Retragerea acuzațiilor privind spălarea banilor împotriva a treisprezece judecători anchetaţi pentru implicarea lor în aşa-numitul „Laundromat rusesc”, încalcă grav angajamentele asumate de autoritățile moldovenești în domeniul combaterii corupției și spălării banilor. Acest lucru a fost declarat de reprezentantul oficial al Uniunii Europene pentru politica externă Peter Stano la un briefing de presă.
Oficialul a menționat că decizia procuraturii de a renunța la acuzațiile împotriva judecătorilor contrazice intenția declarată a autorităților de a lupta împotriva spălării banilor și corupției. Stano a fost, de asemenea, revoltat de faptul că întregul proces de achitare a judecătorilor a avut loc cu ușile închise.
„UE consideră nejustificat faptul că procedurile judiciare împotriva judecătorilor, desfăşurate în spatele uşilor închise, au avut loc fără nicio justificare pertinentă şi nerespectând principiul necesar al transparenţei,” a spus Peter Stano.
Stano a subliniat, de asemenea, că UE va urmări îndeaproape alegerile prezidențiale din Moldova.
„Alegerile din această duminică vor reprezenta un moment crucial în parteneriatul dintre Moldova și UE. R. Moldova este un partener important pentru UE. Noi o să urmărim atent procesul din timpul alegerilor. Noi sperăm că alegerile vor fi transparente și vor întruni standardele democratice, iar cetățenii să-și exprime votul”, a mai menționat oficialul european.
Amintim că în septembrie 2020, Procuratura Anticorupție a decis să-i scoată de sub urmărire penală pe judecătorii anchetați pentru complicitate la spălarea de bani în dosarul „Laundromat”.
Judecătorii ar fi fost scoși de sub urmărirea penală pe motiv că nu a fost constatată componența de infracțiune.
Pe 22 şi 23 septembrie 2016, 16 foști şi actuali magistrați primeau mandate de arestare pentru 30 de zile în dosarul spălării a aproximativ 20 de miliarde de dolari. Inițial, în dosar figurau 17 judecători, doi dintre care au decedat, iar al treilea a reușit să plece din R. Moldova. Celelalte 14 dosare au fost trimise în judecată la început de februarie 2017 şi încă nu au o finalitate.