Asociația „Forța Fermierilor” cere declararea stării de urgență în agricultură la nivel de țară
Full Article 2 minutes read

Asociația „Forța Fermierilor” cere declararea stării de urgență în agricultură la nivel de țară

Asociația „Forța Fermierilor” cere instituirea stării de urgență în agricultură. Reprezentanții acesteia au adresat o scrisoare publică către președinta țării, Maia Sandu, premierul Dorin Recean, ministrul Agriculturii Vladimir Bolea și Parlament. 

„Clima aridă cu arșiță, temperaturile record și fenomenele climaterice extreme pentru R.Moldova înregistrate în ultimele săptămâni au creat record la pagube pe tot teritoriul țării. Activitatea agricolă a înregistrat consecințe catastrofale cu o amploare extinsă pentru toată Moldova. Toți agricultorii sunt afectați indiferent de tehnologia agricolă aplicată la creșterea culturilor, inclusiv cei cu tehnologie ecologică. Menționăm ca unele regiuni se confruntă cu secetă cruntă deja 3 ani consecutiv.

Agricultura cu fermitate este o ramură prioritară pentru Republica Moldova, pe motiv că aproximativ 300 mii persoane muncesc în acest sector, din totalul de 900 mii, conform datelor BNS pentru 2023, iar Guvernul trebuie să întreprindă măsuri urgente ca să salveze această ramură de la colaps”, se arată în scrisoarea emisă de Asociația „Forța Fermierilor”.

Fermierii subliniază că măsurile sunt necesare pentru a evita pericolul de faliment și pentru a nu pierde locurile de muncă. Aceștia au formulat mai multe propuneri, precum:
– introducerea moratoriului pentru fermieri;
– suport financiar;
– suspendarea plăților corpului principal la creditele agricole bancare și nebancare din perioada iulie 2024 – iulie 2025;
– permiterea agricultorilor afectați 3 ani consecutiv de secetă sau grindină să comercializeze tehnica agricolă;
– implementarea plăților per ha;
– organizarea unei platforme naționale pentru redresare la schimbările climatice;
– crearea unui program special de finanțare pentru fermierii afectați de schimbările climatice.

Reamintim că premierul Dorin Recean, împreună cu ministrul Vladimir Bolea, au efectuat o deplasare în sudul țării, pentru a vedea care sunt urmările secetei asupra agriculturii.

Pe 15 iulie, Ministerul Agriculturii a instituit un grup de lucru alături de cercetători pentru a evalua problemele agricultorilor și a formula recomandări. Se menționa că grupul de lucru va întreprinde mai multe vizite în zonele de nord, centru și sud a țării, pentru a avea discuții cu agricultorii și a colecta informații relevante. În baza acestor evaluări, preciza Ministerul, vor fi formulate recomandări ce vor fi comunicate părților.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, pe 19 iulie rămâne în vigoare codul galben de caniculă în raioanele de sud ale țării.

 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: