Analiza Fundației Soros Moldova: Cât de pregătită este Moldova să implementeze legislația UE în domeniul Justiției?

Fundația Soros Moldova a publicat o analiză a nivelului de pregătire a Republicii Moldova de implementare a Capitlului 23 «Sistemul judiciar și drepturile fundamentale» din acquis-ul UE. Sectorul justiției din Republica Moldova a cunoscut mai multe tentative de reformă demarate de guvernările care s-au succedat. Marea majoritate a reformelor s-au focusat pe eficientizarea sistemului de justiție, în special prin creșterea gradului de integritate și profesionalism în rândul judecătorilor și procurorilor. Din păcate, nu toate reformele au adus roade, iar apariția, în această perioadă, a unor dosare de rezonanță care vizează mai mulți oligarhi fugari și eșecul de a le duce la bun sfârșit, au afectat încrederea cetățenilor în sistemul judiciar.

Oxana Brighidin, ofițeră de programe, analistă de politici în domeniul justiției și autoarea articolului Negocierile de aderare: Cât de pregătită este Republica Moldova pentru a transpune Capitolul 23 «Sistemul judiciar și drepturile fundamentale» din acquis-ul UE? evaluează progresul Republicii Moldova în domeniul justiției și luptei cu corupția în ultimii 10 ani, dar și ce urmează să întreprindă țara noastră pentru implementarea Capitolului 23, care, probabil, va fi unul dintre cele mai dificile. Anume standardele și rezultatele sistemului de justiție sunt indicatorul principal al statului de drept.

«Fără instituții judiciare independente, accesul echitabil la justiție și respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor, nu putem să construim o societate deschisă și să atingem obiectivele de dezvoltare durabilă. După obținerea statutului de țară candidată la 23 iunie 2022 și până la aprobarea începerii negocierilor de aderare, la 14 decembrie 2023, Republica Moldova și-a intensificat eforturile de reformare a sectorului justiție și anticorupție. Cu toate acestea, perfecționarea continuă a legilor și a documentelor de politici într-un ritm alert suprasolicită instituțiile naționale, care se confruntă cu resurse umane insuficiente, ceea ce ar putea afecta din calitatea reformelor demarate», spune Oxana Brighidin, analistă de politici în domeniul Justiției și Anticorupției la Fundația Soros Moldova.

După ce va fi supus procedurii de screening, Capitolul 23 «Sistem judiciar și drepturi fundamentale» se va deschide primul pentru negocieri și se va închide ultimul. Ministerul Justiției este instituția care coordonează realizarea măsurilor incluse în Planul național pentru aderare pe acest capitol. Recomandările Comisiei Europene se regăsesc aproape în totalitate la Capitolul 23, fiind incluse adițional și transpunerea unui șir de Directive UE care se referă la drepturile părții apărării în cadrul procedurilor penale. O altă premisă care ar putea facilita acest proces, este faptul că legislația Republicii Moldova în domeniul juridic, în mare parte, este aliniată la standardele europene. De asemenea, cadrul de reglementare al Uniunii Europene este deja tradus în limba română, care este una din limbile oficiale UE. Republica Moldova ar putea prelua din experiența României în reformarea justiției și investigarea cauzelor de corupție la nivel înalt și să evite impedimentele cu care s-a confruntat în avansarea agendei europene. Cu atât mai mult că în prezent, Republica Moldova se bucură de un sprijin semnificativ din partea experților români în promovarea reformelor în domeniul justiției și al combaterii corupției.

Totuși, provocările de bază, în afară de contextul politic și de securitate, sunt implementarea măsurilor stabilite și asigurarea principiilor și standardelor de calitate în domeniul justiției. Implementarea cu succes a măsurilor planificate și livrarea de rezultate concrete, este condiția esențială pentru aderare. Astfel, pe lângă transpunerea acquis-ului UE, Republica Moldova urmează să aibă condamnări definitive pe dosarele de rezonanță și active infracționale recuperate de către stat. Aceasta va fi cea mai dificilă etapă, având în vedere durata îndelungată a urmăririi penale și examinării dosarelor în instanțele de judecată.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Danemarca preia șefia Consiliului UE. Vicepremiera pentru Integrare a R. Moldova: „Avem planuri mari”

Începând cu 1 iulie, Danemarca a preluat oficial președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene de la Polonia. În acest context, Ambasada Regatului Danemarcei în Republica Moldova a transmis un mesaj pe rețelele sociale.

„Uniunea Europeană și țările Europei se confruntă cu o nouă ordine internațională, marcată de incertitudine, competiție strategică și economică la nivel global și un nivel în creștere al conflictelor”, se arată în mesajul ambasadei.

Danemarca dă asigurări că va lucra pentru o „Uniune puternică și hotărâtă, care își asumă responsabilitatea pentru propria securitate și își consolidează competitivitatea”.

„Acest lucru impune ca UE să-și transforme declarațiile în acțiuni concrete și să facă față provocărilor actuale. Tranziția verde este esențială pentru construirea unei Europe mai sigure și mai competitive”, se mai menționează în comunicatul ambasadei.

În ajun, vicepremiera pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a vorbit la Bruxelles, cu ambasadorul Carsten Grønbech-Jensen, reprezentantul permanent al Danemarcei la UE, despre agenda europeană a Republicii Moldova.

„Avem planuri mari și ambițioase pentru următoarea jumătate de an și ne propunem să avansăm cât mai mult în procesul de negocieri pentru aderare la UE. În parcursul său european, Moldova se bucură de prietenia și de tot sprijinul autorităților de la Copenhaga”, a menționat Cristina Gherasimov.

Președinția Consiliului Uniunii Europene este deținută prin rotație de fiecare stat membru al UE, timp de șase luni, și presupune coordonarea lucrărilor Consiliului, facilitarea negocierilor legislative și reprezentarea pozițiilor comune ale statelor membre.

Cum depistăm manipularea prin imagini și videouri editate

O imagine reală a lumii în care trăim se bazează pe informația pe care o consumăm, inclusiv pe veridicitatea conținutului vizual (fotografii, videouri) pe care îl întâlnim. Astfel, trebuie să învățăm a deosebi un conținut vizual real de cel editat sau trucat. Iar asta nu este doar o competență tehnică, dar și o necesitate care contribuie la consolidarea unei societăți bine informate, care știe să discearnă între adevăr și manipulare.

STOP FALS! – campania împotriva informației false și tendențioase, realizată de Asociația Presei Independente (API), prezintă în infograficul de mai jos câteva metode simple de a depista imaginile și videourile editate. #NuDezinformării #RaporteazăFalsurile

Te încurajăm să te implici și tu, de partea adevărului, în lupta cu falsurile. Pentru asta, raportează falsurile depistate pe semnale.stopfals.md!

Andrei Mardari / NewsMaker

Vârsta de pensionare pentru femeile din Republica Moldova a crescut cu jumătate de an

Începând cu 1 iulie 2025 se majorează vârsta standard de pensionare pentru femeile din Republica Moldova. Acestea se vor pensiona deja la 61 de ani și 6 luni. Pentru bărbați, vârsta de pensionare rămâne neschimbată – 63 de ani. Stagiul complet de cotizare, atât pentru femei, cât și pentru bărbați în Republica Moldova, este de 34 de ani.

Vârsta standard de pensionare pentru femei în fiecare an se majorează cu 6 luni de la 1 iulie, până va atinge 63 ani, pentru a fi egală cu vârsta de pensionare a bărbaților. Din anul 2028, atât bărbații, cât și femeile vor obține dreptul de pensionare la 63 de ani.

Potrivit Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS), femeilor care au născut și au educat până la vârsta de 8 ani cinci sau mai mulți copii li se acordă reducerea vârstei standard de pensionare. Pentru ele, vârsta de pensionare se diminuează cu 3 ani și, începând cu 1 iulie 2025, va constitui 58 de ani și 6 luni.

Legea prin care s-a decis egalarea vârstei de pensionare s-a votat în 2021, la inițiativa lui Dan Perciun, atunci președinte al Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie. Legislatorii au invocat indicatorii demografici înregistrați în Republica Moldova, care arătau că ponderea persoanelor în vârstă de peste 60 ani este în creștere continuă.

Pentru persoanele care nu au stagiu complet se calculează pensia incompletă, mărimea căreia este proporțională cu numărul de ani de stagiu. Persoanele care au o vechime a stagiului de cotizare mai mică de 15 ani, nu au dreptul la pensie, ci doar la o alocație pentru persoanele în vârstă, care este de 50% din mărimea pensiei minime pentru limită de vârstă. Detalii despre dreptul la pensia anticipată pentru carieră lungă găsiți AICI.

Șeful Direcției Informare și Comunicare din cadrul CNAS, Petru Socolan, a declarat recent pentru Moldova 1 că cetățenii au posibilitatea să-și procure stagiu de cotizare pentru a putea beneficia de pensii, în cazul în care nu au realizat un stagiu de cotizare complet sau nu au contribuit la sistemul public de asigurări sociale în anumite perioade. Persoanele care doresc să se asigure individual trebuie să achite, în anul 2025, o sumă de 20.518 lei.

Cetățenii pot afla anul în care vor putea solicita pensia pentru limită de vârstă aici. Menționăm că pensia pentru limită de vârstă se stabilește pe viață de la data îndeplinirii condițiilor de pensionare, dacă cererea şi actele necesare au fost depuse în termen de 90 de zile de la această dată. În cazurile în care a fost depășit termenul de depunere a cererii, pensia se acordă de la data prezentării ultimului act necesar. Termenul de examinare – 60 de zile de la data depunerii cererii cu toate actele necesare. Cererile pentru solicitarea pensiilor pentru limită de vârstă pot fi depuse online de către deținătorii semnăturii electronice/mobile, accesând pagina web oficială a autorității – www.cnas.gov.md.

facebook.com/Volodimir Zelenski

Rusia racolează copii ucraineni pe Telegram? Financial Times: peste 175 de minori implicați în misiuni de spionaj

Serviciile secrete ruse recrutează adolescenți ucraineni prin aplicații de mesagerie, promițând bani rapizi în schimbul unor misiuni de spionaj și sabotaj. Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a reținut peste 700 de persoane pentru astfel de activități, dintre care aproximativ 175 sunt minori, potrivit Financial Times.

Oficialii ucraineni avertizează că Moscova încearcă să destabilizeze țara din interior, recrutând adolescenți vulnerabili și transformând curiozitatea specifică vârstei într-un instrument de spionaj și sabotaj.

Dincolo de frontul convențional al războiului, oficiali ucraineni au spus pentru Financial Times că observă o recrutare sistematică a adolescenților și tinerilor — inclusiv orfani, persoane strămutate din cauza luptelor, tineri cu dificultăți financiare sau pur și simplu dornici să-și cumpere un iPhone nou.

 „Inamicul este agresiv, comite diverse infracțiuni împotriva securității naționale, inclusiv recrutarea de agenți dintre propriii noștri cetățeni,” a declarat șeful SBU, general-locotenent Vasyl Malyuk.

Până la sfârșitul lunii mai, aproximativ 50 de minori ucraineni au raportat tentative de mituire pe aplicații de mesagerie, potrivit Poliției din Ucraina. Tiparul de recrutare este similar: un utilizator anonim contactează tineri pe Telegram, oferindu-le bani ușor de câștigat.

După stabilirea contactului, agenții ruși oferă coordonate și instrucțiuni — de la fotografierea unor obiective militare sau sisteme de apărare aeriană, până la plantarea de dispozitive explozive sau incendierea infrastructurii energetice și a birourilor de recrutare. Sumele promise variază între 100 și 1.000 de dolari.

Adolescenții transmiteau informațiile colectate către un ofițer FSB prin Telegram, iar conform SBU, „rușii au folosit aceste date pentru a lansa atacuri aeriene asupra orașului Harkiv”.

Purtătorul de cuvânt al SBU, Artem Dekhtiarenco a afirmat că, din primăvara anului trecut, agenția a arestat peste 700 de persoane implicate în acțiuni de spionaj, incendieri și planuri de atentate cu bombă coordonate de la distanță de agenți ai serviciilor ruse de informații. Dintre acestea, aproximativ 175 erau minori.

În luna iunie, SBU a lansat un nou avertisment: agenți ruși care se dau drept oficiali ucraineni încearcă să păcălească sau să preseze copiii să comită acte de sabotaj sau atacuri cibernetice în numele Rusiei, împotriva propriei țări.

Farmacia Familiei – 20 de ani de grijă și încredere

În 2005, am pornit la drum cu o misiune simplă dar profundă: să fim aproape de oameni, cu grijă, empatie și respect pentru viață.

20 de ani mai târziu, suntem cea mai mare rețea de farmacii din Moldova. Cu peste 250 de filiale, 1 300 de profesioniști și aproape 2 milioane de pacienți care ne trec pragul în fiecare an, Farmacia Familiei a devenit mai mult decât o farmacie.

A devenit un loc al încrederii. Al speranței. Al faptelor care contează.

Am construit, pas cu pas, o cultură a responsabilității sociale, prin campaniile „Bunicii Grijulii” și „Nepoțeii Grijulii”, pentru ca fiecare drum spre școală să fie mai sigur, iar prin „Puterea Omeniei”, fiecare produs cumpărat s-a transformat într-un gest de solidaritate.

Am fost alături de copiii care luptă cu boli grave, daruindu-le spranța pentru viitor – și am primit, în schimb, recunoștință și zâmbete.

Am dus medicina mai aproape de oameni, prin testarări gratuite a glicemiei, sănătății pielii și a ochilor.

Am fost alături de cetățeni în momente de criză, donând măști și produse esențiale pentru lupta cu pandemia de Covid-19. În clipe grele, am sprijinit refugiații din Ucraina, oferindu-le medicamente, produse de igienă și vouchere, pentru a aduce alinare celor aflați în suferință.

Am încurajat prevenția, educația și am facilitat accesul la informații despre sănătate. Peste 200 de copii din familii nevoiașe au primit laptopuri pentru a putea studia eficient.

Prin programul „Farmacie în satul tău”, am asigurat accesul la medicamente și dispozitive de calitate în cele mai izolate zone. Am renovat cabinete medicale și săli de clasă.  Am pus la dispoziția cetățenilor teste HIV gratuite în toate farmaciile noastre.

Am creat Cardul Familiei și o aplicație mobilă (AndroidiOS), pentru ca produsele și serviciile noastre să fie mereu la îndemână.

Pentru toate acestea, am fost onorați cu trofee și distincții: Mercuriul de Aur, Marca Comercială a Anului, premii internaționale pentru responsabilitate socială, calitate și inovație.

Dar adevărata noastră realizare este în încrederea oamenilor. În acel „mulțumesc” spus sincer, în ochii care se luminează după o consultație, în fiecare poveste care începe cu „am găsit ajutor la Farmacia Familiei”.

În acest an, nu celebrăm doar o simplă cifră. Celebrăm 20 de ani de bine făcut cu sufletul.
Și ne angajăm: să mergem mai departe. Să fim și în următorii 20 de ani – aproape, sinceri, implicați.

Farmacia Familiei
Din 2005, cu grijă pentru sănătatea familiei

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: