„Frați, frați, dar fiecare stăpân la dânsul acasă”. Dodon, luat la întrebări despre unionism, în cadrul ședinței APCE
Full Article 2 minutes read

„Frați, frați, dar fiecare stăpân la dânsul acasă”. Dodon, luat la întrebări despre unionism, în cadrul ședinței APCE

În discursul său către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) din 29 ianuarie, președintele Igor Dodon a spus că Republica Moldova nu are nici o problemă în dialogul cu România, dar a subliniat că suntem „frați, dar fiecare este stăpân la el acasă”. Șeful statului i-a asigurat pe cei prezenți că, deși unionismul nu poate fi ignorat, președintele trebuie să se opună în continuare celor care „vor să distrugă statul”.

În cadrul sesiunii de întrebări de după discurs, senatorul Viorel Badea i-a cerut lui Igor Dodon să ofere explicații în raport cu afirmațiile sale anterioare, potrivit căreia unionismul trebuie scos în afara legii în Republica Moldova.

La rândul său, Igor Dodon a răspuns că „la moment nu avem nici o problemă în dialogul între țările noastre”. El a dat asigurări că România a fost și rămâne un partener strategic al Republicii Moldova, iar în luna aprilie vor fi marcați 10 ani de când a fost semnat acordul de parteneriat strategic dintre cele două state. Potrivit acestuia, în cadrul ultimei întâlniri cu Klaus Iohannis la Ierusalim, Dodon i-a propus președintelui României „să avem niște acțiuni comune”. De asemenea, Dodon a menționat că mai multe grădinițe și școli din Republica Moldova au fost reparate cu suportul României.

Mai mult, Igor Dodon a explicat de ce el, în calitate de președinte, nu poate susține aspirațile unioniste.

„Eu sunt președinte al Republicii Moldova. Dvs considerați că un președinte al statului trebuie să fie de acord cu cei care vor să distrugă statul? Dați-mi exemple a unui președinte a unui stat european, care spune: eu sunt deacord și susțin mișcările care vor să distrugă statul”, a declarat Dodon.

„Înțeleg opinia lor. Stimez opinia lor. Să o stimeze și pe a noastră, că nu vrem ca statul Republica Moldova să fie distrus. Acesta este singurul subiect care aruncă unele umbră pe relațiile noastre. În rest, frați, frați, dar fiecare stăpân la dânsul acasă”, a mai adăugat șeful statului.

Menționăm că Igor Dodon întreprinde o vizită de lucru la Strasbourg, unde a ținut un discurs la ședința plenară a sesiunii de iarnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: