Djulieta Calalb

Alegerile din orașul Căușeni: a câștigat fiul fostului primar, destituit din funcție din cauza acuzațiilor de conflict de interese

La alegerile locale noi din orașul Căușeni a câștigat Alexandru Donțu, candidatul Platformei Demnitate și Adevăr. Cel puțin aceasta reiese din datele preliminare comunicate de instituția electorală. Anterior, primar al orașului a fost tatăl său – Anatolie Donțu, a atras atenția directorul executiv al Comunității WatchDog Valeriu Pașa. Amintim, Anatolie Donțu a fost decăzut din dreptul de a-și exercita funcția pe o perioadă de 3 ani la solicitarea Autorității Naționale de Integritate. 

Potrivit datelor preliminare, în orașul Căușeni, cele mai multe voturi le-a obținut candidatul Platformei Demnitate și Adevăr Alexandru Donțu – 3 728 voturi sau 67,73%. Donțu a fost urmat de candidatul Partidului Mișcarea Alternativa Națională Ion Guzun care a obținut 561 voturi sau 10,19%. Pe locul III s-a clasat candidatul independent Nicolai Ermurache – cu 550 voturi sau 9,99%.

Directorul executiv al Comunității WatchDog, Valeriu Pașa, a scris că „cetățenii orașului au făcut singuri dreptate și „l-au ales primar pe fiul lui Anatolie Donțu”, fostul edil al orașului.

„O istorie minunată vine azi de la Căușeni! După ce o decizie aberantă a ANI și niște hotărâri imbecile ale CSJ au lipsit primarul legitim de mandat, cetățenii orașului au făcut singuri dreptate. (…) Cum justiția patriei a făcut terci și a creat o situație absurdă, cetățenii din Căușeni au fost nevoiți ei să repare situația. Și… L-au ales primar pe fiul lui Anatolie Donțu! Bravo! Deocamdată vedem că numai prin vot la urne putem apăra democrația de corupție electorală și de dezmățul instituțiilor de ”drept””, a scris Pașa pe o rețea de socializare.

Amintim că, în 2022, ANI i-a interzis primarului din Căușeni, Anatolie Donțu, să ocupe funcții eligibile pentru o perioadă de trei ani. Autoritatea a considerat că primarul a încălcat reglementările privind conflictele de interese. Este vorba despre faptul că în 2020, primăria orașului a primit o plângere privind o presupusă construcție ilegală pe terenul municipal, în care era implicat tatăl primarului. Donțu a transmis această plângere aparatului primăriei, dar nu a notificat ANI despre conflictul de interese. De asemenea, în decizia ANI din 30 iulie 2022 se menționează că primarul din Căușeni a încheiat mai multe contracte cu firma unchiului său, fără a informa inspectorul pentru integritate. În 2023, în oraș au avut loc alegeri noi, iar Anatolie Donțu a câștigat din nou, obținând 76,3% din voturile alegătorilor. Totuși, consiliul electoral local nu i-a validat mandatul, invocând conflictul de interese. În aprilie 2024, Comisia Electorală Centrală a anunțat despre organizarea unui nou scrutin. Detalii AICI.

Precizăm că în șapte localități din Republica Moldova, pe 17 noiembrie, au avut loc alegeri locale noi pentru funcția de primar. Potrivit datelor preliminare, în comuna Iliciovca din raionul Florești, cele mai multe voturi le-a obținut candidatul independent Fiodor Belîi – 184 sau 37,78%. Pe locul II s-a clasat candidatul Partidului Renaștere Irina Volciuc – cu 86 de voturi sau 17,66%. În satul Arionești din raionul Dondușeni, cele mai multe voturi le-a obținut candidatul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova Alina Vezitiu – 350 sau 60,14%. În comuna Antonești din raionul Cantemir – candidatul independent Nicolai Parpolov, 297 sau 57,78%. În satul Clocușna din raionul Ocnița – candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate Tatiana Bucarciuc, 547 sau 63,98%. În satul Popeștii de Jos din raionul Drochia – candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova Vitali Gusacinschi, 349 voturi sau 57,59%. În comuna Boșcana din raionul Criuleni – candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate Viorica Stăvilă, 505 sau 43,53%. Pe locul II s-a clasat candidatul independent Serghei Catan, cu 373 voturi sau 32,16%.

Potrivit Comisiei Electorale, candidatul pentru funcția de primar se consideră ales dacă a întrunit mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate ale alegătorilor care s-au prezentat la urnele de vot. În cazul în care niciun candidat nu întrunește această condiție, în termen de 2 săptămâni se va organiza al doilea tur de scrutin cu primii 2 candidați care au întrunit cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Getty Images/imagine simbol

Întârziere de peste 28 de ore. Pasagerii zborului Paris–Chișinău pot solicita o compensație de 400 euro

Zborul de pe ruta Paris–Chișinău, care a suferit o defecțiune tehnică la aeronavă, a înregistrat o întârziere de peste 28 de ore. Cei 189 de pasageri ai cursei au dreptul să solicite o compensație în valoare de 400 de euro. Informația a fost comunicată de Autoritatea Aeronautică Civilă, care a anunțat că decolarea noii aeronave, identificată de operatorul aerian, a fost programată pentru ora 14:20, ora locală Paris. Astfel, ținând cont de cele comunicate de Autoritate, zborul ar fi trebuit deja să decoleze.

Autoritatea Aeronautică Civilă a precizat că zborul care a înregistrat întârzieri este operat de SkyUp Malta.

„Zborul întârziat Paris–Chișinău urmează să decoleze în aproximativ 40 de minute, (14:20 ora locală Paris) având la bord 189 de pasageri”, au comunicat reprezentanții Autorității Aeronautice în jurul orei 15:00.

Reprezentanții Autorității au mai spus că „întârzierea este de peste 28 de ore, iar potrivit reglementărilor în vigoare privind drepturile pasagerilor, aceștia pot solicita o compensație în valoare de 400 euro per pasager, având în vedere distanța ortodromică”. „De asemenea, în astfel de situații, operatorul are obligația de a asigura hrană, băuturi, cazare și transport pentru pasagerii afectați. În cazul în care nu li s-au oferit aceste servicii, pasagerii sunt încurajați să se adreseze cu o petiție Autorității Aeronautice Civile”, au declarat reprezentanții instituției.

Amintim, cu câteva ore în urmă, la ora 11:04, reprezentanții Autorității Aeronautice Civile anunțau că un zbor de pe ruta Paris–Chișinău înregistrează o întârziere semnificativă din cauza unei defecțiuni tehnice la aeronavă. Instituția preciza că operatorul aerian a identificat deja o altă aeronavă, iar îmbarcarea pasagerilor „urmează să înceapă în scurt timp”.

Ai zbor întârziat, anulat sau bagaj pierdut? Vezi aici drepturile pasagerilor avia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: