Declararea stării de urgență nu va afecta alegerile locale noi din 15 localități, inclusiv în municipiul Bălți. Un amendament în acest sens a fost adoptat cu votul a 71 de deputați.
În favoarea inițiativei au votat 55 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și16 deputați ai fracțiunii Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS). Împotrivă a votat un deputat al BCS. Fracțiunea Partidului „ȘOR” s-a abținut de la vot.
Guvernul a solicitat Parlamentului să instituie stare de urgență din cauza crizei cu privire la livrarea de gaze naturale.
Pe 21 noiembrie, sunt planificate alegeri locale în municipiului Bălți, comuna Ucrainca și satului Opaci, raionul Căușeni, comuna Hârtop, raionul Cimișlia, orașul Cupcini și satul Hlinaia, raionul Edineț, comuna Ișcălău, satele Călinești și Pârlița, raionul Fălești, comuna Camenca, raionul Glodeni, satul Bălceana, raionul Hâncești, comuna Cneazevca, raionul Leova, satele Palanca și Ștefănești, raionul Ștefan Vodă, comuna Negurenii Vechi, raionul Ungheni.
Potrivit Legii privind regimul stării de urgenţă, de asediu şi de război, starea de urgenţă presupune un ansamblu de măsuri cu caracter politic, economic, social şi de menţinere a ordinii publice, care se instituie provizoriu în unele localităţi sau pe întreg teritoriul ţării în caz de:
a) iminenţă a declanşării sau declanşare a unor situaţii excepţionale cu caracter natural, tehnogen sau biologico-social, ceea ce face necesară prevenirea, diminuarea şi lichidarea consecinţelor acestora;
b) existenţă a unui pericol pentru securitatea naţională sau ordinea constituţională, ceea ce face necesară apărarea statului de drept, menţinerea sau restabilirea stării de legalitate;
În perioada stării de urgenţă, de asediu sau de război, instituite pe întreg teritoriul ţării, nu se admite modificarea Constituţiei, adoptarea, modificarea sau abrogarea legilor organice şi a legislaţiei electorale, precum şi desfăşurarea alegerilor autorităţilor publice centrale şi locale şi a referendumurilor republicane şi locale.