Евгений Александрович Голощапов

Ziua nr. 0. Notițele unui covidist. Jurnalul lui Evghenii A. Goloșceapov, apărător al drepturilor omului, despre viața unui bolnav de coronavirus

Ajungând la spital cu COVID-19, am constatat că pentru majoritatea absolută a prietenilor, amicilor și cunoscuților mei, eu sunt prima persoană cu un asemenea diagnostic din cercul lor. De aceea, așa cum se spunea mai devreme, „în urma numeroaselor solicitări ale telespectatorilor”, am decis să fac notițe despre ce și cum se întâmplă în Moldova cu pacienții bolnavi de coronavirus, cum sunt diagnosticați și cum sunt tratați.

Acesta este primul text din seria de notițe de spital ale lui Evghenii Alexandrovici Goloșceapov, membru al Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității, directorul departamentului advocacy al AO „Inițiativa Pozitivă”.

Marți, 26 mai 2020

În Chișinău e seară. Noi am terminat lucrul și mergem împreună cu Costea, cu automobilul său. În fiecare dimineață și seară, cineva de la „Inițiativa Pozitivă” mă duce la serviciu și acasă, ca să nu folosesc transportul public. Astfel, noi încercăm să reducem riscul de infectare cu COVID-19. Sunt pe bancheta din față. Tușesc.

„Ei, cei ai pus la cale?”, întreabă Costea.

„Ca să te înviorez la sfârșit de zi”, glumesc eu.

Râdem. Costea mă lasă după intersecție. Îmi iau un Cappuccino cu scorțișoară de la ghereta din preajmă. Pe fața baristului era mai mult decât echipamentul total, din care cauză ne auzim rău unul pe altul, nu reușim să vorbim normal. Îi las câțiva lei în plus „pentru depășirea consecințelor coronavirusului” și mă îndrept spre casă. Iar tușesc.

Mâine va trebui să vorbesc la un webinar care va fi desfășurat de Organizația internațională Open Contracting Partnership pentru participanți din Europa și Africa, cu genericul „Achizițiile publice în sănătate și prețurile medicamentelor”. Voi povesti despre realizările și problemele din Moldova. De aceea după cină, mă pregătesc de acest eveniment: îl contactez pe moderatorul webinarului, concretizez detaliile, alcătuiesc planul discursului. Tusea continuă pe tot parcursul serii.

E timpul să mă culc. Mă bag sub plapumă, vizionez un nou episod al serialului „Narcos”. Chiar dacă e primăvară târzie și am plapumă, încep să îngheț. Merg să-mi iau un pled și înțeleg că tremur. Îmi verific temperatura. Sunt exact 37°С. Decid să nu fac nimic și să văd, cum mă voi simți dimineața.

Miercuri, 27 mai 2020

Am un somn neliniștit, transpir. Mă trezesc la ora cinci dimineața. Iarăși verific temperatura. Acum am 38°С. La ora opt dimineața, e același rezultat. Îmi dau seama deja că nu va trece fără asistența medicală. În primul rând, îmi avertizez colegii despre starea mea. O sun pe mama, pentru a concretiza numărul de telefon al medicului nostru de familie. Îl sun pe medicul de familie. Mă sfătuiește să dau analize la COVID-19, pentru a clarifica starea mea. Medicul precizează că ambulanța îi duce pe toți la Centrul COVID-19 de la Moldexpo, unde se fac analizele. Hotărăsc să mă pregătesc de plecare: fac un duș, mă rad, îmbrac haine curate, aranjez în rucsac lucrurile cele mai necesare, inclusiv laptopul, niște covrigi și schițele câtorva studii pe care trebuie să le recitesc și să le redactez. Aproape de amiază, apelez 112. Operatorul mă întreabă despre simptome, înregistrează adresa mea și numărul meu de telefon. Apelul este înregistrat: „Vor veni după Dvs. când vă va ajunge rândul”.

Peste aproape două ore, au sunat la ușă „marțienii”.

„Marțienii”

M-au vizitat doi „marțieni”. Sunt doi medici, ambii îmbrăcați în combinezoane albe, cu glugi pe cap, cu măști, respiratoare, ochelari și ecrane de protecție pe față.

„Marțianul”: „De ce nu ați deschis ușa atâta timp?”. Le spun că dormeam.

„Marțianul”: „Spuneți-ne, de ce ne-ați chemat, ce simptome aveți?”.

Apropo, în afară de temperatură și tuse, periodic, am zgârieturi în gât și cred că a scăzut simțul gustului. „Marțienii” îmi examinează gâtul care s-a dovedit a fi înroșit, îmi agață de deget un „clește” și îmi verifică saturația în oxigen a sângelui – 98%, adică în limitele normale.

Îmi pun întrebări, uneori mai întreb o dată, pentru că îi aud rău din cauza „scafandrelor”. Ei se aud și mai rău unul pe altul, de câteva ori chiar le „traduc” propriile lor cuvinte. După toate procedurile și manipulările, unul dintre „marțieni” îmi explică foarte amabil și alegând cu grijă cuvintele două opțiuni ale evenimentelor. Îmi vine gândul că medicul se străduiește așa nu pentru că ar vorbi rău în limba rusă – se pare că el e vorbitor de limba rusă, dar pentru că în ultimele luni, medicii de la ambulanță s-au confruntat cu reacții nefirești, poate chiar isterice sau agresive ale pacienților la știrea despre coronavirus (de fapt, aceasta este doar presupunerea mea).

Așadar, sunt două opțiuni. Prima – am o simplă răceală, pot să mă tratez acasă, cu paracetamol. A doua – e posibil (posibil!) să fie COVID și, ținând cont de situația din țară, această presupunere este considerată principală. Dacă eu nu sunt împotrivă, cu acordul meu, ei mă duc la Centrul COVID-19 pentru a da analize. Desigur, sunt de acord. Îmi dau timp pentru a mă pregăti, așteptând în „Mars rover”-ul parcat lângă casă.

 

„Mars rover”-ul

„Mars rover”-ul s-a dovedit a fi un „Citroën” cu un aspect decent, dar învechit, cumpărat cu mulți ani în urmă. „Marțienii” mi-au pregătit locul pe patul pentru pacienți. În interior, ambulanța mi-a părut cam pustie, sărac echipată. Din discuțiile cu medicii, am aflat că au suficiente mijloace de protecție care le sunt oferite înainte de fiecare tură de 24 de ore.

Întreb: „Cum credeți, de ce unii pacienți cu COVID-19 fug de la spital?”. „Marțianul”: „Cred că oamenii se așteaptă că vor fi examinați, le vor fi prescrise medicamente și vor fi lăsați să plece acasă. Iar când își dau seama că, având diagnosticul COVID, vor fi nevoiți să urmeze un tratament îndelungat – adesea de aproape o lună, înțeleg că nu sunt pregătiți să petreacă în spital atâta timp”.

Eu nu am infarct și nici apendicită care necesită cu adevărat asistență medicală urgentă, de aceea ambulanța a venit la mine peste două ore după ce am apelat-o. Acum însă noi ne deplasăm cu girofarul și sirena incluse. De ce? Este necesar nu atât pentru mine, cât pentru un alt pacient care, la fel, a solicitat ambulanța și o așteaptă, poate, pentru o problemă mult mai urgentă decât a mea. Cred că „Mars rover”-ul a ajuns de la Botanica până la Buiucani în vreo 10 minute. Intrăm pe teritoriul Centrului COVID-19 de la Moldexpo.

Evghenii Alexandrovici Goloșceapov

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Moldcell intenționează să achiziționeze OCN Prime Capital SRL

Moldcell, compania de telecomunicații, care în ultimii ani și-a consolidat poziția și în dezvoltarea serviciilor financiare digitale din Republica Moldova, anunță participarea în cadrul unei inițiative strategice internaționale care vizează achiziția acțiunilor OCN Prime Capital SRL, una dintre cele mai cunoscute organizații de creditare nebancară de pe piața locală.

Tranzacția este coordonată de CG Capital Partners Global Pte. Ltd., parte a grupului internațional CG Corp Global, din care face parte și Moldcell. Oferta finală a fost deja transmisă către acționarul unic al Prime Capital – compania Trittico Holdings Limited, parte a grupului de fonduri de capital privat NCH din SUA.

Prin lansarea Moldcell Money, dezvoltarea continuă a soluțiilor fintech și introducerea recentă a cardului digital Moldcell Visa, compania își consolidează direcția de a construi un ecosistem complet de servicii pentru viața digitală a clienților săi. Această extindere urmărește să ofere oamenilor acces rapid, sigur și simplu la produse financiare relevante, integrate în soluțiile tehnologice pe care le folosesc zi de zi.

„Această inițiativă deschide noi oportunități pentru dezvoltarea pieței de microfinanțare din Moldova, prin integrarea tehnologiei, a experienței în relația cu clienții și a unei viziuni clare pe termen lung. Este un pas concret în strategia noastră dincolo de telco – aceea de a construi un ecosistem digital accesibil tuturor, care include telecomunicații, plăți, servicii bancare și utilități, totul la un click distanță.” a menționat Nirvana Chaudhary, Președintele Consiliului de Administrație Moldcell

OCN Prime Capital SRL este o organizație de creditare nebancară cu capital străin, activă pe piața din Republica Moldova din anul 2006. A fost prima companie specializată în credite ipotecare și s-a remarcat prin extinderea rapidă a portofoliului, adresând atât persoane fizice, cât și afaceri mici și mijlocii. De-a lungul timpului, compania a lansat produse adaptate nevoilor clienților locali, precum credite ipotecare si soluții pentru reparații și investiții, credite si factoring pentru businessul mic si mijlociu, dar si opțiuni dedicate tinerelor familii și femeilor antreprenoare. Până în prezent, Prime Capital a finanțat circa 10 mii de clienți, cu un volum total de credite acordate de aproximativ 200 milioane USD.

„Alăturarea noastră unui grup cu viziune digitală și apropiat de oameni, cum este Moldcell, ne oferă resursele necesare pentru a evolua. Împărtășim aceleași valori – grijă față de clienți, adaptabilitate și dorința de a oferi produse care răspund necesităților reale. Suntem pregătiți pentru această nouă etapă si privim aceasta tranzacție ca un imbold nou de creștere”, a declarat Carmina Vicol, Directoarea Generală OCN Prime Capital SRL.

Finalizarea tranzacției este estimată până la 15 octombrie 2025, după obținerea tuturor aprobărilor necesare din partea autorităților de reglementare din Republica Moldova. Până atunci, Prime Capital își va continua activitatea in formatul actual, iar clienții nu vor resimți nici o schimbare. După încheierea procesului, urmează integrarea strategică și dezvoltarea noilor produse și servicii în acord cu direcțiile comune de dezvoltare.

Despre Moldcell: Moldcell este operatorul de telecomunicații din Moldova care oferă o gamă largă de servicii mobile, inclusiv voce, internet mobil, televiziune și Internet fix prin Fibră optică și servicii financiare mobile. Parte din CG Corp Global – un grup internațional prezent în peste 30 de țări – Moldcell se angajează să ofere clienților săi cea mai bună experiență posibilă și să sprijine dezvoltarea sustenabilă a economiei în Moldova prin conectivitate, servicii digitale și financiare.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: