Analiza Fundației Soros Moldova: Cât de pregătită este Moldova să implementeze legislația UE în domeniul Justiției?

Fundația Soros Moldova a publicat o analiză a nivelului de pregătire a Republicii Moldova de implementare a Capitlului 23 «Sistemul judiciar și drepturile fundamentale» din acquis-ul UE. Sectorul justiției din Republica Moldova a cunoscut mai multe tentative de reformă demarate de guvernările care s-au succedat. Marea majoritate a reformelor s-au focusat pe eficientizarea sistemului de justiție, în special prin creșterea gradului de integritate și profesionalism în rândul judecătorilor și procurorilor. Din păcate, nu toate reformele au adus roade, iar apariția, în această perioadă, a unor dosare de rezonanță care vizează mai mulți oligarhi fugari și eșecul de a le duce la bun sfârșit, au afectat încrederea cetățenilor în sistemul judiciar.

Oxana Brighidin, ofițeră de programe, analistă de politici în domeniul justiției și autoarea articolului Negocierile de aderare: Cât de pregătită este Republica Moldova pentru a transpune Capitolul 23 «Sistemul judiciar și drepturile fundamentale» din acquis-ul UE? evaluează progresul Republicii Moldova în domeniul justiției și luptei cu corupția în ultimii 10 ani, dar și ce urmează să întreprindă țara noastră pentru implementarea Capitolului 23, care, probabil, va fi unul dintre cele mai dificile. Anume standardele și rezultatele sistemului de justiție sunt indicatorul principal al statului de drept.

«Fără instituții judiciare independente, accesul echitabil la justiție și respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor, nu putem să construim o societate deschisă și să atingem obiectivele de dezvoltare durabilă. După obținerea statutului de țară candidată la 23 iunie 2022 și până la aprobarea începerii negocierilor de aderare, la 14 decembrie 2023, Republica Moldova și-a intensificat eforturile de reformare a sectorului justiție și anticorupție. Cu toate acestea, perfecționarea continuă a legilor și a documentelor de politici într-un ritm alert suprasolicită instituțiile naționale, care se confruntă cu resurse umane insuficiente, ceea ce ar putea afecta din calitatea reformelor demarate», spune Oxana Brighidin, analistă de politici în domeniul Justiției și Anticorupției la Fundația Soros Moldova.

După ce va fi supus procedurii de screening, Capitolul 23 «Sistem judiciar și drepturi fundamentale» se va deschide primul pentru negocieri și se va închide ultimul. Ministerul Justiției este instituția care coordonează realizarea măsurilor incluse în Planul național pentru aderare pe acest capitol. Recomandările Comisiei Europene se regăsesc aproape în totalitate la Capitolul 23, fiind incluse adițional și transpunerea unui șir de Directive UE care se referă la drepturile părții apărării în cadrul procedurilor penale. O altă premisă care ar putea facilita acest proces, este faptul că legislația Republicii Moldova în domeniul juridic, în mare parte, este aliniată la standardele europene. De asemenea, cadrul de reglementare al Uniunii Europene este deja tradus în limba română, care este una din limbile oficiale UE. Republica Moldova ar putea prelua din experiența României în reformarea justiției și investigarea cauzelor de corupție la nivel înalt și să evite impedimentele cu care s-a confruntat în avansarea agendei europene. Cu atât mai mult că în prezent, Republica Moldova se bucură de un sprijin semnificativ din partea experților români în promovarea reformelor în domeniul justiției și al combaterii corupției.

Totuși, provocările de bază, în afară de contextul politic și de securitate, sunt implementarea măsurilor stabilite și asigurarea principiilor și standardelor de calitate în domeniul justiției. Implementarea cu succes a măsurilor planificate și livrarea de rezultate concrete, este condiția esențială pentru aderare. Astfel, pe lângă transpunerea acquis-ului UE, Republica Moldova urmează să aibă condamnări definitive pe dosarele de rezonanță și active infracționale recuperate de către stat. Aceasta va fi cea mai dificilă etapă, având în vedere durata îndelungată a urmăririi penale și examinării dosarelor în instanțele de judecată.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

(VIDEO) Ceban, interzis în Schengen/Alegerea „va fi între UE și Rusia”/S-au dat bani la protestul lui Guțul

Cele mai importante știri din Moldova și din lume în noua ediție NewsMaker!
Subiectele ediției:
— Energocom a cumpărat jumătate din gazele necesare pentru sezonul rece
— Internetul, întrerupt tot mai des în Federația Rusă
— Declarațiile lui Șor despre uniunea cu Rusia  — trădare de patrie
— Amenzi mai mari pentru tăierile ilegale de pădure
— Ceban, interzis în România și în spațiul Schengen „din motive de securitate”
— Eșec la achiziția vaccinului anti-meningită
— Partidul ALDE riscă să nu fie admis în cursa electorală
— Transportatorii cer scumpirea călătoriilor. Guvernul: întâi condiții mai bune
— Deputat: fie PAS ia majoritatatea, fie vom avea „vinegret” în Parlament
— Protest cu bani la judecătoria Ciocana, în susținerea luI Guțul
— A furat 1,8 milioane de lei și i-a cheltuit la jocuri de noroc
— Averile confiscate din infracțiuni vor fi folosite în scopuri sociale
— Un nou cod galben: sunt posibile ploi cu grindină și vijelii
— Ministerul Mediului: Nistrul nu este în pericol de secare
— Guvernul: Declarațiile lui Șor despre unirea cu Rusia – trădare de patrie
— Noi percheziții în dosarul incendiului de la Durlești
Abonați-vă la NewsMaker – cele mai actuale știri fără cenzură.
Nu uitați să apăsați pe clopoțel pentru a nu rata noile ediții: zilnic, la 15:00 și 19:00, de luni până vineri. 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Ilan Șor

Șor răspunde Guvernului, după ce a fost acuzat de „trădare de țară”: „Este deosebit de amuzant”

Fugarul Ilan Șor răspunde, de la Moscova, autorităților de la Chișinău, care l-au acuzat de „trădare de țară” după ce a organizat, recent, în Rusia, un nou congres al Blocului „Victorie”. Oligarhul condamnat pentru fraudă bancară respinge acuzațiile. Potrivit lui, „Moldova poate trăi și se poate dezvolta în alianță cu Rusia, fără să-și piardă suveranitatea”.

„Marionetele de la Bruxelles vorbesc despre „subminarea statalității și trădare de patrie”. Corect, trebuie să se obișnuiască din timp cu prevederile codului penal. Pentru aceste crime, vor putrezi în închisoare după alegerile parlamentare. Este deosebit de amuzant să-l auzi pe Vodă rostind cuvintele „poporul decide””, a declarat Șor.

Șor, criticat la Chișinău pentru declarația făcută în timpul Congresului, în care susține că „sigura salvare pentru Moldova este uniunea cu Rusia”, și-a reiterat mesajul, din nou: „Chiar dacă PAS nu înțelege, voi repeta. Moldova poate trăi și se poate dezvolta în alianță cu Rusia, fără să-și piardă suveranitatea”.

***

Amintim că un congres al Blocului „Victorie”, controlat de oligarhul fugar Ilan Șor, a fost organizat pe 6 iulie, la Moscova. Prezent la reuniune, Șor a declarat că, în opinia sa, „singura salvare” a Republicii Moldova ar fi „uniunea” cu Federația Rusă. Tot atunci, Șor a anunțat că blocul – care nici la un an de la lansare nu a fost înregistrat oficial de autoritățile electorale – va participa la parlamentare. Mai mult, oligarhul fugar a anunțat că prima pe lista „Victoriei” se va regăsi bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul – care riscă 9 ani de închisoare și ar urma să își afle sentința, în dosarul privind finanțarea ilegală a fostului partid „Șor” în care este vizată, pe 5 august.

La evenimentul de la Moscova au participat mai mulți politicieni moldoveni afiliați blocului „Victorie”, inclusiv deputații Marina Tauber, Vasile Bolea și primarii din Orhei și Taraclia, precum și oficiali ruși de rang înalt, printre care Leonid Sluțki și Konstantin Kosacev.

Pe 8 iulie, Partidul Național Moldovenesc a solicitat autorităților să interzică participărea Blocului „Victorie” la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Formațiunea, condusă de Dragoș Galbur, susține că blocul ar reprezenta interesele Federației Ruse și cere investigarea tuturor politicienilor și partidelor care au participat la congresul de la Moscova. A reacționat și Partidul Liberal. Formațiunea politică a condamnat congresul de la Moscova, precum și declarațiile fugarului Ilan Șor, pe care le-a calificat drept o „trădare națională”. PL a cerut PG și SIS, la rândul său, să investigheze declarațiile „anti-statale” făcute de Șor și „să ia măsurile necesare”. 

Într-o reacție publică, pe 9 iulie, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, l-a acuzat pe Șor de „trădare de țară” și a avertizat că toate persoanele care complotează împotriva statului și a poporului Republicii Moldova vor fi trase la răspundere. În ceea ce privește Congresul organizat de oligarhul fugar, Vodă a declarat că face parte dintr-un scenariu bine cunoscut, scris „după manualul propagandei ruse” și pus în scenă cu sprijinul oficialilor Federației Ruse.

Purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Violina Moraru, a precizat pentru NM pe 9 iulie că, „până la acest moment, în cancelaria PG  nu a fost înregistrată nici o sesizare” care să vizeze congresul organizat de Șor la Moscova sau declarațiile făcute de acesta.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Poliția de Frontieră, după valul de critici privind candidatura Anastasiei Nichita pe lista PAS: „Relațiile de muncă sunt suspendate”

Poliția de Frontieră a R. Moldova a venit cu precizări, după valul de comentarii și critici apărute pe rețelele de socializare, privind implicarea sportivei Anastasia Nichita în politică, în contextul în care aceasta ar fi angajată a instituției.

Într-un comunicat, Poliția de Frontieră a precizat că relațiile de muncă dintre instituție și Anastasia Nichita sunt suspendate începând cu 18 iunie 2025, motivul fiind aflarea acesteia în concediu de maternitate.

„Întrucât doamna Anastasia Nichita are raporturile de muncă suspendate, acesteia nu-i poate fi imputabil încălcarea unor restricții sau incompatibilități prevăzute de Legea nr. 288/2016 privind funcționarul public cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne”, menționează instituția.

Amintim că multipla campioană europeană și mondială la lupte, Anastasia Nichita a anunțat oficial, pe 7 iulie, că intră în politică pe listele Partidului Acțiune și Solidaritate. După anunțul făcut, sportiva a devenit ținta unui val de critici pe rețelele sociale.

Internauții au reacționat, în special, la o postare a sportivei în care aceasta a sugerat retragerea pașapoartelor românești celor care au votat împotriva integrării europene, precum și deportarea moldovenilor din diaspora care au exprimat aceeași opțiune. Mesajul, considerat de unii o încălcare a principiilor democratice, a fost apreciat ca fiind inacceptabil pentru un viitor parlamentar.

De asemenea, unii internauți au ridicat semne de întrebare privind statutul său profesional în cadrul MAI.

Protest cu bani la Judecătoria Ciocana, în susținerea Evgheniei Guțul. IGP: „Vom sancționa aceste practici ilegale”

Poliția anunță că a documentat oferirea de bani participanților la protestul organizat pe 9 iulie în fața Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, în sprijinul guvernatoarei UTA Găgăuzia, Evghenia Guțul. Manifestația a avut loc în ziua în care instanța urma să examineze cererea avocaților de eliberare a acesteia din arest la domiciliu.

Canalele de Telegram afiliate fugarului Ilan Șor, inclusiv al deputatei Marina Tauber, membră a echipei acestuia, au publicat astăzi imagini video și foto cu mulțimea adunată în fața Judecătoriei Chișinău pentru „a o susține” pe bașcana UTA Găgăuzia, Evghenia Guțul.

La câteva ore după manifestație, Inspectoratul General al Poliției a anunțat că a documentat acțiuni ilegale de oferire a mijloacelor financiare participanților la protest.

„Acest fapt denaturează esența unei întruniri publice și reduce credibilitatea mesajului civic. (…) Poliția respectă dreptul cetățenilor la întruniri  și  încurajează exprimarea liberă a viziunilor în condițiile legii Nr.  26/2008,  însă condamnă ferm orice tentativă de denaturare a acestui drept prin oferire de  mijloace financiare sau manipulare organizată”, anunță IGP.

Instituția precizează că „va acționa cu fermitate pentru prevenirea și sancționarea acestor practici ilegale”.

Potrivit Poliției, începând cu luna iunie curent, pretinderea, acceptarea sau primirea de mijloace financiare pentru participarea la proteste – fie în nume propriu, fie pentru o altă persoană – constituie contravenție și se sancționează cu amendă de până la 7.500 de lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Tudor Mardei / NewsMaker

„Ar trebui să demisioneze”. Reacții după ce primarul Ceban a fost interzis în România și spațiul Schengen

Decizia autorităților române de a interzice intrarea primarului Chișinăului, Ion Ceban, în România și pe întreg teritoriul Schengen a provocat reacții în mediul online. În timp ce unii spun că Ceban ar trebui să demisioneze din funcția de edil, alții declară că măsura împotriva acestuia ar fi fost luată „la comanda” autorităților centrale ale Republicii Moldova. NM vă prezintă o selecție a reacțiilor.

Partidul Național Moldovenesc a salutat decizia luată în privința lui Ion Ceban.

Este o reacție firească față de un politician care a încercat să-i păcălească pe toți că este pro-european, în timp ce servește, în realitate, interesele Rusiei. Moldovenii au ales direcția clară: Uniunea Europeană. Fără Ceban, Tkaciuk, Stoianoglo, Chicu, și alți politicieni pro-ruși deghizați peste noapte în mari pro-europeni”, a menționat formațiunea.

La rândul său, ex-consilierul municipal al Platformei DA Victor Chironda consideră că interdicția lui Ceban face imposibil ca Chișinăul să beneficieze de proiecte și fonduri europene.

Era și de așteptat. Dincolo de deserviciul de imagine făcut Republicii Moldova în procesul de aderare la UE, acum șansele ca Chișinăul să beneficieze de proiecte și fonduri europene sunt zero. (…) Floricele și pavaj e tot la ce poate spera acum orașul Chișinău. În loc să își respecte promisiunile din 2019 și să se ocupe de oraș, Ceban a preferat să facă politică și jocuri ascunse cu tot felul de politicieni dubioși din Moldova și din afară. Acum culegem roadele. Acum, în mod normal, pentru a nu periclita dezvoltarea orașului, Ion Ceban ar trebui să demisioneze din funcție. Dar pentru asta e nevoie de onoare și responsabilitate de care domnia sa nu prea dispune”, a spus el.

Cu un mesaj asemănător a venit și consiliera municipală PAS Anetta Dabija.

Printre altele, nu știu cât de greu va fi pentru orașul nostru ca în următorii ani să acceseze fonduri europene. Că nu dă nimeni fonduri unei astfel de administrații. Iar asta înseamnă bani de care Chișinăul chiar are nevoie. Pentru patrimoniu cultural, transport public (mai ales asta), amenajare spații publice și o mulțime de alte aspecte de care alte orașe vor beneficia odată cu procesul de integrare europeană. Iar Chișinăul, nu. Cel puțin, atâta timp cât Ion Ceban va fi primarul capitalei noastre”, a menționat Dabija.

Iar Blocul Alternativa, din care face parte și partidul lui Ceban, Mișcarea Alternativă Națională, a declarat că decizia ar fi fost luată „la comanda” conducerii țării noastre.

La comanda autorităților Republicii Moldova, primarului capitalei i-a fost interzis accesul pe teritoriul țărilor Uniunii Europene. Știm că regimul de la Chișinău a pregătit pentru zilele următoare o serie întreagă de acțiuni represive împotriva lui Ion Ceban și, în general, împotriva Blocului Alternativa. (…) Regimul Sandu tremură de frică. Doar perspectiva organizării unor alegeri democratice în Republica Moldova a provocat panică și derută în rândul guvernării, iar înfrângerea inevitabilă o împinge spre tot mai multe greșeli, absurdități și crime”, a menționat formațiunea.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: