Începând de luni, 16 august, accesul în incinta Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar călătorilor. Declarații în acest sens au fost făcute de ministra Sănătății, Ala Nemerenco, după ședința Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică (CNESP).
„Ședința a avut scopul de a optimiza unele măsuri. Noi suntem o guvernare care vrea să fie utilă cetățenilor. În primul rând, Autoritatea Aeronautică Civilă va asigura accesul în incita Aeroportului Internațional Chișinău doar a călătorilor, iar toți cei care îi însoțesc să rămână în afara aeroportului”, a spus Ala Nemerenco.
Totodată, aceasta a anunțat despre o serie de măsuri care vor intra în vigoare de la 1 octombrie.
„Fișa epidemiologică pe hârtie nu corespunde cu acele tendințe de modernizare pe care le vedem în țările vecine. Împreună cu Agenția de Guvernare Electronică, Ministerul de Interne, vom elabora și vom implementa o serie de soluții digitale ca să eficientizam controlul respectării măsurilor de prevenire a infecției. De la data de 1 octombrie, vom avea un certificat unic digital de vaccinare, care va fi comun cu cel de testare și vindecare după COVID și un sistem electronic de completare online a fișei epidemiologice”, a spus Nemerenco.
Mai mult, ministra Sănătății a precizat că va fi creată o aplicație mobilă „pentru supravegherea persoanelor aflate în autoizolare sau care se află în tratament la domiciliu”.
Nemerenco a mai declarat că au fost optimizate cerințele de intrare în țară. Astfel, pentru a evita regimul de autoizolare, persoane trebuie să prezinte următoarele documente:
- certificat de vaccinare împotriva COVID, cu schemă completă, cu un vaccin autorizat în Republica Moldova;
- teste PCR, nu mai vechi de 72 de ore;
- teste negativ antigen, nu mai vechi de 48 de ore;
- act de prezență a anticorpilor.
Persoanele care nu prezintă actele necesare vor fi obligate să respecte regimul de autoizolare de 14 zile și vor completa obligatoriu fișa epidemiologică. Regimul poate fi întrerup la a șaptea zi dacă se efectuează un test PCR și rezultatul este negativ. În cazul copiilor cu vârsta de până la 14 ani, fișa va fi completată de părinții sau persoanele care îi însoțesc.
Excepții de la aceste reguli fac copii cu vârsta mai mică sau egală cu 12 ani, studenții de până la 18 ani care își fac studiile peste hotare, persoanele care călătoresc din motive de sănătate și lucrătorii transfrontalieri. Cei din urmă vor putea beneficia de această excepție până la 30 septembrie.
Hotărârea CNESP prevede și anumite restricții privind accesul în instituțiile de alimentație publică în spații închise, teatre, muzee, cinematografe, biblioteci, zone de agreement, festivități (nunți, cumătrii, zile de naștere, etc.,), evenimente în masă (festivaluri, târguri, etc.,), centre sportive și bazinele sportive, care se va efectua cu participarea vizitatorilor/spectatorilor în limita a 50% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 250 persoane într-un spațiu închis, cu respectarea strictă a normelor de protecție sanitară. Se permite organizarea evenimentelor publice în spații deschise cu condiția purtării măștilor de protecție în cazul în care distanța fizică de mai mult de 1 metru nu poate fi asigurată.
Menționăm că, la moment, 1.128.625 de doze de vaccin au fost administrate în Republica Moldova, iar 464.111 persoane au fost complet imunizate.
Anterior, Ministerul Sănătății a informat că situația pandemică cea mai gravă este în sudul țării, unde au fost imunizați mai puțin de 10% dintre locuitori. La polul opus, cu cea mai mare rată de imunizare la nivel de țară, este municipiul Chișinău, unde 23% din populația adultă este complet vaccinată.