mojito cafe
Максим Андреев, NewsMaker

„Vor aduce agenții economici în prag de faliment”. MĂR nu susține obligativitatea deținerii certificatului COVID

Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de agrement din Republica Moldova (MĂR) nu este de acord cu introducerea obligativității deținerii certificatului COVID-19, indiferent de culoarea codului în care se află localitatea. Potrivit MĂR, aprobarea acestei decizii de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP), va aduce agenții economici în prag de faliment.

Într-o notă, emisă pe 15 decembrie, MĂR afirmă că luna septembrie, s-au elaborat măsuri de sănătate publică pentru prevenirea răspândirii și controlul infecției COVID-19, în baza codurilor de alertă (verde, galben, portocaliu, roșu). Acest lucru a oferit o predictibilitate mediului de afaceri în prognozarea activităților, financiară dar și gestionarea resurselor umane.

Însă, dacă CNESP va decide să impună noi reguli, oamenii își vor pierde locurile de muncă iar cheltuielile vor depăși posibilitatea de onorare a plăților. Obligativitatea prezentării Certificatului Covid, în opinia MĂR, va determina oamenii să meargă în ospeție, în spații mici și închise, fără respectarea măsurilor anti-Covid.

„În schimb, vor aduce agenții economici în prag de faliment. Măsurile propuse vor crea mai multe riscuri pentru sănătatea cetățenilor și vor crea situații incontrolabile, cu potențial mai mare de infectare”, menționează MĂR.

În acest context, MĂR face apel la „rațiunea și responsabilitatea autorităților”.

„Ne dorim ca măsurile de siguranță să reducă riscul infectării pentru cetățeni și în același timp, în lipsa unor măsuri reale de susținere a HoReCa să nu ducă la falimentul afacerilor rămase încă active”, se mai arată în comunicatul MĂR.

În cadrul unei emisiuni de la postului public de televiziune, din 14 decembrie, ministra Sănătății Ala Nemerenco a declarat că Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică va examina un proiect de hotărâre ce prevede introducerea obligativității deținerii certificatului COVID-19, indiferent de culoarea codului în care se află localitatea. Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a spus că necesitatea acestei restricții este impusă de răspândirea noii tulpini Omicron.

 

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

Solicitări de reducere a tarifelor la lumină: ce propun FEE Nord și Premier Energy (DOC)

Furnizorul de energie electrică „FEE Nord”, care deservește consumatorii din nordul Republicii Moldova, și „Premier Energy”, care furnizează energie în centrul și sudul țării, au depus solicitări la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) pentru ajustarea tarifelor la energia electrică.

„FEE Nord” propune un tarif de 4,22 lei pentru un kWh, față de 4,68 lei/kWh în prezent.

NewsMaker by Mihaela Conovali

„Premier Energy” propune 3,93 lei pentru un kWh, comparativ cu tariful actual de 4,10 lei/kWh.

NewsMaker by Mihaela Conovali

Solicitările FEE Nord și Premier Energy au fost publicate pe pagina ANRE pe 4 iulie curent.

Ultima dată, tarifele au fost modificate în ianuarie 2025, când au fost majorate. Până atunci, consumatorii deserviți de Premier Energy achitau 2 lei și 34 de bani/kWh, iar cei deserviți de FEE Nord – 2 lei și 84 de bani/kWh. În urma acestor modificări, autoritățile au anunțat că, până în decembrie 2025, fiecare gospodărie va achita primii 110 kWh consumați la tariful din decembrie 2024 (dinaintea scumpirilor), iar consumul care depășește această limită – la noul tarif majorat.

Menționăm că, în iunie 2025, ministrul Energiei, Dorin Junghietu, a declarat că prețurile la energia electrică și gazele naturale vor rămâne neschimbate în următoarele luni. Potrivit oficialului, în toamnă, odată cu clarificarea prețurilor de achiziție a gazului, ar putea avea loc reduceri de tarife.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: