Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice amenință cu proteste. Bugetul instituției a fost redus
Full Article 2 minutes read

Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice amenință cu proteste. Bugetul instituției a fost redus

Reprezentanții Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP) amenință cu proteste. Nemulțumirea a fost provocată de decizia Ministerului Educației, Culturii și Cercetării de a micșora bugetul instituției pentru anul curent cu 22,5%, adică aproape 13 mln de lei. Într-un comunicat de presă, AMTAP susține că măsura va distruge instituția de învățământ superior.

Reprezentanții AMTAP s-au arătat indignați de inițiativa MECC. Potrivit acestora, decizia va avea consecințe asupra viitorului următoarelor generații de artiști.

MECC motivează decizia de micșorare a bugetului AMTAP prin aplicarea Metodologiei de finanțare a învățământului superior din Republica Moldova, care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2021 și care prevede alocații bugetare în funcție de numărul de studenți. De cealaltă parte, reprezentanții Academiei reproșează că Minsiterul nu ține cont de costurile reale suportate de instituțiile de învățământ artistic în procesul de educație, așa cum prevăd metodologiile de finanțare ale învățământului superior din alte state, care aplică coeficientul de ajustare pentru specialitățile artistice.

„Procesul de educație artistică este unul dintre cele mai costisitoare, deoarece educația artistică impune un mod individual de lucru al studentului cu profesorul, iar necesitatea asigurării părții logistice a instruirii (achiziționarea de echipament cinematografic, teatral, scenografic, instrumente muzicale, etc.) reprezintă cheltuieli suplimentare deosebite”, susțin aceștia și atrag atenția că nu au fost consultați atunci când s-au făcut calculele respective.

Mai mult, AMTAP acuză Ministerul de lipsă de transparență: „Lipsa totală de transparență în procesul de distribuire a alocațiilor bugetare între universități, precum și ascunderea valorii de referință pentru finanțarea unui student echivalent, trezesc multe suspiciuni. Această cifră de referință, la fel ca și numărul de studenți la diferite specialități care își fac studiile în toate universitățile din Republica Moldova, trebuie să constituie informație publică, una care să poată fi ușor verificată de oricine în baza formulei din Metodologie, altfel se creează impresia că există lobby din partea unor instituții, în timp ce altele sunt defavorizate”.

Reprezentanții AMTAP susțin că, pentru o bună funcționare, este necesară suplimentarea bugetului alocat cu minim 9.109.100,00 lei, În caz contrar, reprezentanții instituției anunță că vor organiza un protest.

NM a încercat să obțină un comentariu la acest subiect din partea MECC, însă, deocamdată, reprezentanții instituției nu ne-au răspuns.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: