Olaf Scholz „s-a angajat” să susțină Republica Moldova într-o eventuală extindere a Uniunii Europene
Full Article 2 minutes read

Olaf Scholz „s-a angajat” să susțină Republica Moldova într-o eventuală extindere a Uniunii Europene

Cancelarul german Olaf Scholz „s-a angajat” luni la Praga să susțină o extindere a Uniunii Europene către țări balcanice, Ucraina, Republica Moldova și Georgia, imaginându-și o UE cu „30 sau 36 de membri”, scrie Hot News.

„Faptul că UE continuă să se extindă spre est este un avantaj pentru noi toți”, a spus cancelarul german în cadrul unui discurs despre viitorul Europei ținut la Praga, citat de AFP.

Potrivit cancelarului german, în această „configurație viitoare, cu până la 36 de membri”, regulile de funcționare vor trebui neapărat să evolueze.

„În această Uniune extinsă, diferențele dintre statele membre vor crește în ceea ce privește interesele politice, puterea economică sau sistemele sociale”, a explicat el. „Ucraina nu este Luxemburg. Și Portugalia nu privește provocările lumii în același mod ca Macedonia de Nord”, a spus Scholz.

Astfel, „unde se cere unanimitate astăzi (în cadrul UE), riscul ca o singură țară să le împiedice pe toate celelalte să meargă mai departe cu vetoul său crește cu fiecare nou stat membru”, a adăugat cancelarul german.

„De aceea am propus să trecem treptat la luarea deciziilor majoritare în politica externă comună, dar și în alte domenii, precum politica fiscală”, a explicat Scholz, fără a ascunde faptul că „acest lucru ar avea consecințe și pentru Germania”.

Scholz și-a reiterat, de asemenea, sprijinul față de propunerea lui Emmanuel Macron pentru o „Comunitate politică europeană”.

Republica Moldova a semnat, la 3 martie 2022, cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Pe 23 iunie 2022, țara noastră a primit statul de țară candidată pentru aderarea la UE, alături de Ucraina.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: