Facebook/ Igor Dodon

FOTO „Am arătat lumii întregi un exemplu al rezolvării pașnice a unui conflict teritorial interetnic”. 25 de ani de la crearea Autonomiei Găgăuzia

Astăzi, 23 decembrie se împlinesc 25 de ani de la constituirea autonomiei găguze. Cu această ocazie, la Palatul Republicii a avut loc o adunare solemnă la care au participat mai mulți oficiali și ambasadori. La eveniment a fost prezent președintele țării, Igor Dodon, prim-ministrul Ion Chicu, președintele parlamentului, Zinaida Grecianîi și bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah.

„Am salutat faptul că în pofida tuturor problemelor și dificultăților, Autonomia Găgăuză se dezvoltă cu succes și capătă contururi moderne. Conducerea Moldovei, atât astăzi, cât și pe viitor, va acorda o atenție deosebită locuitorilor Găgăuziei”, a scris Igor Dodon pe Facebook.

Mai mult, șeful statului a menționat și despre pachetul de legi cu privire la statutul juridic al Găgăuziei, prin care regiunea ar putea primi statutul de „nivel special de administrare”. „Pachetul de legi pentru Găgăuzia va fi promulgat de mine doar după ce se va ajunge la un consens dintre toate părțile implicate”, a mai scris Dodon.

De asemenea, și bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah a scris că „împreună cu poporul moldovenesc, am arătat lumii întregi un exemplu al rezolvării pașnice a unui conflict teritorial interetnic”. Vlah a mai adăugat că fiind „parte a Republicii Moldova, găgăuzii au avut ocazia să-și exercite drepturile politice, să-și consolideze potențialul economic al autonomiei și să-și păstreze cultura și limba găgăuză”.

Menționăm că pe 23 decembrie 1994, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei, care prevede dreptul poporului găgăuz la autodeterminare. La data de 22 iulie 1995, raioanele Vulcănești, Comrat și Ceadâr-Lunga au devenit oficial parte componentă a UTA Gagauz-Yeri.

Facebook/ Igor Dodon
Facebook/ Igor Dodon
Facebook/ Igor Dodon

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

UE a aprobat al 18-lea pachet de sancțiuni contra Rusiei: „Lovim în inima mașinii de război a Kremlinului”

Uniunea Europeană a aprobat vineri, 18 iulie, cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse, care introduce măsuri fără precedent. Printre acestea se numără plafonarea prețului petrolului, interzicerea conductelor Nord Stream și restricții impuse băncilor chineze care ajută Moscova să ocolească sancțiunile.

Potrivit unor surse diplomatice citate de Reuters, plafonul G7 pentru prețul petrolului rusesc va fi coborât la 47,6 dolari pe baril.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von de Leyen, a declarat că prin cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni Uniunea Europeană lovește „în inima mașinii de război a Rusiei”.

Șefa diplomației europene, Kaja Kallas, a transmis pe rețeaua X că „este unul dintre cele mai puternice pachete de sancțiuni de până acum”.

„Reducem și mai mult bugetul de război al Kremlinului, urmărind încă 105 nave ale flotei fantomă și pe cei care le susțin și limitând accesul băncilor rusești la finanțare. Conductele Nord Stream vor fi interzise. Va fi un plafon mai mic pentru prețul petrolului. Exercităm o presiune mai mare asupra industriei militare rusești, asupra băncilor chineze care facilitează eludarea sancțiunilor și blocăm exporturile tehnologiei utilizate în drone. Pentru prima dată, includem în lista sancțiunilor un registru de pavilioane și cea mai mare rafinărie Rosneft din India. Sancțiunile noastre îi vizează și pe cei care îndoctrinează copiii ucraineni. Vom continua să îi creștem costurile, astfel încât oprirea agresiunii să devină singura cale de urmat pentru Moscova”, a adăugat Kallas.

Cu o zi înainte, premierul Slovaciei, Robert Fico, a declarat că Bratislava nu va mai bloca adoptarea noului pachet de sancțiuni ale UE împotriva Federației Ruse. Potrivit acestuia, decizia Slovaciei a fost influențată de negocierile purtate cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, privind garanțiile legate de livrările de gaze.

Anterior, Slovacia s-a opus impunerii noilor sancțiuni din cauza unei propuneri a Comisiei Europene de a interzice complet importul de gaze rusești începând cu anul 2028. Autoritățile slovace au considerat că o astfel de măsură ar putea duce la un deficit de gaze, la creșterea prețurilor și a taxelor de tranzit, precum și la eventuale procese din partea companiei ruse Gazprom.

Amintim că luna trecută, Comisia Europeană a propus cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei pentru invazia Ucrainei din 2022, care vizează veniturile energetice, băncile și industria militară a Moscovei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: