Academia Română: „A promova ideea unei limbi „moldovenești”, distincte de cea română, este o manipulare ideologică”
Full Article 2 minutes read

Academia Română: „A promova ideea unei limbi „moldovenești”, distincte de cea română, este o manipulare ideologică”

Academia Română s-a autosesizat în legătură cu „noile încercări de a introduce în uzul oficial, în Republica Moldova și în alte regiuni vecine locuite de români, noțiunea inexistentă de limbă moldovenească”, subiect care ar fi fost reluat de către anumite cercuri interesate politic. Despre acest fapt se anunță într-un comunicat al Academiei Române, astăzi, 30 ianuarie.

Potrivit sursei citate, „noțiunea de limbă moldovenească, dincolo de inexistența realității pe care tinde să o denumească, intră în contradicție cu întreaga istorie culturală a regiunilor răsăritene ale spațiului locuit de români”. De asemenea, „a promova ideea unei limbi „moldovenești“, distincte de cea română este o manipulare ideologică pe care comunitatea internațională nu o va accepta niciodată”, se mai anunță în comunicat.

Aceeași sursă menționează că limba majorității populației Republicii Moldova este limba română, „exprimată în frumosul grai moldovenesc”.

Mai mult, „graiul moldovenesc nu se opune în niciun fel unității limbii române, așa cum noțiunile de moldovean și de român nu se contrapun, ci se completează”. În acest sens, Academia Română aduce drept exemplu faptul că „chiar dacă Elveția este stat, nu există vreo limbă elvețiană inventată din motive politice. Austria are o statalitate veche și recunoscută, dar limba studiată în școlile austriece nu este austriaca, ci germana. Nici limba franceză studiată în Belgia nu se cheamă belgiană”.

Astfel, Academia Româna a comunicat faptul că sprijină necondiționat poziția Academiei de Științe a Republicii Moldova, a institutelor sale de profil, privitoare la statutul limbii române ca limbă oficială a Republicii Moldova.

De asemenea, Academia Română a solicitat expres autorităților Republicii Moldova „să păstreze în uz oficial noțiunile corecte și consacrate de limbă română și de istoria românilor”.

Menționăm că ieri, 29 ianuarie, în cadrul sesiunii de întrebări de după discurs lui Igor Dodon la APCE, senatorul român Viorel Badea i-a spus lui Dodon: „faptul că acolo scrie moldovenește este o gravă jignire a culturii române”.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: