Ambasada Olandei: „Încercarea de a o demite pe judecătoarea Domnica Manole este o violare clară a Constituției”

Ambasada Olandei în Republica Moldova a venit cu o reacție, după deciziile parlamentului de a modifica componența Curții Constituționale. Instituția a precizat că „respectarea statului de drept, separarea puterilor și independența justiției sunt principii de bază a oricărui stat democratic și acestea trebuie respectate în totalitate”.

„Suntem profund îngrijorați de acțiunile de astăzi ale parlamentului direcționate împotriva Curții Constituționale. Încercarea de a o demite pe judecătoarea Domnica Manole este o violare clară a Constituției Republicii Moldova”, se arată într-un mesaj al Ambasadei Olandei.

Precizăm că astăzi, 23 aprilie, 53 de deputații au votat pentru retragerea hotărârii parlamentului prin care Domnica Manole a fost numită judecătoare la Curtea Constituțională. Tot astăzi, legislativul a aprobat numirea lui Boris Lupașcu în funcția de judecător al CC.

Drept urmare, Partidul Acțiune și Solidaritate a chemat cetățenii să vină în fața Curții Constituționale, pentru a apăra această instituție.

În seara zilei de 23 aprilie, Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate și a solicitat Procuraturii Generale să investigheze acțiunile din parlament sub aspectul infracțiunii de uzurpare a puterii în stat.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Imagine simbol

Moldovenii își vor putea legaliza șederea în Rusia mai ușor. Decretul semnat de Putin

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat un decret prin care este simplificată procedura de legalizare pentru cetățenii Republicii Moldova aflați pe teritoriul Rusiei. Documentul a fost publicat oficial pe 25 iulie și întră în vigoare în aceeași zi, scrie Interfax.

Potrivit decretului, moldovenii care nu și-au reglementat șederea în conformitate cu legislația migrațională pot face acest lucru retroactiv, până la 1 ianuarie 2026, dacă intră pe teritoriul Rusiei începând cu 1 octombrie 2025, inclusiv prin state terțe. Pentru a-și legaliza statutul, aceștia trebuie să se adreseze organelor teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne sau altor instituții autorizate aflate în subordinea acestuia.

În plus, cetățenii moldoveni care intră în Rusia în perioada 1 octombrie 2025 – 1 ianuarie 2026 vor putea munci legal fără patentă și fără a fi condiționați de scopul declarat al vizitei. Condițiile sunt ca aceștia să efectueze identificarea biometrică (amprentare) și să treacă examene medicale privind consumul de substanțe interzise și bolile infecțioase, conform decretului prezidențial.

Totodată, până la 1 octombrie 2026, moldovenii vor putea solicita o patentă de muncă fără să fie obligați să părăsească teritoriul rus.

Excepție fac cetățenii Republicii Moldova care au comis infracțiuni pe teritoriul Rusiei, au încălcat legislația privind frontiera de stat, reprezintă o amenințare pentru securitatea națională sau au săvârșit contravenții legate de droguri sau substanțe psihotrope.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: