiară pe locuitorii capitalei. Drept replică, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Radu Marian, i-a recomandat lui Ion Ceban „să înceteze electorala” și să se apuce de lucru.
***
Amintim, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a municipiului Chișinău s-a întrunit în ședință, pe 29 decembrie. Autoritatea a constatat atunci că municipiul riscă să se confrunte cu o situație excepțională, cu caracter socio-economic. Potrivit deciziei, în ultimii ani, povara financiară asupra bugetului municipal a depășit suma de 1,3 miliarde de lei. Situația ar fi cauză de acțiunile „discriminatorii” și „ilegale” ale autorității publice centrale, se arată în decizia CSE Chișinău. Detalii – AICI.
Pe 2 ianuarie, primarul capitalei s-a arătat indignat că Ministerul Finanțelor ar fi transmis „la sfârșitul ultimei zile lucrătoare din 2023” circulara despre aprobarea Legii bugetului de stat pentru anul 2024. „Ipocrizie și incompetență”, a spus acesta, adăugând că în august 2023 Ministerul a transmis o circulară cu „alți parametri bugetari”. A doua zi, Ministerul Finanțelor a declarat că documentul este transmis imediat după ce Legea bugetului este publicată în Monitorul Oficial. Totodată, instituția a evidențiat că volumul transferurilor de la bugetul de stat către bugetul municipal Chișinău pentru 2024 s-a majorat cu circa 39,5 milioane de lei, față de parametrii care se conțineau circulara din august 2023.
„O ipocrizie, având în vedere contribuția semnificativă de 23 miliarde de lei a Chișinăului la formarea bugetului de stat” – așa a comentat pe 4 ianuarie viceprimarul Olga Ursu declarațiile Ministerului Finanțelor. Potrivit ei, majorarea ar reprezenta doar 0,4% din bugetul total al municipiului.
Ministerul Finanțelor a venit ulterior cu mai multe precizări. Potrivit instituției, conform Legii bugetului de stat pentru 2024, volumul transferurilor de la bugetul de stat către bugetul municipal Chișinău constituie 3 777,1 mii lei, volumul transferurilor aprobat în Legea bugetului de stat pentru anul 2023 fiind de 3 859,1 mii lei. Majorarea reprezintă, așadar, potrivit ministerului de profil, 81,5 milioane de lei în 2024 față de 2023.
„Suma de 39,5 milioane de lei, menționată în precizarea anterioară, se referă la majorarea parametrilor bugetari incluși în Circulara Ministerului Finanțelor din luna august 2023, dar nu față de parametrii aprobați pentru 2023-2024, așa cum s-a menționat anterior”, a precizat Ministerul Finanțelor.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!