Moldova devine prima țară din regiune care obține recunoașterea reciprocă a agenților economici autorizați cu UE
Full Article 3 minutes read

Moldova devine prima țară din regiune care obține recunoașterea reciprocă a agenților economici autorizați cu UE

Începând cu 1 noiembrie, agenții economici autorizați din Republica Moldova vor fi recunoscuți de toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Astfel, Republica Moldova devine prima țară din regiune care obține recunoașterea reciprocă a agenților economici autorizați cu Uniunea Europeană. Informația a fost confirmată astăzi, 21 octombrie, de către prim-ministra Natalia Gavrilița în cadrul evenimentului de lansare a programului, care s-a desfășurat la sediul Guvernului.

În cadrul evenimentului, prim-ministra a specificat că această recunoaștere va ajuta nu doar companiile noastre să facă comerț mult mai facil pe piața Uniunii Europene, dar ne va ajuta să aducem investitori care vor să deschidă linii de producere în țara noastră, să deschidem noi locuri de muncă și să ne integrăm în lanțurile de producere europene.

Mă bucur că marcăm astăzi împreună încă un moment istoric în relația dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Începând cu 1 noiembrie, operatorii economici autorizați din țara noastră vor fi recunoscuți de toate cele 27 state memebre ale Uniunii Europene. Este o veste extraordinară, care va aduce multiple avantaje componiilor moldovenești care dețin deja sau vor obține acest statut. Voi menționa doar câteva din aceste avantaje. Este vorba despre tratamentul prioritar la trecerea frontierei, reducerea numărului de controale fizice și documentare sau existența unui mecanism comun de asigurare a continuității activităților comerciale în cazul perturbării fluxului„, a informat Natalia Gavrilița.

Prim-ministra informează că sistemul tehnologiilor informaționale de schimb de date pentru recunoașterea reciprocă a operatorilor economici autorizați reprezintă primul sistem economic de legătură între autoritățile vamale din țara noastră și cele din Uniunea Europeană.

Cu alte cuvinte, Uniunea Europeană și statele sale membre au dat un vot de încredere Serviciului Vamal al Republicii Moldova, care în cadrul noului sistem va fi tratat ca un serviciu omolog din oricare țară din spațiul comunitar„, a declarat Natalia Gavrilița.

La eveniment au participat mai mulți oficiali, printre care și Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, directorul Serviciului Vamal, Igor Talmazan, dar și înaltul Consilier UE pe politica vamală și fiscală, Rosario De Blasio.

Acest program reflectă rezultatele muncii asidue din partea Republicii Moldova și implementarea angajamentelor  între Republica Moldova și Uniunea Europeană, care include și zona de liber schimb cuprinzător și aprofundat. Pe parcursul ultimilor 8 ani, Uniunea Europeană și-a consolidat rolul Moldovei în calitate de partener comercial principal. Peste 50% de schimburile comerciale ale Republicii Moldova sunt cu Uniunea Europeană. Operatorii economici autorizați și recunoașterea reciprocă al acestora va contribui la consolodarea în continuare a relațiilor comerciale. Foarte puține țări din lume au un astfel de acord cu Uniunea Europeană„, a spus Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks.

Potrivit Biroului Național de Statistică, exporturile de mărfuri destinate țărilor Uniunii Europeneîn ianuarie-august 2022, au totalizat 1759,2 milioane dolari SUA, cu 55,4% mai mult, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2021, deținând o pondere de 59,5% în total exporturi.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: