„Vor aduce agenții economici în prag de faliment”. MĂR nu susține obligativitatea deținerii certificatului COVID
Full Article 2 minutes read

„Vor aduce agenții economici în prag de faliment”. MĂR nu susține obligativitatea deținerii certificatului COVID

Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de agrement din Republica Moldova (MĂR) nu este de acord cu introducerea obligativității deținerii certificatului COVID-19, indiferent de culoarea codului în care se află localitatea. Potrivit MĂR, aprobarea acestei decizii de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP), va aduce agenții economici în prag de faliment.

Într-o notă, emisă pe 15 decembrie, MĂR afirmă că luna septembrie, s-au elaborat măsuri de sănătate publică pentru prevenirea răspândirii și controlul infecției COVID-19, în baza codurilor de alertă (verde, galben, portocaliu, roșu). Acest lucru a oferit o predictibilitate mediului de afaceri în prognozarea activităților, financiară dar și gestionarea resurselor umane.

Însă, dacă CNESP va decide să impună noi reguli, oamenii își vor pierde locurile de muncă iar cheltuielile vor depăși posibilitatea de onorare a plăților. Obligativitatea prezentării Certificatului Covid, în opinia MĂR, va determina oamenii să meargă în ospeție, în spații mici și închise, fără respectarea măsurilor anti-Covid.

„În schimb, vor aduce agenții economici în prag de faliment. Măsurile propuse vor crea mai multe riscuri pentru sănătatea cetățenilor și vor crea situații incontrolabile, cu potențial mai mare de infectare”, menționează MĂR.

În acest context, MĂR face apel la „rațiunea și responsabilitatea autorităților”.

„Ne dorim ca măsurile de siguranță să reducă riscul infectării pentru cetățeni și în același timp, în lipsa unor măsuri reale de susținere a HoReCa să nu ducă la falimentul afacerilor rămase încă active”, se mai arată în comunicatul MĂR.

În cadrul unei emisiuni de la postului public de televiziune, din 14 decembrie, ministra Sănătății Ala Nemerenco a declarat că Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică va examina un proiect de hotărâre ce prevede introducerea obligativității deținerii certificatului COVID-19, indiferent de culoarea codului în care se află localitatea. Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a spus că necesitatea acestei restricții este impusă de răspândirea noii tulpini Omicron.

 

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: