810 litri de motorină pentru un vehicul nefuncțional și profesori impuși să returneze banii. Neregulile depistate la o școală sportivă din Chișinău
Full Article 3 minutes read

810 litri de motorină pentru un vehicul nefuncțional și profesori impuși să returneze banii. Neregulile depistate la o școală sportivă din Chișinău

Ministerul Educației și Cercetării a anunțat pe 19 aprilie că a depistat mai multe încălcări la Școala Sportivă a Rezervelor Olimpice din Chișinău. Se întâmplă după ce Ministerul a efectuat un audit al școlii pentru perioada 2022-2023. S-a constatat că directorul instituției, directorul adjunct și 8 antrenori, chiar dacă nu au antrenat sportivi de performanță, au primit sporuri specifice. S-a depistat că profesorii „erau impuși să returneze o parte din compensațiile” primite conducerii școlii, că directorul a îndeplinit simultan și funcțiile de antrenor și metodist, și că pentru un vehicul care „nu a fost în stare funcțională” s-au folosit „810 litri de motorină, cu o valoare totală de 19 977 lei”. Ministerul a anunțat că va informa organele de control abilitate pentru a fi demarate investigații.

Ministerul a constatat că, în perioada 2022-2023, contabilul-șef simultan a prestat muncă prin cumul, în calitate de contabil principal, în cadrul aceleiași instituții. Totodată s-a constatat o inexactitate la stabilirea treptei de salarizare pentru contabilul principal. Angajatul ar fi trebuit să fie încadrat în treapta de salarizare V, însă i-a fost „atribuită în mod greșit treapta de salarizare VI”.

Auditul a mai arătat că „ordinele cu privire la stabilirea sporului pentru performanță au fost elaborate necorespunzător”. Potrivit Ministerului, au fost incluse în lista de premiere pentru spor de performanță „angajați care nu au fost prezenți la locul de muncă în perioada respectivă, fie că acestea se aflau în concedii de odihnă, fie în concedii medicale”.

S-a mai constatat că „directorul instituției, directorul adjunct și 8 antrenori, care nu au instruit sau antrenat sportivi de performanță în perioada 2022-2023, au primit sporuri cu caracter specifice”. Aceștia ar fi fost remunerați în sumă totală de 34 949 lei.

S-a mai depistat că profesorii „erau impuși să returneze o parte din compensațiile” primite conducerii școlii sportive.

Totodată, Ministerul a depistat că directorul școlii a îndeplinit simultan, în perioada 2022-2023 pe lângă funcția de șef, și funcțiile de antrenor și metodist.

S-a mai constatat că, în perioada 2022-2023, au fost întrebuințate „nejustificat 810 litri de motorină, cu o valoare totală de 19 977 lei”. Motivul – vehiculul, unde ar fost „întrebuințată” motorina, „nu a fost în stare funcțională și nu a avut documentație validă din anul 2021”.

Autoritățile au mai găsit că antrenori de gimnastică ritmică ai școlii antrenează „contra cost și copii neînmatriculați în școală”.

Având în vedere cele depistate la școala sportivă, Ministerul a anunțat că va informa organele de control abilitate pentru a fi demarate investigații.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: