amnesty.org

Amnesty International cere investigarea atacului aerian de la Cernigov în calitate de crimă de război

Organizația Amnesty International a anunțat pe 9 martie că investighează circumstanțele atacului aerian asupra orașului ucrainean Cernigov, din 3 martie, soldat cu moartea a 47 de civili. Reprezentanții acesteia au menționat că atacul aviației rusești poate fi considerat „crimă de război”. 

Experții Amnesty International au analizat imaginile video în care a fost surprins momentul atacului aerian și au ajuns la concluzia că asupra orașului au fost aruncate opt bombe, care au căzut la mică distanță una de alta. Potrivit șefei organizației, Joanne Mariner, aviația rusă a aruncat asupra orașului Cernigov bombe nedirijate.

Procurorul instanței penale internaționale trebuie să investigheze acest atac aerian în calitate de crimă de război. Persoanele responsabile de astfel de infracțiuni trebuie trași la răspundere, iar victimele și familiile lor trebuie să primească compensații”, a menționat Mariner și a subliniat că Amnesty International nu a reușit să găsească și să stabilească ținta militară care ar justifica atacul nici acolo unde a fost comis, nici în apropiere.

Organizația a mai menționat că administrația orașului a anunțat un bilanț de 47 de victime. Potrivit Amnesty International, o mare parte din acești oameni așteptau în rând ca să cumpere pâine.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

PSDE critică intenția PAS de a include membri ai Platformei DA pe lista electorală: „O abordare periculoasă”

Partidul Social Democrat European (PSDE) condamnă intenția partidului de guvernământ „Acțiune și Solidaritate” (PAS) de a include membri ai Platformei „Demnitate și Adevăr” (DA) pe lista sa de candidați la alegerile parlamentare. Potrivit PSDE, această „tentativă nu urmărește consolidarea flancului pro-european, ci monopolizarea lui”.

„PAS vrea să înghită din nou tot flancul pro-european. Moldova are nevoie de o alternativă europeană veritabilă, nu una mimată. PAS nu caută o alianță autentică, ci supunere politică. Invitând pe rând formațiuni mai mici să se alăture, PAS încearcă să controleze din nou întreg spectrul politic pro-european, împiedicând apariția unei alternative europene veritabile. În loc să încurajeze competiția sănătoasă de idei și proiecte pro-europene, PAS recurge la strategii de absorbție și control, încercând să anihileze orice posibilă alternativă politică de centru-dreapta. Este o abordare greșită și periculoasă pentru democrația moldovenească și pentru parcursul european al țării”, se menționează într-un comunicat emis de PDSE.

Reacția PSDE vine după declarațiile președintelui Parlamentului, Igor Grosu, care a spus într-o emisiune TV că PAS poartă negocieri cu Platforma DA, propunând membrilor acestei formațiuni să participe la alegeri pe listele partidului de guvernare.

Liderul DA, Dinu Plîngău, a confirmat pentru NM că partidul său poartă negocieri cu PAS de mai multe luni, menționând că scopul acestora este „să nu permită venirea la putere în Parlament a forțelor pro-ruse”.

Președintele Platformei DA, Dinu Plîngău, a confirmat pentru NewsMaker că poartă discuții cu Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) privind o eventuală participare comună la alegerile parlamentare din septembrie. Plîngău susține că negocierile durează de mai bine de o lună și au un singur scop – de a preveni revenirea forțelor pro-ruse în Parlamentul Republicii Moldova.

***

Amintim că recent PSDE a lansat inițiativa de a crea o nouă alianță politică – „Alianța Europeană a Moldovei”. Potrivit reprezentanților partidului, această platformă „va pune Moldova pe primul loc” și va deveni „o adevărată alternativă proeuropeană”, „o alianță a partidelor libere, fără compromisuri, care nu-și vând principiile pentru un loc pe listă”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: