stiri.md

20 de minute cât două ore? Autoritățile române reacționează la nemulțumirile lui Nicolae Botgros de la frontieră

Poliția de Frontieră din România a venit cu detalii după ce dirijorul Nicolae Botgros s-a plâns în spațiul public că, împreună cu orchestra „Lăutarii”, ar fi fost nevoit să petreacă mai mult de două ore în vama moldo-română, din cauza controalelor. Într-un comentariu pentru NM, instituția a precizat că verificările mijlocului de transport în care se afla artistul au durat 20 de minute. 

Potrivit Poliției de Frontieră Română, cazul la care face referire Nicolae Botgros a avut loc în punctul de trecere a frontierei (PTF) Albița-Leușeni.

În cazul de față, persoana care s-a prezentat la control nu deține pașaport de serviciu sau diplomatic, fapt pentru care, în conformitate cu Codul Frontierelor Schengen, nu poate efectua controlul de frontieră în regim prioritar. Totuși, în cazurile când există o solicitare motivată pentru prioritizarea controlului de frontieră, polițiștii de frontieră vin în sprijinul participanților la traficul transfrontalier și întreprind toate demersurile legale în acest sens. Controlul autocarului în discuție (cu un număr de 47 persoane) a fost efectuat de către polițiștii de frontieră în intervalul orar 02:40 – 03:00. Precizăm că niciun pasager din autocar nu a prezentat o motivare pentru urgentarea formalităților de contror”, a comunicat Poliția de Frontieră Română.

Amintim că, pe 20 mai, Nicolae Botgros s-a plâns în mediul online că ar fi fost nevoit să stea mai mult de două ore la vamă, împreună cu orchestra de muzică populară „Lăutarii”. Potrivit lui, cazul a avut loc recent la întoarcerea de la un concert din București. Dirijorul a sugerat că el și membrii orchestrei „Lăutarii” ar trebui să primească pașapoarte diplomatice, care le-ar acorda prioritate la trecerea vamei.

Poliția de Frontieră din Republica Moldova a declarat pentru NM că a asigurat trecerea rapidă a frontierei pentru artiști, menționând, la fel, că pe partea moldovenească timpul de așteptare nu a depășit 20 de minute.

***

Nicolae Botgros este artist al Poporului și conducătorul Orchestrei Naționale de Muzică Populară „Lăutarii”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Litvinenco și Manole, numiți judecători la Curtea Constituțională pentru 6 ani. Recean le-a enumerat meritele

Guvernul i-a numit judecători la Curtea Constituțională (CC) pe ex-ministrul Justiției Sergiu Litvinenco și actuala președintă CC, Domnica Manole. Deciziile au fost luate în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri din 24 iunie.

Hotărârile privind numire Domnicăi Manole și Sergiu Litvinenco în funcțiile de judecători ai Curții Constituționale au fost luate cu unanimitate de voturi. Aceștia își vor începe activitatea de magistrați ai Înaltei Curți din data de 17 august 2025.

Vreau să remarc cariera de peste 20 de ani a doamnei Manole, o carieră care a demonstrat profesionalism, decizii curajoase, echilibrate care au dus la consolidarea statului de drept în R. Moldova. În calitatea sa de președinte a Curții Constituționale, în ultimii ani a fost în situația să asigure cu demnitate respectarea Constituției. (…)

Domnul ministru Litvinenco a inițiat și a conceput în esență cea mai dificilă reformă pentru Republica Moldova – anume cea a justiție. Anume domnul Litvinenco a oferit instrumentele necesare pentru curățarea justiției și constituirea unui stat de drept care să asigure drepturile tutor cetățenilor Republicii Moldova. Reamintesc, acest lucru este important atât pentru cetățeni, cât și mediul de afaceri”, a declarat premierul Dorin Recean.

Între timp, astăzi a fost înregistrat proiectul hotărârii de Guvern privind abrogarea Regulamentului cu privire la organizarea și desfășurarea concursului pentru selectarea candidaților la funcția de judecător al Curții Constituționale din partea Executivului.

Hotărârea vizată a fost adoptată în temeiul unui cadru legal anterior și reflecta, la acel moment, opțiunea Guvernului de a institui un mecanism propriu de selecție. În prezent, în lipsa unei obligații legale exprese privind organizarea unui concurs, iar în condițiile în care Legea nr. 74/2025 (noua Lege cu privire la Curtea Constituțională – n. r.) nu justifică menținerea unui asemenea regulament procedural, Guvernul a optat pentru abrogarea acestuia.

Această decizie se încadrează în marja de apreciere conferită autorității executive în exercitarea prerogativei de desemnare a judecătorilor constituționali. Totodată, standardele internaționale în materie nu impun un model unic de selecție, ci recunosc dreptul autorităților competente de a desemna persoane cu autoritate profesională și integritate, în baza propriilor mecanisme instituționale”, se arată în proiectul hotărârii.

PHG-Modificarea HG 299 2019 by Ana-Maria

Precizăm că mandatele a cinci judecători constituționali expiră la data de 16 august, curent. Este vorba despre Domnica Manole, Nicolae Roșca, Liuba Șova, Vladimir Țurcan și Serghei Țurcan. Singura care își continuă mandatul este Viorica Puică, numită de Consiliul Superior al Magistraturii în noiembrie 2023.

Pe 19 iunie, Dorin Recean a anunțat că propunerile Guvernului pentru funcția de judecători CC sunt Domnica Manole și Sergiu Litvinenco. În aceiași zi, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a comunicat că legislativul va înainta numirea Liubei Șova și Nicolae Roșca în calitate de judecători CC.

Pe 23 iunie, opt organizații ale societății civile au publicat o adresare către Parlament și Guvern cu privire la procesul de numire a judecătorilor Curții Constituționale. Semnatarii au menționat „transparența redusă” a legislativului și executivului în procesul de selecție a magistraților, subliniind aparenta lipsă a intențiilor de a desfășura consultări publice sau dezbateri. „Singura instituție care a respectat în continuare principiile transparenței a fost Consiliul Superior al Magistraturii, care a publicat dosarele candidaților și a oferit timp societății pentru a transmite comentarii, prelungind procedura de selecție în contextul existenței unui singur pretendent”, au remarcat aceștia.

Astfel, cele opt organizații au solicitat Parlamentului și Guvernului să asigure respectarea principiilor transparenței și meritocrației, precum și evitarea practicilor anterioare de nominalizare a persoanelor cu funcții politice recente în calitate de judecători ai CC.

Documentul a fost semnat de:

  • Centrul de Resurse Juridice din Moldova;
  • Centrul de Politici și Reforme;
  • Promo-Lex;
  • Consiliul Național al Tineretului din Moldova;
  • Fundația Soros Moldova;
  • Institutul pentru Politici și Reforme Europene;
  • Institutul pentru Politici Publice;
  • Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă.

***

Potrivit legislației, Curtea Constituţională este formată din șase judecători, numiţi pentru un mandat de șase ani. Doi magistrați sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern și doi de Consiliul Superior al Magistraturii.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: