„Am aflat de la TV că va fi instituită carantină”. Primarul orașului Glodeni spune că focarul a izbucnit unde nu se aștepta

Primarul orașului Glodeni, Stala Onuțu, a aflat din presă despre faptul că în localitate va fi instituită carantină. Mai mult, aceasta susține că a primit un regulament în acest sens pe 14 aprilie, ziua când la intrarea în oraș au fost instalate trei puncte de control și au fost dislocați angajați ai Ministerului de Interne și militari ai Forțelor Armate. Declarația a fost publicată pe portalul comunicate.md.

Primarul Stela Onuțu spune că a aflat de la televizor că în orașul pe care îl gestionează va fi instituită carantina.

„Abia pe 14 aprilie șeful Serviciului Situații Excepționale ne-a transmis un regulament ce prevede anumite acțiuni. Totuși, nu au fost delimitate cu exactitate care sunt sarcinile nivelului I de administrare, nivelului II și ale administrației centrale”, a spus Onuțu.

În aceste condiții, Stela Onuțu afirmă că aleșii locali sunt nevoiți să acționeze după cum consideră de cuviință, dar nu exclude că după ce va trece această perioadă, unii dintre primari ar putea fi trași la răspundere pentru unele decizii pe care le iau acum.

De asemenea, autoritățile locale din Glodeni au fost informate despre faptul că trebuie să ofere trei mese pe zi celor 30 de militari și carabinieri care în această perioadă vor patrula orașul. Deoarece autoritățile centrale nu transferă niciun leu localităților afectate de pandemie, la nivel local fiecare se descurcă cum poate.

„Suntem limitați în acțiuni deoarece nu avem un sold de rezervă și nici nu putem convoca ședința Consiliul local pentru alocarea unor resurse financiare. Îmi pare rău că banii prevăzuți pentru alte necesități ale orașului vor fi cheltuiți acum, sperăm însă că aceste acțiuni vor contribui la combaterea răspândirii virusului iar numărul cetățenilor infectați nu va continua să crească”, a precizat aceasta.

Potrivit Stelei Onuțu, primarul are obligația să explice cetățenilor ce se întâmplă și să-i îndemne să aibă un comportament adecvat situației, deoarece toată această situație a supus populația la o imensă presiune psihologică. Astfel, primarul împreună cu preotul, medicul și polițistul trebuie să fie niște îndrumători ai cetățenilor dintr-o comunitate.

Primarul localității susține că au fost luate măsuri de prevenire a răspândirii focarului și nu își poate explica apariția focarului acolo unde autoritățile publice locale (APL) s-au așteptat mai puțin.

„Noi, APL, am întreprins toate măsurile posibile de prevenire a răspândirii infecției, am informat populația despre acest pericol, despre necesitatea respectării distanței sociale și a autoizolării. Din păcate, focarul a izbucnit acolo unde ne-am așteptat cel mai puțin, în instituția medicală din localitate”, a menționat Stela Onuțu.

Cu toate acestea, spitalul raional Glodeni a fost transformat în instituție care tratează bolnavii de COVID-19. Bolnavii cu forme ușoare ale infecției vor fi tratați la domiciliu, prin administrarea medicamentelor la indicația medicilor de familie. Pacienții cu alte maladii sunt direcționați la instituții medicale din alte localități.

Stela Onuțu a mai spus că slujba de Înviere va avea loc fără participarea enoriașilor, iar carabinierii și polițiștii vor avea grijă ca oamenii să respecte regulile impuse de autorități.

„Înțelegem că vor fi și unii creștini care nu vor ține cont de aceste indicații, dar ne vom strădui să le explicăm că în acest an Paștele va fi sărbătorit altfel. Sperăm să nu ajungem în situația în care oamenii să fie amendați pentru că nu respectă aceste norme”, a conchis primarul.

În prezent, potrivit datelor publicate de Ministerul Sănătății, în raionul Glodeni sunt 112 cazuri de infectare cu COVID-19. De asemenea, au fost înregistrate 8 decese și un caz de însănătoșire. Sub supraveghere sunt 573 de persoane.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: