ALDE

ALDE cheamă la consultări toate partidele pro-europene. Declarația care ar urma să fie semnată

Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) propune partidelor pro-europene din Republica Moldova să semneze o declarație privind condamnarea corupției politice și electorale. ALDE a invitat reprezentanții formațiunilor la consultări pe marginea documentului. 

Președinta ALDE, Arina Spătaru, a anunțat, într-un video publicat pe Facebook, că ALDE a elaborat și publicat draft-ul unei declarații comune, prin care partidele politice pro-europene condamnă corupția politică și electorală.

Politiciana a lansat o invitație în rândul partidelor respective, în special a celor care au participat la ședința de la începutul acestei săptămâni la Președinție, pentru consultări pe marginea declarației. Ea a îndemnat reprezentanții formațiunilor să vină cu propuneri de îmbunătățire a documentului, iar ulterior acesta să fie semnat.

Există riscuri mari, stimați cetățeni, pentru că corupția politică, corupția electorală aduce niște repercusiuni greu de imaginat. Pericolul cel mare este că Kremlinul nu doarme și, cu certitudine, va căuta soluții de a corupe alegătorii și la parlamentare. Și pentru că dorința noastră mare este de a consolida statul de drept, Republica Moldova și de a crea condiții pentru următoarele alegeri parlamentare noi venim cu contribuții cu acțiuni concrete pentru a pregăti alegerile parlamentare din 2025, astfel încât să nu mai avem această tristă și rușinoasă de corupere a alegătorilor care s-a întâmplat recent, în alegerile prezidențiale”, a declarat Arina Spătaru.

Precizăm că, în data de 18 noiembrie, liderii a 18 partide politice au mers la Președinței, unde au participat la consultări cu președinta Maia Sandu. Șefa statului și politicienii au discutat despre lupta cu corupția politică, cumpărarea de voturi, dar și despre măsurile care să accelereze reforma justiției.

Consultările de la Președinție au avut loc în contextul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din anul curent, care s-au desfășurat pe fundalul încercării organizației criminale conduse de oligarhul fugar Ilan Șor de a frauda scrutinele, în interesul Rusiei. Conform anchetei, organizația „Șor” a mobilizat peste 130 000 de persoane pentru a influența votul, folosind fonduri de la PSB Bank, o bancă rusească sancționată internațional. Procurorii estimează că numărul celor implicați ar putea depăși 300 000 la finalul anchetei, iar până acum au fost identificați 39 de milioane de dolari care au circulat prin rețea.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Incendiul de la Durlești: specialiști implicați în construcția blocului, lăsați fără certificate profesionale

Mai mulți specialiști implicați în proiectarea, verificarea, execuția și recepția blocului de locuit din Durlești, afectat de incendiul din 16 mai, au rămas fără certificate de atestare profesională. Documentele le-au fost retrase după ce au fost constatate abateri în toate etapele de realizare a construcției. Înainte de luarea deciziei, specialiștii au fost audiați în cadrul unei ședințe. Informația a fost comunicată pe 16 iunie de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

„Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) a decis retragerea certificatelor de atestare pentru mai mulți specialiști implicați în proiectarea, verificarea, execuția și recepția blocului de locuit din orașul Durlești, afectat de incendiul din 16 mai”, a anunțat ministerul, adăugând că decizia a fost luată la ședința Comisiei de atestare pentru examinarea cazurilor de suspendare sau retragere a certificatelor de atestare profesională, convocată la MIDR.

Potrivit ministerului, comisia a analizat gravitatea neregulilor semnalate de Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică, care a constatat „abateri majore în toate etapele de realizare a construcției”.

„Toți specialiștii implicați au fost invitați și audiați în cadrul ședinței, având posibilitatea de a-și prezenta punctul de vedere. Constatările au relevat încălcări grave ale legislației în vigoare și neglijențe ce au pus în pericol siguranța locatarilor. În consecință, Comisia a aplicat cea mai dură măsură prevăzută de Regulamentul de atestare: retragerea certificatelor de atestare profesională”, au conchis reprezentanții Ministerului Infrastructurii.

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova

Incendiul s-a produs în după-amiaza zilei de 16 mai. A luat foc mansarda unui bloc de locuințe de pe strada Tudor Vladimirescu din Durlești. Focul a fost lichidat complet în dimineața zilei de 17 mai. 

Pe 19 mai, reprezentanții PAS au anunțat că 180 de apartamente au fost afectate, dintre care 16, aflate la mansardă, au fost complet distruse. Formațiunea a mai precizat că, în perioada următoare, va fi ridicat un acoperiș provizoriu. Totodată, a menționat că cinci familii sunt cazate în cămine studențești.

Tot pe 19 mai, ministrul Muncii a anunțat un ajutor de 10.000 de lei pentru fiecare familie afectată. Pe 3 iunie, banii au devenit disponibili. Primăria Durlești a anunțat că, în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului local, s-a decis alocarea a 1.000.000 lei pentru acordarea ajutorului material necesar persoanelor care au suferit pierderi în urma incendiului.

Între timp, pompierii au stabilit cauza probabilă a incendiului. Focul ar fi izbucnit din cauza nerespectării regulilor de apărare împotriva incendiilor în timpul unor lucrări cu foc deschis.

Pe 20 mai, Primăria Durlești a declarat că mansarda afectată de incendiu a fost construită fără autorizație. Pe 3 iunie, și Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică (INST), din cadrul Ministerului Infrastructurii, a confirmat că mansarda este neautorizată. Potrivit INST, blocul a fost edificat în perioada 2017–2020 și s-au constatat „un șir de neconformități majore în toate etapele de realizare a obiectivului”. Printre neconformități sunt: emiterea actelor permisive cu încălcarea normelor urbanistice; proiectare și verificare superficială a documentației tehnice; recepționarea obiectivului cu încălcări inclusiv a normelor antiincendiare; exploatare neconformă și execuția lucrărilor neautorizate, inclusiv a unei mansarde improvizate. Inspectoratul a transmis materialele acumulate organelor de drept.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: