Agricultorii protestatari și autoritățile au ajuns la un consens? Principalele subiecte abordate la discuțiile cu Bolea și soluțiile propuse
Full Article 2 minutes read

Agricultorii protestatari și autoritățile au ajuns la un consens? Principalele subiecte abordate la discuțiile cu Bolea și soluțiile propuse

Agricultorii protestatari și reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), în frunte cu vicepremierul Vladimir Bolea, s-au întâlnit în după-amiaza zilei pentru noi discuții, la Guvern. Ministerul de resort anunță că subiectul discuțiilor s-a referit, preponderent, la crearea, coordonarea și la atribuțiile grupului de lucru responsabil de identificarea fermierilor care întâmpină dificultăți financiare și care se confruntă cu riscul falimentului.

„S-a stabilit că, din componența Grupului de lucru vor face parte reprezentanți ai MAIA, ai Camerei de Comerț și Industrie, ai direcțiilor agricole raionale, specialiști financiari și juridici și alte instituții relevante. Aceștia vor colecta și vor analiza informațiile disponibile cu privire la fermierii aflați în dificultate, pentru a aborda personalizat problemele lor și pentru a oferi sprijin țintit”, anunță MAIA.

„Suntem gata să modificăm revendicarea noastră. Domnul Bolea nu vrea moratoriu în general, să fie moratoriu țintit, să fie creat acest grup de lucru despre care vorbește domnul ministru și de marți dimineață agricultorii care au dificultăți în achitarea datoriilor să depună cererile la direcțiile agricole”, a declarat directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandr Slusari, pentru ProTV.

Autoritățile anunță în acest context că fermierii care dețin documente emise de Comisiile pentru Situații Excepționale (CSE) ce confirmă starea de secetă în regiunea în care își desfășoară activitatea, se pot adresa la Camera de Comerț și Industrie pentru a solicita eliberarea Avizului de atestare a impedimentului justificator.

„Acest document poate fi folosit pentru a justifica și solicita întârzieri în îndeplinirea anumitor obligații contractuale” – precizează sursa citată.

Conform procedurii, solicitantul va depune cererea și documentele anexate, în cazul cererii semnate electronic, accesând link-ul https://eclient.chamber.md/ro/auth/login. Totodată documente pot fi depuse la  sediul Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (mun. Chișinău, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 151).

După discuțiile de la Guvern, fermierii au decis să pună pe pauză protestul până luni, 27 noiembrie, când se vor întâlni din nou cu reprezentanții MAIA. De menționat că în Piața Marii Adunări Naționale staționează, în prezent, circa 200 de tractoare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: