14 ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009. Grosu: „Adevărul despre crimele comise așa și nu a fost aflat”
Full Article 3 minutes read

14 ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009. Grosu: „Adevărul despre crimele comise așa și nu a fost aflat”

Președintele Parlamentului Igor Grosu susține că „acum 14 ani, la 7 aprilie 2009, mii de oameni, majoritatea lor tineri, au schimbat mersul istoriei noastre”. Oficialul declară că oamenii au cerut libertate și democrație. În aceeași timp, Grosu a adăugat că „din păcate, adevărul despre 7 aprilie 2009 și crimele comise atunci așa și nu a mai fost aflat”. Potrivit lui, aceasta este „o dovadă în plus că reforma justiției trebuie dusă până la capăt”. 

„Acum 14 ani, la 7 aprilie 2009, mii de oameni, majoritatea lor tineri, au schimbat mersul istoriei noastre. Ei au cerut libertate și democrație. În ultimii ani, noi vedem cât de important este să trăiești liber și în democrație. Iar pentru aceasta noi vom face tot ce este posibil ca, într-un final, să facem parte din lumea liberă, într-o Moldovă europeană”, a scris Grosu, pe Facebook.

Oficialul a adăugat că „din păcate, adevărul despre 7 aprilie 2009 și crimele comise atunci așa și nu a mai fost aflat”.

„O dovadă în plus că reforma justiției trebuie dusă până la capăt”, a comunicat Grosu.

El a mai spus că „simbolic, în această săptămână, Parlamentul găzduiește expoziția „Frontiere”, dedicată evenimentelor din 7 aprilie 2009”.

„Vizitatorii instituției parlamentare vor avea ocazia să vadă diferite obiecte și documente recuperate din clădire după evenimentele de atunci, dar și o serie de lucrări realizate de artista multimedia Valeria Barbas. Ulterior, expoziția va fi găzduită de Muzeul Național de Istorie a Moldovei”, a precizat oficialul.

***

În acest an se împlinesc 14 ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009, când mii de oameni au ieșit să protesteze împotriva rezultatelor alegerilor din 5 aprilie, potrivit cărora, comuniștii obținuse pentru a treia oară consecutiv majoritatea în Parlament.

Potrivit Amnesy International, în timpul protestelor din 7 aprilie 2009, poliția a reținut cel puțin 600 de persoane, dintre care sute au fost arestate, maltratate și închise în secțiile de poliție. Patru tineri au decedat în condiții misterioase.

Procuratura Generală a înregistrat 108 plângeri și doar 58 dintre ele au ajuns pe masa judecătorilor. Doar trei cazuri ajunse în instanță s-au soldat cu condamnări – trei poliţişti au primit sentinţe cu suspendare, iar unul a fost amendat.

După 14 ani de la evenimentele din aprilie 2009, nimeni nu își ispășește pedeapsa în închisoare pentru abuzurile comise.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: