A decedat academicianul Sveatoslav Moscalenco. Prin ce s-a făcut remarcat în cursul vieții?
Full Article 2 minutes read

A decedat academicianul Sveatoslav Moscalenco. Prin ce s-a făcut remarcat în cursul vieții?

A trecut la cele veșnice academicianul Sveatoslav Moscalenco, ilustru savant cu renume mondial, profesor universitar, doctor habilitat în științe fizico-matematice. Anunțul a fost postat pe site-ul Parlamentului, pe 31 ianuarie.

Potrivit sursei citate academicianul Sveatoslav Moscalenco s-a remarcat prin elaborări teoretice în domeniul fizicii mediilor solide, a opticii neliniare și a opticii cuantice. Acum 60 de ani el a prezis, în premieră, fenomenul condensării Bose-Einstein, iar astfel a deschis o direcție nouă în fizica corpului solid.

Această direcție a atras un număr impunător de cercetători în diverse centre științifice ale lumii, care nu doar au confirmat experimental fenomenul prezis de conaționalul nostru, dar și au demonstrat importanța lui pentru aplicații practice. În particular, acesta a stat la baza elaborării unui nou tip de laser – laserului polaritonic, cu performanțe de unicat pentru medicină.

Realizările de pionierat ale academicianului Sveatoslav Moscalenco au contribuit la promovarea imaginii țării noastre în lume. În plus, el a creat o adevărată școală științifică, având numeroși discipoli. Pentru munca sa, i-au fost conferite cele mai înalte distincții de stat și titluri onorifice: „Ordinul Republicii”, „Om emerit”, Laureat al Premiului de Stat, medaliile AȘM „Dimitrie Cantemir” și „Meritul Științific”.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: