Colaj NM

Anatol Șalaru anunță că a câștigat procesul contra lui George Simion. Valeriu Munteanu sare în apărare

Fostul ministru al Apărării în Republica Moldova Anatol Şalaru a anunțat că a câștigat procesul de judecată cu George Simion, liderul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) și candidat la alegerile prezidențiale din România. Șalaru a menționat că, în urmă cu doi ani, Simion l-a acționat în judecată. „Atunci, am spus că SIS informase autoritățile moldovene că George Simion a avut la Cernăuți întâlniri cu agenți ai Moscovei”, a comunicat fostul ministru. În reacție, ex-deputatul moldovean Valeriu Munteanu, în prezent – deputat AUR în Parlamentul României, a spus că „George Simion nu este agentul nimănui, ci vocea unei națiuni întregi, care refuză să-și uite frații de peste Prut”.

„Vreau să vă anunț că am câștigat procesul pe care mi l-a intentat George Simion în Republica Moldova, în urmă cu aproape doi ani! În urmă cu doi ani, în cadrul unui interviu, am făcut o dezvăluire care i-a șocat pe mulți. Am spus că George Simion a fost declarat „persona non grata” în Republica Moldova, după ce organele competente au strâns probe și au observat că Simion desfășura activități ilegale și care subminau statul moldovean. Atunci, am spus că SIS informase autoritățile moldovene că George Simion a avut la Cernăuți întâlniri și cu agenți ai Moscovei. Afirmațiile mele au fost confirmate și de adjunctul SBU de la acea vreme, de consilierul lui Zelenski, Podoleac, dar și de către fostul premier, Vlad Filat, care a avut acces nemijlocit la dosarul realizat de autorități. George Simion a negat și m-a acționat în instanță. Azi am câștigat!”, a scris Șalaru pe o rețea de socializare.

Ziarul de Gardă a identificat hotărârea judecătorească. Potrivit documentului publicat pe 10 aprilie, pe 9 aprilie Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a respins cererea de chemare în judecată înaintată de Simion „cu privire la dezmințirea informației difuzată în cadrul unui interviu, încasarea prejudiciului moral și a cheltuielilor de judecată, ca neîntemeiată”. Hotărârea poate fi atacată la Curtea de Apel. Simion l-a acționat în judecată pentru a-și apăra „onoarea, demnitatea și reputația profesională”.

Ex-deputatul moldovean Valeriu Munteanu, în prezent – deputatul AUR în Parlamentul României, a spus că declarațiile lui Șalaru „privind un presupus „proces câștigat” împotriva lui George Simion, liderul opoziției și candidat la președinția României, nu reprezintă decât continuarea unei campanii de denigrare comandate politic”.

„George Simion a fost expulzat din Republica Moldova nu pentru că ar fi încălcat vreo lege, ci pentru că deranja o clasă politică încremenită în mitologia falsă a moldovenismului sovietic. Prima sa expulzare a avut loc în mai 2015, tocmai pentru că organiza un mare marș unionist, cu zeci de mii de participanți. (…) Este grav și periculos pentru democrație ca astfel de pseudo-procese, susținute mediatic de publicații aservite politic, să fie folosite ca muniție electorală într-o campanie prezidențială din România. (…) George Simion nu este agentul nimănui, ci vocea unei națiuni întregi, care refuză să-și uite frații de peste Prut”, a adăugat Munteanu.

***

În martie 2023, fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, declara într-un interviu pentru „În Linie Dreaptă” că George Simion ar fi avut, în 2011, la Cernăuți, o întâlnire cu „șeful serviciilor ruse”. „După expulzarea lui Simion din R. Moldova în 2015, dl. Șalaru, atunci deputat la Chișinău, l-a contactat pe șeful SIS ca să îi ceară explicații. Șeful SIS a declarat că a primit această informație (nota red. cu privire la întâlnire) de la serviciile ucrainene”, relata sursa citată.

În aprilie 2023, George Simion a anunțat că l-a dat în judecată pe Anatol Șalaru. Potrivit g4media.ro, s-a întâmplat în timpul unei emisiuni, la care a participat și Șalaru. Ultimul a declarat, din nou, că Simion s-ar fi întâlnit la Cernăuți cu un agent al serviciului rus de informații FSB și că „Simion face parte din războiul hibrid al Rusiei și destabilizează situația din Republica Moldova și România”. În replică, Simion a spus că nu s-a văzut cu nici un agent FSB și a anunțat că l-a dat în judecată pe Șalaru pentru calomnie. „Mă face să par James Bond, dar eu aveam 23 de ani, cu cine să relaționez eu? Nu m-am văzut cu nici un rus”, comunica Simion.

***

Simion a fost expulzat pe 1 octombrie 2018 din Republica Moldova, fiind declarat persona non grata pentru o perioadă de 5 ani. Potrivit TV8, interdicția a fost pusă după ce la 27 august 2018, unui grup de cetățeni români, participanți la Marșul Unirii, nu i s-a permis trecerea frontierei de stat a Republicii Moldova. Motivul inițial a fost comportamentul inadecvat și provocator al unor persoane, refuzul de a se conforma procedurilor legale și o serie de amenințări în discuțiile cu reprezentanții Poliției de Frontieră. În același timp, autoritățile din România au negat afirmațiile spunând că tinerii au avut un comportament adecvat.

Pentru NewsMaker, pe 2 februarie 2024, reprezentanții Inspectoratului General pentru Migrație al Ministerului Afacerilor Interne au confirmat că George Simion a fost interzis în Republica Moldova pentru încă 5 ani. „În Republica Moldova, străinii pot fi declarate persoane indezirabile dacă aceștia au desfășurat, desfășoară ori există indicii temeinice în privința acestora că intenționează să desfășoare activități de natură să pună în pericol securitatea națională sau ordinea publică”, a menționat Inspectoratul. 

În februarie 2024, premierul de la Chișinău Dorin Recean a spus că George Simion participă la un efort de destabilizare în Republica Moldova.

De cealaltă parte, George Simion crede că este interzis în Republica Moldova pentru activitatea sa unionistă.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: